POPULÆR: Muharrem Ince, som stilte som presidentkandidat for CHP, trakk massene under valgkampen. Her taler han fra toppen av en buss i Istanbul 10. juni. Foto: YASIN AKGUL / AFP

Tapte mot Erdogan – nå krangler de om makten

ISTANBUL (VG) Det har brutt ut full strid i landsfader Atatürks parti CHP. Valgnederlaget har ført til en maktkamp om ledervervet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Tyrkias største opposisjonsparti, Det republikanske folkepartiet (CHP), gjorde det langt dårligere enn ventet under det kombinerte president- og parlamentsvalget i Tyrkia 24. juni. President Recep Tayyip Erdogan (64) ble gjenvalgt til minst fem nye år, men mistet rent flertall i parlamentet.

les også

Derfor valgte de Erdogan

CHP, et sekulært, sosialdemokratisk parti som ble etablert av Tyrkias grunnlegger Atatürk, endte med 22,6 prosent av stemmene.

ERKJENTE TAP: Muharrem Ince erkjente tapet mot Erdogan under en pressekonferanse i Ankara dagen etter valget. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Gjorde klokt i å stille med Ince

Tyrkias opposisjon har all grunn til å gå i seg selv. Til tross for det svake valget, kan CHP slå seg på brystet for én ting: Det stilte med den talebegavede parlamentarikeren Muharrem Ince (54) som presidentkandidat i stedet for sin mindre karismatiske partileder Kemal Kilicdaroglu (69).

les også

Advarer mot Erdogans enmannsstyre

Ince tok valgkampen med storm og rakk over hundre massemøter på 50 dager. Han endte med 30,6 prosent; 15 millioner av stemmene.

Rett etter valget tok flere i CHP til orde for lederbytte for å mobilisere til lokalvalget som er datert til mars 2019.

«Kilicdaroglu har vært partileder i 2920 dager og tapt ni valg, mens Ince fikk over 30 prosent av stemmene etter å ha jobbet i 50 dager», uttalte CHP-politikeren Eren Erdem, ifølge Hurriyet Daily News.

DAGENS LEDER: Kemal Kilicdaroglu har sittet som partileder for CHP siden 2010. Her under en pressekonferanse i Istanbul 14. april i fjor, i forkant av folkeavstemningen. Foto: Harald Henden/VG

Vil bli ny leder

Ince var først avvisende til lederryktene, men nå forsøker den mangeårige CHP-parlamentarikeren å presse ut Kilicdarolgu.

– Jeg har foreslått til ham at vi avholder et ekstraordinært landsmøte. Jeg fortalte ham at han kan bli en «æresformann» og jeg kan bli partileder, sa Ince tirsdag, etter å ha møtt Kilicdarolgu.

HØYDEPUNKT: Kilicdarolgu ledet i fjor sommer den såkalte «Frihetsmarsjen» der han gikk 450 kilometer fra Ankara til Istanbul i protest mot utrenskingene etter kuppforsøket. Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

69-åringen, som har sittet i lederstolen i åtte år, har avslått forslaget tvert.

– Jeg kommer ikke til å utlyse noe ekstraordinært partimøte fordi det ikke er behov for det, sier Kilicdarolgu til Hürriyet.

Dette er tredje gang Ince begir seg ut på en kamp om CHP-ledervervet, både i 2014 og senest i februar i år forsøkte han å skvise ut Kilicdarolgu. Ince trenger halve partiet i ryggen for å kalle inn til ekstraordinært landsmøte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder