KORRUPT: Ukrainas tidligere statsminister Pavlo Lazarenko ble dømt til åtte års fengsel i USA for hvitvasking av 114 millioner dollar.
KORRUPT: Ukrainas tidligere statsminister Pavlo Lazarenko ble dømt til åtte års fengsel i USA for hvitvasking av 114 millioner dollar. Foto: GLEB GARANICH / X00550

Statsledernes ville luksusliv

UTENRIKS

Donald Trumps valgkampsjef fikk svart betaling, og en statsminister kjøpte Eddie Murphys luksusvilla. Korrupsjonen i Ukraina har fått konsekvenser langt utenfor landets grenser.

Betalt innhold
Publisert:

25 kilometer utenfor Kiev ligger Mezhyhirja, residensen til Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj. Da Janukovitsj måtte rømme landet i all hast under den ukrainske revolusjonen i 2014, stormet aktivister eiendommen. Selv om korrupsjonen i Ukraina var godt kjent, var luksusen som møtte dem sjokkerende.

Boligen på 4000 kvadratmeter er verdens største tømmerhus. Innenfor dørene fant demonstrantene blant annet et forgylt toalett og et hvitt flygel signert av John Lennon. Kjempevillaen er omgitt av et enormt parkområde, med badstue, karpedammer og en privat dyrehage med eksotiske dyr. Ved elven lå en kopi av en spansk gallion i full størrelse. Garasjen var full av sjeldne veteranbiler.

Etter Sovjetunionens kollaps i 1991, ble Ukraina raskt et av verdens mest korrupte land. Serhij Lesjtsjenko, tidligere gravejournalist og nåværende parlamentsmedlem, har skrevet boken «Oligarkenes vekst og fall» om korrupsjonens historie i Ukraina. En historie som blant annet handler om en statsminister som endte opp i et amerikansk fengsel og en valgkampsjef for Donald Trump som nå er siktet for hvitvasking av penger han tjente som rådgiver for Janukovitsj.

– Janukovitsj var den mest korrupte presidenten. Han brukte millioner av dollar på sitt private paradis. Det ble bygget med penger stjålet fra ukrainske borgere, sier Lesjtsjenko til VG.

Trump-forbindelsen

Paul Manafort har jobbet som rådgiver under valgkampen til en rekke amerikanske, republikanske presidentkandidater, fra Gerald Ford til George H.W. Bush. Han har også vært politisk rådgiver for en rekke statsledere med frynsete rykte, som Ferdinand Marcos på Filippinene og Mobutu Sese Seko i Zaïre (som nå heter Den demokratiske republikken Kongo). I 2004 ble han hyret inn av Viktor Janukovitsj for å hjelpe den tidligere presidenten tilbake til makten.

– Manafort jobbet for Janukovitsj fra 2005 til begynnelsen av 2014. Betalingen kom fra off shore-kontoer, og ikke fra Janukovitsj’ parti, sier Lesjtsjenko.

Manafort var en kort periode leder for Trumps valgkamp. I fjor kom han i FBIs søkelys i forbindelse med etterforskningen av Trump-kampanjens bånd til Russland. Manafort er mistenkt for hvitvasking av flere millioner dollar, og for ikke å være registrert som lobbyist for en utenlandsk aktør, noe som er påbudt i USA. I oktober 2017 ble han arrestert og plassert i husarrest.

– Det er ironisk at korrupsjonen i Ukraina ble verdenskjent på grunn av Manafort. Men det er også en viktig presedens. Når du tjener stjålne penger, skal du stilles for retten. Det er det samme om det er i Ukraina eller USA, mener Lesjtsjenko.

Bevisene mot Manafort ble funnet på partikontoret til Regionspartiet, som Janukovitsj ledet, etter revolusjonen i 2014. Der lå en uoffisiell regnskapsbok på 800 sider. Postene i regnskapet var skrevet inn for hånd.

– Manafort er nevnt mer enn 20 ganger i denne boken, i forbindelse med summer på til sammen over tolv millioner dollar, forteller Lesjtsjenko.

For disse pengene hjalp Manafort Janukovitsj å komme tilbake til makten.

– Han gjorde Janukovitsj til en vellykket politiker. Han vant alle de fire valgene de jobbet sammen om, sier Lesjtsjenko.

Ifølge Lesjtsjenko sto Manafort bak strategien om å splitte den ukrainske og den russisktalende befolkningen i Ukraina.

– Det var måten han jobbet på. Han gjorde det samme i Afrika. Før Janukovitsj bestemte seg for å utnytte dette, var ikke Ukraina et splittet land. Manafort skjønte at språket kunne splitte samfunnet, sier Lesjtsjenko.

Kjøpte luksusvilla

Korrupsjonen i Ukraina startet ikke med Janukovitsj. I boken beskriver Lesjtsjenko hvordan Pavlo Lazarenko, som var statsminister i Ukraina fra 1996 til 1997, la seg opp en formue i utlandet. Ifølge FN stjal Lazarenko 200 millioner dollar fra Ukraina mens han var statsminister, noe som tilsvarer rundt 1,5 milliarder kroner.

– Lazarenko er den ukrainske korrupsjonens gudfar, sier Lesjtsjenko.

Men Lazarenkos tvilsomme pengeoverføringer var for åpenbare. I 1998 ble han arrestert i Sveits, da han forsøkte å komme seg inn i landet med et panamansk pass. Han ble løslatt mot kausjon, med løfte om å møte opp til avhør tre måneder senere.

Lazarenko, derimot, hadde andre planer. Han fløy til USA, der han søkte politisk asyl. Planen gikk ikke så bra. I stedet ble han arrestert og dømt til åtte års fengsel.

En av metodene til Lazarenko var å utnytte det regulerte gassmarkedet Ukraina, der gassen var priset forskjellig til forskjellige industrier. Til dette fikk han hjelp av Julia Timosjenko, som senere ble en sentral ukrainsk politiker.

Pengene ble satt inn på anonyme kontoer i Sveits. Denne typen kontoer, som er registrert på et kodeord istedenfor et navn, er ikke lenger lovlige i Sveits. En av de sveitsiske kontoene til Lazarenko hadde kodenavnet CARPO-53, oppkalt etter landsbyen Karpivka, der statsministeren ble født, og fødselsåret hans 1953.

Noe av pengene brukte Lazarenko på et herskapshus i California som skuespilleren Eddie Murphy en gang bodde i i forbindelse med innspillingen av en film. Lazarenko rakk ikke å tilbringe ett eneste døgn i luksusvillaen før han ble arrestert i USA.

Lazarenko kjøpte også en bank i skatteparadiset Antigua.

Fortsatt korrupsjon

Selv om Lazarenko ble dømt i USA og Janukovitsj rømte til Russland, er korrupsjon fortsatt utbredt i Ukraina. Landet er 130 av 180 land på antikorrupsjonsorganisasjonen Transparancy Internationals korrupsjonsindeks.

Likevel mener Lesjtsjenko at situasjonen er mye bedre nå enn tidligere. Ukraina har fått et eget antikorrupsjonsbyrå, og i parlamentet jobbes det med å opprette en egen domstol for korrupsjon.

– Vi har hatt saker mot parlamentsmedlemmer, mot statsansatte, mot dommere. Enkelte parlamentsmedlemmer har rømt til London og Spania på grunn av alvorlige anklager mot dem, sier han.

Men selv etter revolusjonen ble en oligark valgt til president, sjokolademilliardæren Petro Porosjenko.

– Det er smertefullt for oss. Men han har også endret flere ting. Og presidenten har ikke like mye makt som tidligere, sier Lesjtsjenko.

Selv mener Lesjtsjenko at erfaringen som journalist gir ham gode forutsetninger for å jobbe mot korrupsjon i parlamentet, der han sitter i antikorrupsjonskomiteen.

– Journalister i Ukraina er godt forberedt på å kjempe mot korrupsjon. Vi har god trening. Journalister har rett bakgrunn for å drive med politikk i Ukraina, sier han.

Sanksjoner

Korrupsjon er ikke Ukrainas eneste problem. Etter revolusjonen i 2014 annekterte Russland den ukrainske halvøya Krim og bidro til å starte en borgerkrig i de østlige delene av landet. En rekke vestlige land svarte med å innføre sanksjoner mot Russland. Lesjtsjenko mener at det er viktig å fortsette disse sanksjonene.

– Det er prisen Europa betaler for sin egen sikkerhet. Russland ønsker ikke bare å kontrollerte Ukraina. Ukraina er bare ett av målene. Neste gang er det NATO, å vise at NATO ikke kan beskytte sine medlemsland. Tro meg, dere bidrar ikke bare til Ukrainas sikkerhet, men til Europas sikkerhet, sier Lesjtsjenko.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om