NARKONETTVERK: Bildet viser politiets beslag etter aksjonen mot narkoligaen på Kanariøyene. I tillegg til 49 kilo kokain ble det beslaglagt hasj og store mengder kontanter. Foto: Policia Nacional

Tiltale: Norsk kvinne hvitvasket penger for narkonettverk på Kanariøyene

Politiet mener at kvinnen i 30-årene har vært en del av et omfattende kriminelt nettverk på den spanske ferieøya. Selv nekter hun for å ha noe med saken å gjøre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I disse dager står hun tiltalt for blant annet hvitvasking av penger i en rettssal i Las Palmas på Gran Canaria. Den aktuelle domstolen opplyser til VG at rettssaken er ferdig førstkommende fredag, og at dommen er ventet drøye to uker senere.

Bakgrunnen for rettssaken er en omfattende politiaksjon i 2016, der ti personer ble pågrepet på forskjellige adresser på Kanariøyene, mistenkt for å ha deltatt i smuglingen av 49 kilo kokain på en cruisebåt som kom fra Brasil til Lanzarote.

les også

Nordmenn fengslet i utlandet: Slik lever de

Pluss content

VG har lest tiltalen, hvor det kommer frem at politiet ikke mener at den norske kvinnen har hatt en sentral rolle i nettverket, men at hun har vært involvert via sin partner, en sveitsisk mann i 50-årene.

Vet du noe om denne saken? Tips VG her!

Ifølge tiltalen har hun vært med på å sende penger til personer i den kriminelle organisasjonen. Politiet mener at hun ved flere anledninger har vært med kjæresten for å veksle inn sedler i ulike bankfilialer. Ifølge tiltalen har hun også hatt ansvar for å overvåke flere møter under planleggingen av smuglingen.

– Kjenner seg ikke igjen

les også

Bakgrunn: Norsk kvinne risikerer fengsel på Kanariøyene

– Hun avviser å ha noe som helst med denne saken å gjøre, og kjenner seg ikke igjen i tiltalen. Hun bekrefter at hun har hatt et forhold til den tiltalte mannen, men det er ingenting som knytter henne til saken, sier kvinnens forsvarer Miguel Ángel Diepa til VG på telefon onsdag formiddag.

Kvinnen er ikke varetektsfengslet på nåværende tidspunkt, og opplyser via sin advokat at hun ikke ønsker å uttale seg.

les også

Norsk kvinne arrestert i Uganda for narkotikasmugling er løslatt

Mannen som omtales som kvinnens kjæreste utpekes som helt sentral i den omfattende narkosaken.

Politiet mener at den sveitsiske mannen i 50-årene gjennom et innfløkt kodespråk har vært bindeleddet mellom to godt organiserte kriminelle nettverk, som har hatt kontroll på utstrakt narkovirksomhet på Kanariøyene. Ifølge tiltalen har han sammen med en italiener hatt ansvaret for logistikk, distribusjon og hvitvasking av penger i forbindelse med narkosalg og -kjøp.

Skal ha kamuflert kokain som morsmelkerstatning

Politiet mener at den ene gruppen besto av personer med spansk og colombiansk statsborgerskap. Ifølge tiltalen hadde de delvis tilholdssted på fastlandet i Madrid, men fraktet kokain både i pakker kamuflert som morsmelkerstatning på ferger og bygget inn i hemmelige rom i biler. På ferieøya skal de ha oppbevart og distribuert kokain fra et lokale som var kamuflert som en gullsmed.

les også

Kokaindømte Rita Grimestad tilbake til Norge etter tre år i fengsel: – Strålende fornøyd

Ifølge tiltalen er den andre forgreningen en gruppe bestående av folk med bakgrunn i tidligere Jugoslavia. Politiet mener at de står bak kjøp av kokain i Brasil, som de fraktet og distribuerte på Lanzarote i april 2016. Det er denne gruppen politiet mener den norske kvinnen har vært involvert i.

– Utenrikstjenesten er kjent med opplysninger om at en norsk borger skal være involvert i en straffeprosess i Spania. På generelt grunnlag opplyser vi at utenrikstjenesten, på grunn av lovpålagt taushetsplikt, ikke gir ut detaljer om bistand til norske borgere i utlandet, sier pressetalsperson Guri Solberg i UD til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder