STORE OPPGAVER: Barack Obama (t.v.) eller John McCain må løse vanskelige oppgaver fra første dag i De hvite hus. Foto: AFP

Slik blir presidentens første dager

WASILLA (VG Nett) Barack Obama vil innkalle forsvarssjefen på sin første dag på jobben, mens John McCain må besvare spørsmål om han vil ta gjenvalg, tror politiske eksperter.

  • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 11 år gammel

Nyhetsbyrået AP har konsultert flere eksperter for å få et bilde på hva slags president USA vil få fra 20. januar neste år, når innsettelsesseremonien er overstått.

De fleste er enige i at både Barack Obama og John McCain får mindre mulighet enn de ønsker til å markere seg de første 100 dagene, fordi de må ta hensyn til den økonomiske krisen.

Les om forskjellene mellom McCain og Obama her!

Eldst og yngst

John McCain vil bli den eldste president som flytter inn i Det hvite hus, om han velges. Barack Obama en av de yngste. Obamas barn på 7 og 10 vil være de yngste presidentungene som har flyttet inn, hvis pappa vinner valget, siden Jimmy Carter flyttet inn med 9-årige Amy i 1977.

Obama får mye å jobbe med den første tiden. Ved siden av at tilbaketrekkingen fra Irak skal starte, har han sagt han vil prioritere en plan for helsetjeneste for alle og at det skal presenteres en plan for USAs energibehov, blant annet for å gjøre USA mindre avhengig av utenlandsk olje.

I tillegg har han lovet å komme med et forslag som rydder opp i forholdene for 12 millioner innvandrere som er i USA uten tillatelse. Han vil også ta tak i forholdene på Guantanamo, stanse bruk av avlytting uten rettskjennelse og rydde opp i regelverket rundt hva som er lovlig under avhør.

Les også: Colin Powell støtter Obama.

Utgiftskutt

Men mye av dette må trolig vente mens han jobber med finanskrisen.

John McCain har lovet å kutte utgiftene i administrasjonen. Det kan bli vanskelig i den finansielle uroen, tror ekspertene AP har snakket med.

Hans visjon om å bli president for "å gjøre noe, ikke for å være noen" blir heller ikke enkelt når det er behov for full fokus på finanskrisen mens han gjerne ville ryddet opp i stor stil.

Calvin Mackenzie fra Colby College tror John McCain vil prioritere enkelte saker selv, mens han overlater andre til visepresidenten eller til fagstatsråden.

Spent på valget? Latinovelgerne kan avgjøre!

Palins trippeljobb

Sarah Palin har sagt at hun skal konsentrere seg om energipolitikk, reformere regjeringen og jobbe med barn med spesielle behov. Hun kjenner energipolitikk fra oljestaten Alaska, oppstramming av byråkratiske organisasjoner fra samme sted og hun har nettopp blitt mor til en gutt med Downs syndrom.

Les: Her ber de for Sarah Palin.

Fra første dag tror ekspertene at det vil være spørsmål om McCain ønsker gjenvalg. Hvis han ikke ønsker det, kan partifeller i Kongressen gjøre livet vanskelig for ham fordi de ønsker å posisjonere seg som kandidater til neste valg, tror ekspertene.

Lukket gjeng

Barack Obama vil bli en president omtrent som Bush, tror de samme ekspertene. Det betyr ikke at han blir det politisk, men administrativt, der han vil ha en lukket gruppe medarbeidere han arbeider svært tett med.

- Han vil ikke ha en stab der de kan gå til media som de ønsker, sier Julian Zelizer som er politisk historiker ved Princeton University.

Barack Obama er en leder som liker å bli motsagt og som ikke hugger hodet av folk som gjør feil, sier en som kjenner Obama, til AP. Men han krever lojalitet, slik han er lojal mot sine nærmeste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder