Mistenkte 37-åring etter skyting i Nederland er pågrepet

UTRECHT (VG) Gökmen Tanis er pågrepet etter skytingen i Utrecht i Nederland. Mistenkte skal være godt kjent av politiet fra før.

Det opplyste politiet under en pressekonferanse klokken 18 mandag kveld.

37-åringen er født i Tyrkia.

Politiet sa først at han fortsatt var på frifot, men på slutten av pressekonferansen kom politiet med den motstridende beskjeden.

les også

Dette vet vi om skytingen i Nederland

37-åringen ble pågrepet i en bolig i Oudenoord i Utrecht. Gaten ligger omtrent to kilometer åstedet. Politiet aksjonerte mot flere adresser på ettermiddagen.

Tanis er mistenkt for drap med terror som motiv. Kilder sier til Algemeen Dagblad at æresdrap mest sannsynlig er motivet, men dette er ikke bekreftet.

Nyhetsbyrået Anadolu Agency melder at mistenkte skjøt et familiemedlem. Skytingen skal skyldes et familieanliggende, opplyser ikke navngitte slektninger til nyhetsbyrået.

PÅGREPET: En 37 år gammel mann er pågrepet av politiet, siktet for drap med terrormotiv. Foto: Politiet i Utrecht

Mye er fortsatt uklart

Tre personer er bekreftet døde og fem skadede etter at det ble avfyrt flere skudd på en trikk i byen.

Politiet går ut ifra at det er én mistenkt.

– Dette er et angrep på vår rettsstat, vårt liberale samfunn, det tolerante Nederland. Vår rettsstat og demokratiet er sterkere enn fanatisme og vold, sa Nederlands statsminister Mark Rutte under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Rundt tre timer etter hendelsen, meldte Nasjonal koordinator for antiterror og sikkerhet at det hadde vært skyting flere steder i byen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Dette avkrefter ordføreren i byen like etter klokken 16.00, i en video publisert på kommunens Twitter-konto.

Rutte sier på en pressekonferanse mandag kveld, etter pågripelsen, at det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål og rykter.

Politiet fortsetter å etterforske saken og håper å få flere svar de neste dagene.

Et betydelig rulleblad

Ifølge AD var mistenkte i rettsmøte i Utrecht i forbindelse med en voldtektssak 4. mars i år.

Avisen skriver at mannen har et betydelig rulleblad.

I 2013 var han involvert i en annen skyteepisode, der han angivelig åpnet ild mot tilfeldig forbipasserende i Utrecht. 37-åringen er også mistenkt for et innbrudd i en lastebil, og han skal også ha begått butikktyveri og truet en offentlig tjenestemann, kjøring i påvirket tilstand.

Hevet beredskapen

Myndighetene hevet beredskapen til «nivå fem» i Utrecht. Dette nivået betyr at det er konkrete opplysninger om et nært forestående terrorangrep, at det har skjedd et terrorangrep eller at det kan komme flere angrep.

Dette er første gang at beredskapen blir hevet til dette nivået, som er det høyeste i landet, skriver de Telegraaf.

Etter at Tanis ble pågrepet ble nivået ble senket til fire, som det er ellers i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder