KLIMALØFTE: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har gitt den indonesiske reformministeren Kuntoro Mangkusubroto løfte om nær seks milliarder kroner. Foto: Frode Hansen/VG

Norge lover klimaversting én milliard dollar

... men da må Indonesia redde regnskogen

Med milliardtilskudd fra Norge lover Indonesia å stanse avskoging. Reduksjonen kan bli tyve ganger så stor som norske CO2-utslipp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Indonesias regnskog, og store områder med karbonrik torvmyr, forsvinner i alarmerende hurtighet, og gjør at landet regnes som verdens tredje utslippsland av CO2, etter Kina og USA.

Men den indonesiske regjeringen har satt seg et svært ambisiøst klimamål mot 2020:

Dersom landet får internasjonal støtte har Indonesia forpliktet seg til å redusere utslippene med 41 prosent, noe som tilsvarer ca.1,2 milliarder tonn CO2 i året, eller nær 20 ganger de årlige norske CO2-utslippene i dag.

Norge gir mest

Og nå går Norge inn som den største bidragsyteren, og lover så mye som en milliard dollar, 5,85 milliarder kroner med dagens kurs, i resultatbasert støtte.

- Lovnadene fra Norge gir oss et godt startpunkt for å bygge videre på vårt løfte om minst 26 prosent reduksjon ved egen innsats, og ytterliggere 15 prosent dersom det internasjonale samfunnet bidrar, sier den indonesiske reformministeren Kuntoro Mangkusubroto til VG.

- Den norske regnskogstøtten er det største enkeltbidraget til å kutte våre CO2-utslipp, fortsetter han.

KUTTES NED: Den indonesiske regnskogen forsvinner i alarmerende fart. Her fra Sumatra. Foto: AFP/NTB Scanpix


Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) sier det enorme bidraget kun vil bli betalt ut dersom avskogingen målbart går ned, og dersom pengene går til utviklingsprosjekter underlagt streng kvalitetskontroll.

- Å verne regnskogen er ett av verdens viktigste miljøtiltak. Både for klimaet, og for å bevare biodiversitet, sier Solhjell.

- Men blir ikke dette å kjøpe Norge god klimasamvittighet, samtidig som vi selv bidrar til høye CO2-utslipp gjennom oljesektoren?

- Nei, for det er ikke enten eller. Vi må jobbe like hardt for å kutte våre egne utslipp, uansett hvor mye vi gjør i utlandet.

Brasil er forbildet

Solhjell har i hvert fall gode tall på at bidraget fra Norge går inn i det som kan bli et meget vellykket prosjekt. Man har nemlig en fasit å følge fra landet som har fått mest klimastøtte fra Norge: Brasil.

TRUET: Den indonesiske orangutangen er blant artene som er utrydningstruet grunnet avskoging. Foto: VIER PFOTEN/FOUR PAWS/RHOI HANDOUT

Norsk støtte til Amazonasfondet har bidratt til at nedgangen i avskoging i Brasil er det største enkeltstående klimatiltaket verden har sett.

Reduksjonen i CO2-utslipp fra snittet mellom 1996-2005 og til 2011 er på 77 prosent, noe som tilsvarer nærmere én milliard tonn CO2.

Brasil er også lovet en milliard dollar i videre resultatbasert støtte, og har som mål å kutte sine CO2-utslipp med 1,5 milliarder tonn i året.

Dersom Brasil og Indonesia når sine mål, så vil den samlede CO2-reduksjonen fra disse to landene være femti ganger så store som de samlede årlige norske utslippene, som i fjor var på 53 millioner tonn CO2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder