Stoltenberg og Trump roste hverandre: – Denne mannen gjør en fantastisk jobb i NATO

WASHINGTON, D.C. (VG) Mens nordmenn flest i dag spiste pølser og is i bunad og finstas besøkte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg den amerikanske presidenten i Det hvite hus.

Artikkelen er over ett år gammel

Klokken 1945, norsk tid, rullet en bil med Norges tidligere statsminister inn foran Det hvite hus. Der ble Jens Stoltenberg bli tatt imot av Donald Trump.

– Det er en ære for oss å ha generalsekretær Stoltenberg med oss. NATO har jobbet veldig tett med USA, forholdet er veldig godt. Sammen har vi økt og samlet inn mye penger fra land som ikke har betalt en rimelig andel, sa Trump da de to sammen møtte pressen.

– Denne mannen gjør en fantastisk jobb i NATO og det setter jeg pris på, fortsatte han.

Stoltenberg fulgte opp med å rose Trump tilbake.

– La meg takke deg for lederskapet du viser når det gjelder økning i forsvarsbudsjetter. Det er viktig at vi alle bidrar mer til vår felles sikkerhet. Det har virkelig en betydning. Alle de allierte bruker nå mer penger på forsvar, og du har bidratt til det, sa Stoltenberg.

Ifølge den opprinnelige planen skulle presidenten og generalsekretæren også holde en felles pressekonferanse etter møtet, men denne er av uvisse grunner avlyst.

Møtet i Washington, D.C. torsdag er en del av forberedelsene foran NATOs toppmøte i Brussel i juli.

les også

Trumps NATO-ambassadør: Derfor trenger vi Jens akkurat nå

NATO-sjefen har de siste månedene vært i en rekke NATO-hovedsteder og møtt stats- og regjeringssjefer foran toppmøtet 11. og 12. juli. Tidligere denne uken måtte han Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.

MØTTES: Jens Stoltenberg møtte Emmanuel Macron på tirsdag. Foto: REUTERS

Møter flere toppfolk

I møtet med Trump er det naturlig at sikkerhetssamarbeid på tvers av Atlanterhavet blir et tema. Siden sist de to møttes har for eksempel Donald Trump trukket USA ut av atomavtalen med Iran. En avtale andre viktige NATO-land, som Tyskland, Frankrike og Storbritannia mente gjorde verden til et tryggere sted enn den er uten avtalen.

– Det er ikke lenger slik at USA simpelthen beskytter oss. Europa må ta skjebnen i egne hender. Det er framtidens oppgave, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som ønsker å beholde avtalen uten USA, i etterkant.

les også

Stoltenberg møtte gammel kjenning i Texas

Det er heller ikke utenkelig at Donald Trumps planlagte møte med Nord-Koreas Kim Jung-Un kan bli et tema.

I USAs hovedstad skal Stoltenberg også møte USAs nye utenriksminister Mike Pompeo, forsvarsminister James Mattis, Trumps nye sikkerhetspolitiske rådgiver John Bolton og andre toppledere i den amerikanske administrasjonen.

TOPPFOLK: Utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) og Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton (t.h.) er blant de Jens Stoltenberg møter torsdag. Foto: REUTERS

Markerer 17. mai

Til NTB forteller Stoltenberg at selv om han er opptatt med viktige møter vil han likevel ha 17. mai og Norge i tankene.

– Uansett hvor jeg er i verden, blir det tid til en liten markering av dagen og noen tanker om hva 17. mai betyr for landet vårt, sier NATOs generalsekretær.

Dette er hans fjerde besøk i Det hvite hus som NATO-sjef. Han har møtt Barack Obama der to ganger og nå altså Donald Trump to ganger.

Det er for øvrig ikke første gang en nordmann besøker den amerikanske presidenten på 17. mai. Statsminister Gro Harlem Brundtland var nemlig på besøk i Det hvite hus 17. mai 1994 for å møte president Bill Clinton.  

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder