VALGVINNER: Partileder Jimmie Åkesson jublet over valgresultatet søndag kveld. Foto:NTB scanpix,

Derfor vokser Sverigedemokraterna

En betydelig minoritet av svenskene er innvandringskritiske

Partiet er det eneste innvandringskritiske i Sverige.

Sverigedemokraterna er alene om å høste stemmer fra de velgere som er lei av innvandring.

Stian Anthonsen Eide
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Selv om ingen politiske partier vil samarbeide med dem fikk Sverigedemokraterna nesten 13 prosent av stemmene.

– Sverigedemokraterna trenger ikke å konkurrere om velgerne sine. Det er syv partier som konkurrerer om stemmene til de som er for innvandring, og bare et alternativ for dem som ikke er det, sier Andreas Johansson Heinö, doktor ved Universitetet i Göteborg.

Marginalisert

Ifølge en meningsmåling fra 2013 har svensker flest blitt mer positiv til innvandring, mens de som er negative har blitt mer negative. Ann-Cathrin Jungar, forsker ved Södertörn høyskole, sier dette gir rom for et stort parti.

– Mellom 10 og 15 prosent av velgerne er sterkt kritiske til innvandring, og de stemmer på Sverigedemokraterna. Selv om det store flertallet av svensker ikke er det gir dette rom for et stort parti, sier hun.

I likhet med Heinö mener hun det er viktig at Sverigedemokraterna skiller seg så klart fra de andre partiene.

– Fredrik Reinfeldt har en sterk personlig overbevisning i saken, og har flyttet Moderaterna mot sentrum i innvandringsspørsmålet. 29 prosent av velgerne til Sverigedemokraterna kom fra Moderaterna, mens 16 prosent kommer fra Socialdemokraterna, sier hun.

Heinö på sin side sier innvandringsspørsmålet er nært knyttet til det svenske selvbildet.

– Innvandringsspørsmålet har vært koblet til antirasisme og toleranse siden 60-tallet. Dette er meget sterkt i den offentlige debatten, men også i opinionen. Det er veldig lett å mobilisere rundt dette spørsmålet, sier han.

Kommentar: Høyresjokket

– Ghettofisering i tre byer

Andreas Johansson Heinö, doktor ved Statsvitenskapelig institutt ved Universitetet i Gøteborg Foto:Universitetet i Gøteborg,

Andreas Johansson Heinö sier innvandrere i Sverige bosetter seg annerledes enn innvandrere i andre europeiske land.

– Statistikk viser at det er høyer bostedssegregering i Sverige enn i andre europeiske land, også Norge.

– Hvordan påvirker det politikken i Sverige?

– Det er vanskelig å avgjøre det.

Frank Aarebrot, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen og medlem av Arbeiderpartiet, synes ikke det er vanskelig å si noe om det.

– I Sverige har du ghettofisering i tre byer: Malmö, Göteborg og Stockholm. I Norge er det bare Oslo som har noe lignende, ellers er det spredt utover. I distrikts Norge går folk i fakkeltog for asylbarn. Det er klart det skaper problemer med ghettofisering, sier Aarebrot.

IKKE OVERRASKET: Valgforsker Frank Aarebrot sier den politiske utviklingen i Sverige nå kommer etter Norge og Danmark. Foto: Hallgeir Vågenes Foto:,

Blant partiets nye representanter i riksdagen er det flere som tidligere er straffedømt, blant annet for vold, skriver svenske Expressen.

Nye velgere

Valgdeltagelsen var høyere enn ved valget i 2010.

– Det er klart de har tatt stemmer fra andre partier, men jeg er spent på å se om de også har mobilisert nye velgere. Jeg blir ikke overrasket dersom de har fått en del motorsykkelungdom og andre grupper som før ikke har stemt til å bruke stemmeretten, sier Aarebrot.

Partiet gikk ekstra kraftig frem blant menn og arbeidere.

Selv om Sverige lenge ikke hadde noe innvandringskritisk parti mener Aarebrot at landet ligner mye på Norge og Danmark.

– Det er bare en tidsforskyving. Sverigedemokraterna i dag ligner ganske mye på Frp før Hagen kastet ut Vidar Kleppe og Jan Simonsen, sier han.

Partibygging

Ann-Cathrin Jungar, dosent i statsvitenskap ved Södertörn høyskole, sier partiets gjennombrudd ved valget i 2006 var viktig.

– De kom jo først inn i Riksdagen i 2006, og fikk da partistøtte. Det har vært viktig for å bygge partiet, sier hun.

Hun mener partileder Jimmi Åkesson som person har blitt viktigere for velgerne enn han var før.

– Det var han ikke ved forrige valg, men fire av ti som stemmer på Sverigedemokraterna sier han er viktig for deres valg. Samtidig har han moderert seg, og forsøkt å bygge partiets troverdighet på andre politiske områder, sier Jungar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder