Norsk kontor i bygningskompleks rammet av eksplosjon i Nairobi

Det norske statlige investeringsfondet Norfund har adresse på samme sted som er under angrep, trolig av terrorister, i Nairobi. Alle deres ansatte er gjort rede for.

Tirsdag ble det meldt om en eksplosjon og skyting ved et hotell i den kenyanske hovedstaden Nairobi. Hendelsen skal finne sted i en bygning som huser et finere hotell og et kontorkompleks, der det blant annet ligger en bank, i bydelen Westlands, melder nyhetsbyrået AFP.

les også

Kenyansk politi: – Det var ikke tid til å telle de døde

Ifølge meldinger fra Nairobi er adressen for kontorkomplekset 14 Riverside Drive. Det er samme adresse der det norske statlige investeringsfondet Norfund har kontorer i fjerde etasje.

Kommunikasjonsansvarlig i Norfund Inger Nygaard bekrefter overfor VG at de har kontor i bygningskomplekset.

– Heldigvis er alle våre lokalt ansatte er gjort rede for. Vi har én norsk ansatt, men han var ikke tilstede, sier Nygaard.

Norfund ble opprettet av Stortinget i 1997 som et redskap i norsk utviklingspolitikk overfor fattige land. Formålet er å bidra til økonomisk vekst, sysselsetting, kompetanseheving og tekonolgioverføring. De har kontorer flere steder i verden.

Nordmann: - Vi er midt i det

Innovasjon Norge har også kontor i Nairobi, men på et annet sted enn der angrepet har skjedd. De har én norsk ansatt, som skal være i sikkerhet.

– Vi er midt i det. Vi har kontakt med den norske ambassaden hele tiden. Vi har fått føringer om å gå tilbake til Innovasjon Norge-kontoret, sier avdelingsleder Marit Karlsen Brandal i Innovasjon Norge i Nairobi til VG.

Hun og mannen bor på et hotell i det rammede området og må vente til det ikke lengre er sperret av.

– Vi har ikke helt oversikt over situasjonen nå, men har fulgt med på TV. Vi ser helikopter i lufta, sier hun.

NRK-korrespondent i nabobygget

NRKs Afrika-korrespondent Ida Titlestad Dahlback den lokale TV-fotografen Robert Lutta, som har jobbet for NRK i fire år, satt i nabobygget da angrepet startet, skriver Medier 24.

Utenrikssjef Gunnhild Viken i NRK bekrefter overfor Medier 24 at de to er i sikkerhet og uskadd.

– Hun har det etter forholdene bra, men ble selvfølgelig redd når noen begynner å skyte vilt i nabobygget og hun ikke vet om hun er helt trygg, sier Viken.

Minst tre drept

Utenriksdepartementet skriver i en pressemelding at de er kjent med hendelsen.

– Den norske ambassaden i Nairobi jobber med å få oversikt over situasjonen. Ambassaden har sendt ut informasjon på sms til registrerte norske borgere i Nairobi. Norske borgere i Nairobi bør unngå området, følge med på nyhetssendinger og lytte til råd fra lokale myndigheter.

Lokale medier skriver at minst tre personer er drept og flere skal være såret i angrepet, som klokken 16.30 norsk tid fremdeles pågår.

Ifølge lokalt politi er fremdeles væpnede angrepsmenn inne i bygningen.

Det har kommet urovekkende meldinger fra kontorbygget etter angrepet startet.

– Vær så snill, hjelp oss, vi gjemmer oss. Det er svartkledde og tungt bevæpnede terrorister her, tvitret en person fra innsiden av bygningen.

Terrororganisasjon påtar seg skyld

Politisjef for det kenyanske politiet, Joseph Boinnet, opplyser at angrepet mistenkes for å være et terrorangrep, ifølge Sky News.

Mediehuset Al-Jazeera melder at terrorgruppen al-Shabaab påtar seg skylden for angrepet.

– Vi gjennomfører for øyeblikket en operasjon i Nairobi, sier gruppens talsperson til kanalen.

Direktebilder fra stedet viser folk som flykter i panikk.

– Vi har sendt styrker til stedet, inkludert antiterrorstyrker, men så langt har vi ikke mer informasjon, sier Owino.

I september 2013 ble 67 mennesker drept da den ytterliggående somaliske islamistgruppen al-Shabaab angrep Westgate-kjøpesenteret, som ligger i det samme området av Nairobi.

– Det er utrolig trist at dette skjer igjen i Nairobi. Vi håper at omfanget denne gang ikke er så stort, sier Inger Nygaard i Norfund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder