TORDNET: John Bolton under talen han holdt i Washington mandag. Foto: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES/ AFP

USA truer Den internasjonale straffedomstolen

USA har truet med sanksjoner om retten går videre med straffeforfølgelse av amerikanere.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ifølge BBC vurderer Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag for tiden å anlegge sak mot amerikanske soldater som angivelig skal ha mishandlet internerte fanger i Afghanistan.

Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, kaller i en tale mandag ICC «ugyldig» og sverger at USA skal gjøre alt for å beskytte sine borgere.

STØTTER: Sarah Huckabee Sanders på en pressekonferanse i Det hvite hus mandag. Foto: Evan Vucci / AP/ TT NYHETSBYRÅN

Bolton sa også at retten er en «trussel mot amerikansk uavhengighet og nasjonal sikkerhet» og at ICC er overflødig, siden USA ikke godkjenner noen høyere autoritet enn den amerikanske grunnloven.

– Vi vil ikke samarbeide med ICC. Vi vil ikke gi dem noe hjelp. Vi vil ikke være med i ICC. Vi vil la ICC dø av seg selv. ICC er tross alt som død for oss på alle mulige måter, sier Bolton ifølge BBC.

les også

Én million evakueres: Kraftig orkan på vei mot USAs østkyst

Også pressesekretær Sarah  Huckabee Sanders støttet Bolton og sa at president Donald Trump ville ta i bruk «alle nødvendige midler for å beskytte borgerne våre og våre allierte fra urettmessig straffeforfølgelse av ICC.»

ICC sier i en uttalelse at de har støtte fra 123 medlemsland, og at de som juridisk institusjon forholder seg til det juridiske rammeverket i Romavedtektene.

les også

CBS-sjef går av etter anklager om seksuelle overgrep

Juridisk direktør Liz Evenson ved Human Rights Watch sier til AFP at Bolton med uttalelsene viser «kynisk ringeakt for ofrene av kriminelle grusomheter.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder