Politiet om New Zealand-siktede: – Ville ikke bli pågrepet

CHRISTCHURCH (VG) Politiet tror Brenton Tarrant (28) står bak begge moské-angrepene. Da han møtte i retten smilte han til pressen og viste et omstridt tegn med hånden.

Artikkelen er over ett år gammel

Iført hvite fengselsklær og håndjern ankom han en domstol i byen Christchurch sent fredag kveld norsk tid. Rettsmøtet var stengt for offentligheten av sikkerhetsårsaker, men rundt 50 journalister var på plass.

Den australske 28-åringen er siktet for å ha drept én mann, men dommeren var klar på at siktelsen vil bli utvidet.

Ifølge The New Zealand Herald smilte han til pressen, før han gjorde et tegn, som de siste årene har blitt assosiert med «hvit makt», da han ble avbildet. Pressen ble pålagt av dommeren å sladde ansiktet på siktede før publisering.

Bli oppdatert – dette vet vi om angrepet:

VG i Christchurch: Familien frykter Mucad (3) ble drept

Det omstridte tegnet startet som en internett-mem, men har senere blitt brukt av flere profilerte høyreekstreme, og i Alabama i fjor ble fire politifolk suspendert etter å ha vist det, skriver Boston Globe.

Siktede representerte seg selv, og var stille under hele fengslingsmøtet. Han ble varetektsfengslet frem til 5. april, hvor det skal holdes et nytt rettsmøte.

Minst 49 personer ble drept: Slik skjedde angrepet mot to moskeer

På en pressekonferanse sier politisjef Mike Bush at det tok 36 minutter fra den første telefonen om angrepet, til siktede var pågrepet. Han er klar på at 28-åringen ikke hadde noen planer om å overgi seg.

– Han ville ikke bli pågrepet. Det var både eksplosiver og våpen i bilen, og politifolkene som pågrep ham satte seg selv i stor fare, sier han, og rettet også en stor takk til «vanlige folk».

– Informasjon fra etterforskningen viser at deres inngripen sannsynligvis reddet flere liv, sier han.

Les også: Daoud Nabi (71) hylles som en helt etter angrepet

Noen timer senere fikk politisjefen støtte av statsminister Jacinda Ardern, som også hyllet de to politifolkene som pågrep siktede:

– Det var absolutt hans intensjon å fortsette angrepet, sier hun på en pressekonferanse.

PREGET: New Zealands statsminister Jacinda Ardern besøkte natt til lørdag norsk tid et flyktningsenter i Christchurch. Foto: MARTY MELVILLE / AFP

Politiet har gjennom natten jobbet med undersøkelser på en adresse hvor siktede er registrert. Den aktuelle boligen ligger i byen Dunedin, drøye fire og en halv time fra Christchurch.

Siktede er opprinnelig fra Australia – og australsk politi sier at mannens familie samarbeider med dem. Familien skal ha kontaktet politiet etter å ha sett nyhetene om at 49 personer var drept i to moskéangrep i nabolandet.

Det tar omtrent syv minutter å kjøre fra den ene moskeen til den andre, og politiet tror at 28-åringen står bak begge angrepene.

Varsler nye våpenlover

Da han ble pågrepet var han i besittelse av fem skytevåpen, blant annet to halvautomatiske våpen og to hagler. Han hadde lisens for å bære alle, noe som har fått New Zealands statsminister Jacinda Ardern til å reagere:

– Jeg kan fortelle dere en ting: Tiden er inne for å forandre våpenlovene våre, sa hun på en pressekonferanse tidligere fredag.

Les også: Dette betyr påskriften på våpenmagasinene

Statsministeren fortalte at de gjentatte ganger har forsøkt å gjøre noe med våpenlovene, og varsler at disse nå skal endres.

– Det faktum at den mistenkte hadde muligheten til å skaffe seg lisens og dermed lovlig klare å kjøpe våpen, er nok til at folk vil ønske endring, slo Ardern fast.

Hun varsler at hun blant annet kommer til å foreslå å stramme inn på halvautomatiske våpen. Ytterligere to personer er pågrepet, og politiet jobber fortsatt med å fastslå om de er tilknyttet angrepet.

Fikk du med deg? Skal ha blitt inspirert av Breivik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder