Flystyrt i Mexico - piloten hardest skadd

Flyet hadde såvidt lettet da et Aeroméxico-fly styrtet på marken rett ved rullebanen i Durango, nord i Mexico. 49 mennesker er skadet, to alvorlig, ifølge sivilforsvaret.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Flyet begynte å brenne kort tid etter flystyrten, men alle passasjerer skal ha overlevd. Det var 99 passasjerer og fire fra besetningen ombord i flyet AM2431 på vei fra Durango til Mexico City.

En av passasjerene, Jackeline Flores, var på vei til Mexico City sammen med sin datter, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Hun forteller at hun så en liten jente gå gråtende vekk fra flyet med brannskader på benet, og sier hun er lettet for at hun er i live.

– Jeg føler meg velsignet og takker gud, sier hun til journalister på stedet ifølge Reuters.

Flyet skal ha styrtet i massivt regnvær med fronten først, noe som gjorde at piloten ble hardest skadet.

Ifølge Utenriksdepartementet jobber den norske ambassaden i Mexico med å få mer informasjon om flystyrten, og forsikre seg om at ingen norske borgere var involvert

– Vi har så langt ikke informasjon som tyder på at norske borgere er rammet, sier Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet til VG.

Skadde pasienter blir tatt hånd om av Røde Kors i Durango, nord i Mexico. Foto: Red Cross Durango via AP (TT NYHETSBYRÅN)

Flyet tok av fra den internasjonale Guadalupe Victoria-flyplassen i Durango i nordlige Mexico. Bilder på sosiale medier viser svart, tykk røyk fra flyet, og en rekke hjelpepersonell på vei til flyplassen. Flyet tok av rundt klokken 16 lokal tid, ifølge landets transportminister Gerardo Ruiz Esparza.

Det har vært forskjellige meldinger om antall passasjerer. I går meldte Esparza på Twitter at det om bord var 97 passasjerer og fire medlemmer av kabinbesetningen. Senere natt til onsdag tvitrer han det var 103 personer totalt på flyet, og at 98 personer får legehjelp. Grunnen til at det først ble meldt om 101 mennesker om bord, skal være at to spedbarn ikke var telt med.

Ifølge Aeroméxico var det 88 voksne, ni mindreårige, to spedbarn og fire besetningsmeldmemmer om bord.

Foto: Red Cross Durango via AP (TT NYHETSBYRÅN)

Øyenvitner skal ha sett passasjerer forlate flyet til fots.

Flyet, en Embraer E190, var på vei fra Durango til Mexico by, ifølge Proceso. Det var meldt hagl i området tidligere tirsdag. Det skal også ha vært spredte stormer i området. Ifølge flyplass-operatøren Grupo Aeroportuario Centro Norte, viser innledende undersøkelser at ulykken skyldes dårlige værforhold.

Mexicos største flyselskap

Flyselskapet Aeroméxico skal ikke ha vært involvert i noen alvorlige ulykker de siste ti årene. Ifølge Reuters uttalte imidlertid en forening for meksikanske piloter i fjor at det hadde vært rapportert 66 ulykker og 174 mindre feilmeldinger i løpet av det siste året. Foreningen hadde tatt til orde for at antallet var bekymringsverdig, og etterlyste bedre pilotopplæring, penger til vedlikehold og kontroll av fly, og kortere flyvetider for pilotene.

Aeroméxico er Mexicos største flyselskap, og flyr til flere enn 90 destinasjoner i Mexico, Latin-Amerika, Europa og Asia.

Flyselskapet er en del av Sky Team, i likhet med flyselskap som Air France, Delta og KLM.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Flyet var i ferd med å lette da det forsøkte å avbryte take-off på grunn av dårlig vær, fortalte guvernør Aispuro Torres til lokale medier, ifølge ABC News.

På en pressekonferanse 20.30 lokal tid, forteller han at et vindkast traff flyet like før det krasjet, noe som førte til at flyet mistet fart og traff bakken med venstre vinge. Flyet skled ut på et jorde, noe som gjorde at rømnings-skliene ble aktivert og gjorde at passasjerene og besetningsmedlemmene kunne komme seg ut før de ble fanget av brann.

Foto: Civil Defense Office of Durango, AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder