DEMONSTRASJONER: Flere utenlandske journalister som har dekket demonstrasjoner mot president Nicolás Maduro i Venezuela, er pågrepet de siste dagene. Foto: AP / NTB scanpix

Utenlandske journalister pågrepet i Venezuela

Fem utenlandske journalister er pågrepet, og to andre er deportert fra Venezuela de siste dagene. Ifølge myndighetene manglet de gyldige pressekort.

  • NTB

EUs utenrikssjef Federica Mogherini krevde torsdag «øyeblikkelig løslatelse» av journalistene.

les også

Russiske medier: Maduro sier nei til presidentvalg før 2025

To franske journalister som arbeider for TV-programmet Quotidien, ble pågrepet da de gjorde opptak utenfor presidentpalasset tirsdag. En lokal hjelper ble også pågrepet.

– Slik diktaturer gjør

To chilenske TV-journalister ble også pågrepet nær presidentpalasset tirsdag kveld og ble deportert fra landet 14 timer senere. Begrunnelsen var at de hadde oppholdt seg ulovlig i det som ble betegnet som en sikkerhetssone, opplyser Chiles utenriksminister Roberto Ampuero.

– Det er slik diktaturer gjør. Tråkker på pressefriheten, tvitrer Ampuero.

Tre journalister som jobber for det spanske nyhetsbyrået EFE, to fra Colombia og en fra Spania, ble pågrepet onsdag kveld.

les også

Maduro anklager Trump for å beordre ham drept

Ifølge EFE tok personell fra den venezuelanske etterretningstjenesten SEBIN seg inn i nyhetsbyråets lokaler i Caracas. Der ble kolleger vitne til pågripelsene.

Ikke tillatelse

Spania krever at de tre EFE-journalistene straks løslates.

– Regjeringen ber Venezuelas regjering om å respektere loven, menneskerettighetene og fundamentale friheter som pressefrihet, heter det i en kunngjøring fra spansk UD.

les også

Spania og Tyskland gir Maduro åtte dager til å utlyse nyvalg

En rekke utenlandske journalister er pågrepet eller kastet ut av Venezuela de siste årene, med den begrunnelse at de ikke hadde søkt om pressekort fra myndighetene.

Ifølge Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza har flere utenlandske journalister ankommet landet de siste dagene, uten å ha innhentet nødvendig tillatelse på forhånd.

Både NRK og TV2 har hatt journalister i landet de siste dagene.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder