UTBRUDD: I Sverige har det så langt vært 15 påviste tilfeller av meslinger. Nå ber Oslo universitetssykehus de ansatte om å vaksinere seg. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Flere nye meslingtilfeller påvist i Sverige

15 personer har fått påvist meslingsmitte i Sverige og det er frykt for at tallet vil stige.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Slik det nå ser ut, har vi 15 konstaterte tilfeller, sier assisterende smittevernslege Peter Ulleryd i Västra Götalands-regionen til svensk P4.

Legene ved sykehuset i Varberg 80 kilometer sør for Göteborg arbeidet fredag med å fastslå om en pasient som ble innlagt der onsdag, også er smittet.

– Det er ikke et bekreftet meslingtilfelle, understreker smittevernslege Mats Erntell overfor Aftonbladet.

Pasienten skal imidlertid ha vært i kontakt med andre smittede i Göteborg, og sykehuset har derfor tatt alle forholdsregler.

Les også: «Svartedauden» herjer på Madagaskar

Lukkede dører

– Vi jobber bak lukkede dører og siden onsdag har vi begynt å vaksinere dem blant personalet som vi innså trengte vaksine. Vi har siden onsdag også undersøkt hvilke pasienter som har oppholdt seg i korridorene, sier Erntell.

Meslingutbruddet i Sverige fører til at også Oslo universitetssykehus nå ber de ansatte om å vaksinere seg.

– Vi antar at mellom 5 og 10 prosent av de ansatte ikke er vaksinert, og det er omtrent like mange som i den øvrige norske befolkningen, opplyste overlege Egil Lingaas torsdag.

– I forbindelse med utbruddet i Göteborg har vi sendt ut et brev der vi anbefaler ansatte om å vaksinere seg, sa han.

Artikkelen fortsetter under bildet

MMR-VAKSINE: MMR-vaksinen, som blant annet er mot meslinger, bli i Norge gitt til barn ved 15-måneders alder. 90 % av de vaksinerte er beskyttet i mange år, og muligens livet ut, ifølge FHI. Det gis ny dose ved 11-årsalderen. Foto: Eric Risberg AP

Fikk du med deg?: Kirurg brente inn egen signatur på pasientenes organer

Svært smittsom

Tirsdag ble en ansatt på Östra sjukhuset i Göteborg diagnostisert med meslinger. Det

er det tolvte tilfellet i Västra Götaland på drøyt tre uker. Blant dem som har fått påvist smitte er et barn som ble innlagt på sykehus natt til lille julaften.

Inkubasjonstiden for meslinger er 7 til 18 dager. Det er en svært smittsom virussykdom som i enkelte tilfeller kan føre til alvorlige komplikasjoner og i verste fall død. Tidligere døde det årlig rundt ni barn i Norge på grunn av meslinger, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Mistet begge armene: Timer senere var de operert på plass igjen

Følg anbefaling

Folkehelseinstituttet oppfordrer folk til å følge anbefalingen til Oslo universitetssykehus om å vaksinere seg.

– Personell som utsetter seg for meslingfare gjennom arbeidet, bør være vaksinert. Det er viktig for å hindre videre smitte, mener avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

De siste årene er det blitt registrert en økning av smittetilfeller i europeiske land blant annet fordi vaksinedekningen har gått ned.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder