TRØBBEL PÅ HJEMMEBANE: I forrige uke var han i Russland, og denne uken skulle han samlet støtte i Davos. Men Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa måtte forlate Sveits grunnet uro i hjemlandet. Foto: Philimon Bulawayo / X02381

Zimbabwes «krokodille» frykter opptøyer

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa, med tilnavnet «krokodillen», haster hjem for å slå ned uro i sitt kriserammede hjemland.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Zimbabwe sliter med enorme økonomiske utfordringer, men søndag kveld forlot president Mnangagwa næringslivsmøtene i Davos i Sveits uten å ha kommet i gang med målet om å sikre bistand.

Presidenten, som overtok makten etter at diktator Robert Mugabe ble skviset ut i november 2017, har nemlig så mye trøbbel på hjemmebane, at han måtte avslutte lenge planlagte utenlandsoppdrag.

– Første prioritet er å gjøre det rolig og stabilt, og å få Zimbabwe til å fungere igjen, uttalte Mnangagwa da han dro, ifølge NTB.

BENSINPROTEST: Demonstrasjonene i Zimbabwe, som her i hovedstaden Harare i forrige uke, startet da bensinprisene økte med 150 prosent. Foto: Philimon Bulawayo / X02381

Økende priser

I over en uke har det vært voldelige sammenstøt i forbindelse med demonstrasjoner mot regjeringen. Protestbølgen ble utløst av høyere bensinpriser, men har også en politisk brodd mot landets autoritære styre.

les også

«Krokodillen» kan bli ny president i Zimbabwe

Minst tolv mennesker har mistet livet og 78 har fått behandling for skuddskader, ifølge Zimbabwe Human Rights NGO Forum. De har kartlagt til sammen 240 tilfeller av angrep eller tortur.

Presidentens talsperson George Charamba ga en svært lite beroligende beskjed i helgen:

– Våre reaksjoner så langt er kun en forsmak på hva som kommer, sa han til avisen Sunday News.

Foto: PHILIMON BULAWAYO / X02381

FN er sterkt kritisk til regjeringens håndtering av protestene etter hvert som det er kommet stadig flere påstander om skyting, vold og bortføringer av opposisjonen, aktivister og vanlige innbyggere. EU har kritisert «den urimelige bruken av makt fra sikkerhetspersonell».

OPPTØYER: Demonstrasjoner i utkanten av Harare i forrige uke. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN

Hilste på Twitter - ingen kunne lese det

Myndighetene stengte i forrige uke tilgangen til Internett. Econet, landets største teleoperatør, omtaler regjeringens grep som «langt utenfor vår kontroll».

Det skapte oppgitt latter blant mange zimbabwere da presidenten sendte en beroligende melding til folket på Twitter, som ingen kunne lese siden tilgangen til sosiale medier er blokkert.

– Det er fremdeles veldig vanskelig å nå gjennom til Zimbabwe, grunnet restriksjonene på Internett, forklarer Ynghild Solholm, som har opprettet bistandsorganisasjonen Sabona, som driver prosjekter innen helse, utdanning og sysselsetting i Zimbabwe.

Mandag bestemte Høyesterett at stengingen av Internett var et ulovlig tiltak, og at ubegrenset tilgang måtte gjenopprettes. Men fortsatt er nettilgangen begrenset mange steder i landet, forteller lokale kilder til den norske bistandsarbeideren.

I ZIMBABWE: Ynghild Solholm (til høyre) under arbeid med et lokalt prosjekt i Zimbabwe i 2014. Foto: Privat

Solholm var i Zimbabwe i forrige uke, rett før opptøyene begynte, og merket at situasjonen var anspent. Folk er misfornøyde med mer enn bensinprisene, som har økt med 150 prosent - det er den generelle økonomiske krisen i landet det reageres mot.

– Den lokale Zimbabwe-dollaren skal i teorien være verdt det samme som amerikanske dollar. Men én-til-én gjelder bare i teorien. Prisene oppgis ofte i amerikanske dollar, men dersom man betaler i den lokale valutaen, så blir det fire ganger så dyrt, forteller Solhom.

– Det gir absurde utslag, som at prisen på en tannbørste blir 180 kroner. På sykehusene er det mangler på alt fra Paracet til livsviktige medisiner. Basisvarer er så dyrt at de færreste har råd. Nå går lærerne ut i streik for høyere lønn, noe som ofte skaper opptøyer, fortsetter hun.

Myndighetene har pågrepet lederen for landets største fagforening, Japhet Moyo, og siktet ham for undergravende virksomhet, melder NTB.

Moyo er generalsekretær i ZCTU, som er Zimbabwes svar på LO, og bakgrunnen for pågripelsen er storstreiken han var med på å organisere i forrige uke. Sikkerhetsyrkene i landet har også pågrepet over 600 mennesker, og det meldes om mishandling og tortur.

Blant dem som er pågrepet, er den regimekritiske pastoren Evan Mawarire, som også er siktet for undergravende virksomhet. Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel.

Kritiserer sikkerhetsstyrkene

Noe av det første Mnangagwa har gjort etter å ha returnert til Zimbabwe er å varsle en gransking av sikkerhetsstyrkene, som slo hardt ned på demonstranter og aktivister i forrige uke, melder NTB.

– Vold og dårlig opptreden fra våre sikkerhetsstyrker er uakseptabelt og et svik mot det nye Zimbabwe. Kaos og ordrenekt blir ikke tolerert, dårlig oppførsel blir gransket. Om nødvendig skal hoder rulle, sa Mnangagwa på Twitter.

Han kritiserte også protestene som var preget av opptøyer og plyndring.

– Alle har rett til å protestere, men dette var ikke en fredelig protest. Hensynsløs vold og kynisk ødeleggelse, plyndring av politistasjoner, tyveri av våpen og uniformer, oppvigleri og trusler om vold er ikke måten vi gjør det på i Zimbabwe, sa han.

PS: Zimbabwe har planer om relansere sin lokale valuta iløpet av året. Før kollapsen i 2009 var én billion Zimbabwe-dollar det samme som ti amerikanske dollar.

Mer om

  1. Zimbabwe

Flere artikler

  1. Mugabe gravlagt i familiens landsby

  2. Robert Mugabe er død

  3. Amnesty: Minst 100 drept av sikkerhetsstyrkene i Iran

  4. 85 arrestert i nye Paris-demonstrasjoner

  5. Reuters: Ayatolla Ali Khamenei ga ordre om å knuse opptøyene med alle midler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder