Enig om grunnlaget for Brexit – nå begynner den virkelige jobben

PARIS (VG) De siste 9 månedene med forhandlinger har bare vært en oppvarming til de virkelig tøffe takene, som starter nå.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Fredag morgen kom Storbritannias statsminister Theresa May og EU-kommisjonen president Jean-Claude Juncker til enighet om en avtale for hvordan Storbritannias utmelding fra EU skal foregå.

Det er likevel bare et museskritt i retning en løsrivelse for britene fra den europeiske unionen.

Fortsatt gjenstår 476 dager med svært harde forhandlinger. Frem til nå har samtalene bare handlet om skilsmissen. Det er nå den virkelige jobben, med å finne ut hvordan det fremtidige forholdet mellom partene skal bli, begynner.

VIL OGSÅ HA: Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon liker dårlig at nord-irene får spesialbehandling. FOTO: AFP

Sentralt i den nyannonserte enigheten mellom partene, er garantien til EU-landet Irland om at det ikke skal bli en hard grense mellom dem og republikken Nord-Irland etter Brexit. Slike garantier er det flere som ønsker seg.

«Å gå videre til fase 2 er bra, men djevelen er i detaljene og det er nå det virkelig blir vanskelig. Hvis Brexit skjer (jeg skulle ønske det ikke gjør det), er det å bli i det indre markedet og tollsamarbeidet det eneste fornuftige alternativet. Alle særavtaler for Nord-Irland må også være tilgjengelig for andre nasjoner i Storbritannia». skriver Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon på Twitter fredag.

Så travelt har det vært for brexit-britene: Avlyste møte med norsk minister

Handel på agendaen

Det som kalles «fase 2» er når partene virkelig kan starte diskusjoner om hvordan det fremtidige forholdet mellom Storbritannia og EU skal være, særlig med tanke på handel.

Les også VG-kommentaren: «Beske Brexit-realiteter»

Nettsiden Politico har sett et utkast for neste fase, som blant annet advarer britene om at de ikke lenger kan delta i, eller nominere, nye medlemmer til den europeiske unionen, og at Storbritannia likevel må implementere alle nye regler EU vedtar mens fasen pågår. De må også fortsette å tillate den samme flyten over landegrensene slik EU-landene har i dag, skriver den politiske nettavisen.

EUs president Donald Tusk mener det bare er å hoppe i det, slik at EU og Storbritannia umiddelbart bør starte forhandlingene om en såkalt overgangsperiode etter brexit, ifølge NTB. Overgangsperioden er tiden når Storbritannia slutter å være medlemsland, men fortsetter å være med i det indre marked og tollunionen. Britene har foreslått at denne perioden skal strekke seg over to år, fra datoen når forhandlingene skal avsluttes, den 29. mars 2019, men dette er det ikke ennå oppnådd enighet om.

Rent formelt er det EUs ministerråd som vil ta stilling til om forhandlingene kan gå over til den andre fasen, når de møtes i Brussel for årets siste brexit-treff den 15. desember. Da har alle de 27 medlemslandene rett til å ytre seg om hvorvidt de mener at tilstrekkelige fremskritt er nådd for at fase 2 kan begynne. Hver og én av landene har også mulighet til å legge ned veto.

NÅ BRAKER DET LØS: Den snart avsluttede fase 1 i Brexit-forhandlingene er egentlig bare et grunnarbeid, før britenes Theresa May og EUs Jean-Claude Juncker kan begynne diskusjonen om de store temaene. FOTO: AFP

Sjekk ut: May har hatt mareritt-uke – men Boris drakk gløgg med Eriksen Søreide

Svindyrt skilsmisseoppgjør

Summen britene må betale for å komme seg ut av EU har vært én av tre viktige punkter å få klarhet i. Fredag morgen meldte Financial Times at det er oppnådd enighet om mellom 40 og 60 milliarder euro, en sum som vil få mange av brexit-forkjemperne til å se rødt.

I et brev til Theresa May denne uken krevde 30 profilerte brexitforkjempere i Mays eget parti at hun skulle forlate forhandlingsbordet dersom EU krevde så mye som en pence av britene.

Irland puster ut

Det mest betente punktet for brexitdiskusjonene har vært hva man skal gjøre med det som blir Storbritannias eneste landegrense mot et EU-land, nemlig den historisk svært trøblete grensen mellom Nord-Irland og Irland. Det var dette temaet som gjorde at partene ikke kom til en enighet tidligere i uken.

GREI START: Irlands statsminister Leo Varadkar er glad for forsikringene om at det ikke blir en hard grense til nord-irene, men mener mye gjenstår å få klarhet i. FOTO: REUTERS

Da May og Juncker tok hverandre i hendene i morgentimene fredag, var det med en felles forsikring om at det ikke skal være en såkalt hard grense mellom Irland og Nord-Irland. Detaljene gjenstår å bli enige om, men Irlands statsminister har fått forsikringene han ville ha.
– I dag er en viktig dag. Vi har kommet til en tilfredsstillende konklusjon, sa Leo Varadkar på en pressekonferanse i Dublin i formiddag, men la likevel kjapt til at «dette er ikke slutten, men slutten på begynnelsen».

Denne høsten har britiske aviser skrevet mye om at Theresa Mays regjerings svake stilling kanskje er den største snubletråden for å kunne komme til en vellykket avtale.

Da var det kanskje ekstra kjærkomment at EUs Donald Tusk kaller fredagens enighet en «personlig seier» for Storbritannias statsminister May.

Mer fra Storbritannia: Støre møtte kum-erat Corbyn

Les også

 1. Støre møtte kum-erat Corbyn

  LONDON (VG) Jonas Gahr Støre møtte i dag sin britiske kollega Jeremy Corbyn for første gang.
 2. Avlyste møte med norsk EU-minister

  LONDON (VG) Når britene nå har kun tre dager på seg til å redde brexitforhandlingene fra kollaps, må norske statsråder…
 3. Nord-Irland tilbudt «norsk» løsning - da bråstoppet brexit-møtet

  BRUSSEL (VG) Statsminister Theresa May ville tilby Nord-Irland en «norsk løsning» i EUs indre market etter brexit, men…
 4. Theresa May i skjebnesvangre Brexit-møter

  Mandag møter Storbritannias statsminister Theresa May EU-lederne. Dagens forhandlinger som kan avgjøre Brexit-avtalens…
 5. Mayday for May

  PARIS (VG) Mens hun basker med sexskandaler og statsråder som går, er presset enormt på Storbritannias Theresa May for…
 6. May: – Jeg er ikke redd for å kritisere Trump

  Statsminister Theresa May sier torsdag at Trumps deling av høyreradikalt innhold var helt feil.

Mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia

Flere artikler

 1. Brexit står og faller på denne grensen

 2. Brexit er hovedtema under kveldens EU-toppmøte

 3. Britene og EU lukker den irske grensen

 4. Kaller inn til ekstraordinært brexit-toppmøte i EU

 5. Brexit: May kjemper alene

Fra andre aviser

 1. Det nordirske spørsmålet hindrer Brexit-avtale

  Bergens Tidende
 2. Brexit-forhandlinger gjennom natten: Enige om «skilsmisseavtalen»

  Aftenposten
 3. Dramatiske advarsler fra May før brexit-avstemning

  Bergens Tidende
 4. EU-ledere melder om stillstand i Brexit-forhandlingene: - Det er ingen fremgang

  Aftenposten
 5. EU og Storbritannia er enige om rammene for skilsmissen

  Bergens Tidende
 6. EUs nødplan for Nord-Irland ikke god nok for May

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder