Slukningsarbeid i en skog i Sörvåge utenfor Örnsköldsvik, der statsminister Stefan Löfven har hytte. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix

Tror skogbranner i Sverige er påsatt

Det svenske politiet etterforsker 15 branner i Västmanland-byen Arboga. Ifølge SVT kan brannene ha blitt påsatt.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi vil gjerne ha tips om brannene, sier pressetalsmann Daniel Wikdahl til kanalen.

Etter at politiet i Arboga fredag iverksatte etterforskning i forbindelse med sju mulig påsatte branner, måtte byens brannvesen i Arboga natt til lørdag rykke ut til åtte branner ved Krakaborgsvägen.

Brannene startet alle mindre enn én kilometer fra hverandre. SVT skriver at politiet har gjort funn som tyder på at brannene er stiftet av en eller flere gjerningspersoner.

Brannvesenet brukte relativt kort tid på å slukke flammene, og politiet avviser at de vil sende forsterkninger til området.

– Det har vi ikke ressurser til akkurat nå, men vi forsøker å sikre Arboga og det er alltid et politinærvær der, sier Wikdahl.

les også

Over 80 kritiske skogbranner i Sverige – får norsk slukningshjelp

Hardt rammet

Etterforskningen kommer på et tidspunkt der Sverige er hardt rammet av skogbrann. SOS alarm meldte om 44 branner på landsbasis lørdag morgen, og brannvesenet frykter at tordenvær kan føre til nye branner i løpet av dagen.

Lørdag morgen vurderte brannvesenet å stenge trafikken på veien etter at en skogbrann nærmet seg E4 ved Härnösand i Sverige.

– Prognosen viser at vinden snur seg i løpet av morgenen, slik at røyken blåser ut mot E4, sier brannsjef Mattias Åkerlund til Aftonbladet om brannen nord for Härnösand i Västernorrlands län.

Frykter nye branner

Ifølge Åkerlund ble brannen meldt inn til nødetatene midt på fredagen, for så å vokse betydelig. Skogbrannen nær europaveien er en av de 83 brannene som det SOS alarm meldte om fredag kveld, og brannvesenet frykter at nye branner vil oppstå lørdag.

Årsaken er at det er meldt tordenvær i flere deler av Sverige.

– I løpet av ettermiddagen er det først og fremst fjellkjeder, Stockholm-området og deler av kysten i Norrland, sier meteorolog Malva Lindberg ved Sveriges Meteorologiske og hydrologiske institutt (SMHI).

Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix

Fire «uslukkelige» branner

Marcus Årskog, talsmann for beredskapsmyndighetenes spesialavdeling for skogbranner, sa fredag at brannvesenet har gitt opp å slukke fire av brannene.

Nødetatene prøver heller å hindre at de når byer og andre bebodde områder.

De fire alvorligste brannene er å finne i Jämtland, Gävleborg, Dalarna og Örnsköldsvik. som alle har store skogområder. Totalt er mellom 300 og 500 personer evakuert fra sine hjem.

les også

Kan ta flere uker å slukke skogbrannene i Sverige

– Må vente på snø

Ved Trängslet i Älvdalen kommune har en storbrann pågått i flere dager, og eksplosjonsrisiko knyttet til et udetonert ammunisjon ved et skytefelt hindrer slukningsarbeidet.

– Jeg tror ikke at vi kan slukke brannen, vi må vente på snø. Hvis ikke det kommer store mengder nedbør da, men da snakker vi om minst 100 millimeter, sier Johan Szymanski, innsatsleder ved brannvesenet, til Expressen.

– Ærlig talt tror jeg at dette kommer til å pågå helt til vinteren, sier Szymanski.

Situasjonen er også svært kritisk i Gävleborg-kommunen Ljusdal. Der har flere skogbranner vokst fra å torsdag dekke et område på 85 kvadratkilometer til å lørdag dekke 150 kvadratkilometer.

Flammene har også beveget seg over grensen til nabolänet Härjedalen.

Foto: Mattis Sandblad

Skal gjennomgå beredskapen

Sveriges statsminister Stefan Löfven bedømmer situasjonen som ekstrem.

På en pressekonferanse fredag sa Löfven at regjeringen er klar til å fatte de beslutninger som trengs. Han sa også at Sverige må vurdere en forhøyet beredskap overfor skogbranner.

les også

Rundt 60 skogbranner raser i Sverige, mer torden ventes

– Når dette er over, må vi gå gjennom beredskapen vår, sa han.

Hjelp fra utlandet

Også Dan Eliasson, sjefen for Myndigheten för samhällskydd og beredskap (MSB), har tatt til orde for at beredskapen må bli høyere.

les også

Fire nye norske skogbrannhelikoptre til Sverige

Sverige har mottatt store mengder hjelp fra utlandet. Norge har sendt ti helikoptre over grensa, og frivillige brannmenn fra Trøndelag bistår i slukningsarbeidet.

27 danske brannmenn bistår også, mens Tyskland og Litauen bidrar med helikoptre og brannfly. EU-landene Italia og Frankrike har sendt fire brannfly av typen Bombardier 415. Flyene suger opp 6.000 liter vann fra innsjøer i brannområdet og «bomber» flammene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder