Malaysias luftfartssjef Azharuddin Abdul Rahman trekker seg etter at den offisielle rapporten om MH370 påpekte feil hos flygeledere i Malaysia og Vietnam. Foto: AP/NTB scanpix

Malaysias luftfartssjef går av etter rapport om MH370

Malaysias luftfartssjef trakk seg tirsdag etter at en offisiell rapport påpekte feil hos flygelederne da passasjerflyet MH370 forsvant for fire år siden. Det er stadig uvisst hvorfor flyet forsvant, og de pårørende er svært opprørt.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Rapporten om flyforsvinningen i 2014, ga ikke noe entydig svar på hvorfor flyet forsvant. Det ble likevel påpekt feil av flygeledere i Malaysia og Vietnam. Blant annet ble det ikke satt i verk en kriseprosedyre slik regelverket krever når et fly forsvinner fra radaren. Det førte til at den malaysiske luftfartssjefen Azharuddin Abdul Rahman trakk seg.

I den 495 sider tykke rapporten fra fire års etterforskning, som ble lagt frem i går, sier etterforskerne at de ennå ikke kan si med sikkerhet hva som førte til at flyet forsvant.

Flyets «blipp» på radarene sloknet underveis fra Kuala Lumpur til Beijing. Hverken flyet, registratorer etter noen av de 239 menneskene om bord er funnet.

Kun tre vrakrester er skylt opp på strender i den vestlige delen av Indiahavet – den største en 2 meter lang del av en vinge.

Minneveggen som befinner seg i innenriksterminalen på flyplassen i Kuala Lumpur. Foto: Gisle Oddstad (VG)

Sprikende forklaringer

I rapporten som både flyselskap og etterlatte har ventet på i spenning, påpeker granskerne svært ulike saksforhold. De mener det var svikt hos flygelederne, de sier at kursen til Malaysia Airlines-flyet ble endret manuelt, og de vil ikke utelukke at noen andre enn pilotene kan ha fått flyet ut av kurs. Men de peker ikke på én overordnet forklaring.

Forsvinningen utløste luftfartshistoriens største leteoperasjon i et 120.000 kvadratkilometer stort område i Indiahavet. Australia ledet operasjonen som ble innstilt i januar 2017.

les også

Hva har skjedd med MH370? Her er de mest sannsynlige teoriene

les også

Norsk skip skal lete etter savnet fly

Høylytt krangel med pårørende

Ifølge pårørende som fikk en orientering i byen Putrajaya mandag, er det ingen nye momenter i rapporten. Den inneholder i stedet lange beskrivelser av søket.

– Det er så skuffende, sier Intan Maizura Othman, som mistet mannen sin i da MH370 forsvant.

Pårørende ble etter hvert så sinte at det kokte over, noe som førte til en høylytt krangel mellom etterlatte og representanter for myndighetene under orienteringen, ifølge Othman.

LES OGSÅ: To år siden MH370 styrtet: Her er 6 teorier

Flyet forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing, og letingen har foregått i Indiahavet

Utelukker ikke en tredjepart

Rapporten utelukker ikke at en tredjepart var innblandet i forsvinningen, men sier ikke noe nærmere om denne teorien. Det var ingen uregelmessigheter eller tekniske feil ved flyet.

Tidligere i år ga Malaysias myndigheter grønt lys til det amerikanske selskapet Ocean Infinity, som leide et norsk spesialskip for å gjenoppta letingen etter vraket.

Seks avanserte norskutviklede miniubåter ble brukt i operasjonen. Heller ikke denne gang ble flyet funnet, og letingen ble innstilt i forrige måned.

Den malaysiske transportministeren Anthony Loke fastholder at intensjonen er stadig at flyet skal finnes, men det pågår for tiden ingen leteoperasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder