ADVARER IRAN: Italias statsminister Silvio Berlusconi, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og USAs president Barack Obama. Foto: AP/AFP

Gir Iran atomfrist til september

G8-landene gir forhandlinger med Iran en sjanse. Men innen september ønsker stormaktsklubben å se framgang i atomforhandlingene.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Etter å ha diskutert med de andre lederne i åttelandsgruppen, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy at situasjonen vil bli vurdert på nytt under G20-møtet i Pittsburgh 24. og 25. september.

- Om det på det tidspunktet ikke er framgang å spore, må vi ta noen avgjørelser. Det vil få konsekvenser for Iran, sa Sarkozy, som med det indikerer at hardere sanksjoner kan bli et virkemiddel om Teheran ikke samarbeider.

I en annen uttalelse understreker G8-landene at de er innstilt på å bruke diplomati i det iranske atomspørsmålet.

- Vi står samlet bak uttalelsen. Det iranske regimet har avslått alle hender som er blir strekt ut til dem. I august og september er det Iran som selv avgjør hvordan ting denne saken utvikler seg. Tidsfristen går ut ved møtet i Pittsburgh, fastslo Sarkozy.

G8 utålmodig

Mike Froman, rådgiver for nasjonal sikkerhet i USA, understreker at det i G8-samtalene ble luftet en «kollektiv utålmodighet» når det gjelder Iran.

Forsøk på forhandlinger med Iran om landets atomprogram har så langt ikke ført fram. Teheran holder fast ved at programmet kun har sivile formål, noe mange i G8-gruppen tviler på.

- Vi håper inderlig at Iran vil gripe denne muligheten til å komme fram til en fremforhandlet løsning på atomspørsmålet, heter det i en erklæring fra G8-møtet.

Det blir på samme tid uttrykt dyp bekymring for den spredningsfaren G8 mener Irans atomprogram utgjør.

Bekymringen ble understreket ved at G8-lederne tok til orde for en avtale som skal forby produksjon av alt materiell som brukes i fremstilling av atomvåpen.

Atomtoppmøte i USA

Alle land ble samtidig bedt om å overholde forbudet mot prøvesprengninger.

I tillegg ble det klart at USA skal arrangere et toppmøte i mars neste år der atomsikkerhet blir tema.

- Dette er en viktig del av ikkespredningsagendaen til president Obama, sier rådgiver ved Det hvite hus, Mark Lippert.

Lippert sier at Obama er særlig opptatt av å hindre omsetning av atommateriell på lyssky markeder.

G8-lederne fordømte også Nord-Koreas siste rakettoppskytinger og gjorde det klart at landets oppførsel er en fare for fred og stabilitet.

Bekymret

G8-lederne ser også med bekymring på hvordan demonstrasjonene etter presidentvalget i Iran er blitt slått ned.

- G8-landene fortsetter å bekymre seg for hendelsene i Iran. Inngrep i medienes arbeid, pågripelser av journalister og arrestasjoner av utenlandske statsborgere er uakseptabelt, heter det i en uttalelse fra møtet i Italia.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy forlangte i den forbindelse at Iran løslater den franske statsborgeren Clotilde Reiss umiddelbart. Den 23 år gamle forskeren ble arrestert 1. juli anklaget for spionasje fordi hun sendte en e-post til venner der hun beskrev demonstrasjonene i Teheran.

President Mahmoud Ahmadinejads holocaust-fornektelse blir også fordømt i uttalelsen. (©NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder