STORT FREMMØTE: USAs president Barack Obama taler ved Brandenburger Tor et halvt århundre etter John F. Kennedys berømte tale samme sted. Foto: Michael Kappeler / Reuters / NTB scanpix Foto:

Obama vil kutte i atomvåpnene

Vi kan sørge for sikkerheten og samtidig fjerne en tredel av atomvåpnene, var Barack Obamas budskap til et kokvarmt Berlin.

  • NTB

Artikkelen er over seks år gammel

- Arbeidet er ikke over. Vi er ikke bare borgere av USA og Tyskland, vi er verdensborgere. Skjebnen vår henger sammen. Så lenge kjernefysiske våpen finnes, er vi ikke egentlig trygge, sa Obama ved Brandenburger Tor onsdag og fremholdt at han nå vil forhandle med Russland.

- Etter en omfattende gjennomgang mener jeg vi kan sikre USAs og våre alliertes sikkerhet mens vi reduserer antallet strategiske atomvåpen med inntil en tredel, sa han.Varmt

Mange ønsket å høre Obamas tale i den tyske hovedstaden. Flere ventet i kveldende varme og steikende sol i flere timer for å høre den amerikanske presidentens budskap - nesten på dagen 50 år etter at John F. Kennedy erklærte seg som berliner.

- Historien snakker til oss i dag, understreket Obama på den gamle skillelinjen mellom øst og vest og minnet om at Kennedy ikke levde lenge nok til å se et forent Berlin.

- «Ich bin ein Berliner» gir ekko gjennom tidene, sa Obama til de fremmøtte ved Berlins kjennemerke.

Sikkerhet

Forrige gang Obama talte i Berlin, møtte rundt 200.000 mennesker opp. Obama ble mottatt som en rockestjerne, og flere klatret i lyktestolpene for å høre budskapet hans om murer som må rives.

Sikkerhetstiltakene rundt Brandenburger Tor var omfattende onsdag, og fremmøtet var derfor begrenset. Obama og statsminister Angela Merkel talte bak skuddsikre glass, og tusenvis av politifolk var på jobb.

På en sjeldent varm junidag i Berlin fikk ingen lov til å ta med seg vannflasker inn på området. En av jobbene til et det store politikorpset ble dermed å dele ut kopper med vann i varmen.

Uformell

Jubelen steg da Obama erklærte at man kan være uformell blant venner, og kastet jakka.

- Jeg har med meg det amerikanske folks evige vennskap, men også min kone Michelle og døtre Sasha og Malia. Men det siste de ønsker, er å høre enda en tale fra meg. Så de er ute og opplever Berlin, spøkte han.

Merkel la vekt på det «sterke og ubrytelige båndet» som finnes mellom Tyskland og USA og gleder seg over at EU og USA nå skal forhandle om verdens største frihandelsavtale.

- Det transatlantiske forholdet er også i det 21. århundret nøkkelen til frihet, sikkerhet og velstand for alle, sa Merkel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder