PRESSET: Sør-Afrikas president Jacob Zuma, her i Cape Town sist uke.
PRESSET: Sør-Afrikas president Jacob Zuma, her i Cape Town sist uke. Foto: Sumaya Hisham / Reuters

Lokale medier: President Zuma nekter å godta tidsfrist

Publisert: Oppdatert: 13.02.18 09:43
UTENRIKS

African National Congress (ANC) har gitt Jacob Zuma sjansen til å trekke seg frivillig i løpet av 48 timer. Det nekter han, og nå meldes det om at partiet vil avsette presidenten.

News24 melder tirsdag formiddag at ANC sin generalsekretær på vei til Zuma for å fortelle at partiet har bestemt seg for å avsette han som president.

Det vil bli holdt en pressekonferanse tirsdag klokken 14 lokal tid om fremtiden til presidenten.

Marantonmøte

Etter 13 timer avsluttet regjeringspartiet ANC tirsdag morgen møtet der de diskuterte fremtiden til den 75 år gamle korrupsjonsanklagede presidenten. En kilde i partiet sier til Reuters at de har blitt enige om å avsette Jacob Zuma, som har vært president siden 2009.

– Vi har bestemt oss for å avsette Zuma, men han vet det foreløpig ikke selv, sier kilden.

Den statlige kringkasteren SABC meldte mandag kveld at partiet skal ha gitt Zuma en tidsfrist på 48 timer på å gå av frivillig.

Ifølge lokale medier skal Zuma ha bedt om å bli sittende i ytterligere tre måneder i bytte mot at han da går frivillig. Det skal ANC ha avslått. Ikke navngitte kilder opplyser også til sørafrikanske medier at Zuma har bedt om sikkerhet for sin familie og dekning av rettslige utgifter.

Vet ikke hva han har gjort galt

Natt til tirsdag skal ANC-leder Cyril Ramaphosa og partisekretær Ace Magashule ha blitt sett på vei inn i Zumas hjem i Pretoria.

– Cyril dro dit for å prate med ham, sier kilden til Reuters og tilføyer at det var store diskusjoner i partiet om Zumas videre fremtid da Ramaphosa kom tilbake.

Ifølge News24 spurte Zuma fortsatt om «hva han hadde gjort galt» under møte i nattetimene.

Hvis han nekter å gå av, vil det være nasjonalforsamlingen som får saken i hendene, og Zuma vil bli gjenstand for mistillitsforslag.

Intern strid

Ramaphosa overtok i desember vervet fra Zuma som partileder i ANC. Neste år skal det holdes valg i Sør-Afrika. Tilhengere av Zuma mener han bør få fullføre sin nåværende og siste periode som president. Motstandere mener ANCs nye partileder bør erstatte Zuma som president umiddelbart.

Flere sørafrikanske opposisjonspartier har også tatt til å fremskynde valget som følge av krisen rundt Zuma.

Den sittende presidenten har stått overfor en rekke korrupsjons- og voldtektsanklager. Han var visepresident fra 1999 til 2005 – da ble han sparket av president Thabo Mbeki etter hans eksrådgiver ble funnet skyldig i å ha bedt om årlige bestikkelser fra et fransk våpenselskap på vegne av Zuma. Han svarte i 2007 med å utfordre Mbeki som ANC-leder, og vant.

(Kilde: VG/NTB)

Denne artikkelen handler om