Mot kamp med Saddams garde

(VG Nett) Flere tusen av Saddam Husseins beste soldater fra republikanergarden skal være på vei mot den amerikansk-britiske invasjonsstyrken utenfor Bagdad.

Robin Stenersen
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

En kolonne på 1.000 kjøretøyer var onsdag kveld på vei sørover fra Bagdad med en hastighet på mellom 30 og 60 kilometer i timen., melder CNN. De hadde kurs mot invasjonsstyrkene som står ved byen Najaf, og utnyttet ifølge CNN sandstormen til å forflytte seg mens det var mindre fare for å bli bombet av amerikanske og britiske fly og helikoptre.

Hvor mange av disse kjøretøyene som er stridsvogner eller pansrede kjøretøyer og hvor mange som er lastebiler, er ikke kjent. Men styrken kan raskt komme i nærkontakt med den 3. amerikanske panserdivisjon, som har flere avdelinger i området nord for Najaf.

En kolonne på opptil 120 irakiske pansrede kjøretøy og stridsvogner klarte onsdag kveld å kjempe seg ut av den omringede byen Basra, melder BBC.

Kolonnen skal være på vei sørover til Faw-halvhøya.

Saddams beste menn

Republikanergarden er Saddams beste håp i krigen. De rundt
50 000 soldatene er landets beste og best betalte. De amerikanske styrkene forbereder seg på mulige kamper i løpet av natt til torsdag. Britisk og amerikansk bombefly ble straks kalt ut til å angripe kolonnen.

Samtidig som det kan gå mot et større slag sør i Irak, var USA onsdag kveld i gang med å åpne en nordlig front. Over 1.000 fallskjermsoldater ble sluppet ned ved en flybase i Nord-Irak etter å ha blitt fraktet over fra Tyskland.

Denne styrken skal i første omgang sikre basen og muligens ta kontroll med andre flyplasser i området. Det var onsdag morgen ikke kjent nøyaktig hvor styrken hadde landet. De amerikanske fallskjermsoldatene møtte ingen motstand.

Luftherredømme

Den amerikanske fremrykkingen mot Bagdad har de siste to dagene vært hindret av kraftige sandstormer og verken Apache angrepshelikoptre eller andre helikoptre har vært i aktivitet.

Republikanergarden har muligens fått ordre om å rykke sørover under dekke av sandstormene, men har tydeligvis ikke regnet med det amerikanske flyvåpen. Jagerfly av typen F15 og F16 kan operere under alle forhold, og F18 var også onsdag på vingene fra hangarskip i Persiabukta.

Amerikanerne har fullt luftherredømme over Irak, og sandstormene kan ikke beskytte republikanergarden mot flyangrep. Sandstormene kan derimot vise seg å være et tveegget sverd, og analytikere i Washington ser ikke bort fra at irakiske panserkjøretøyer kan få problemer ute i sanddynene.

Den amerikanske hovedstyrken har helt siden den gikk inn i Irak fra Kuwait hatt Bagdad som mål. Amerikanerne har ikke drevet full opprenskning etter kamper med irakerne, og har marsjert utenom de større byene.

I sør er det britene som har fått i oppgave å sikre den viktige havnebyen Umm Qasr og Basra, Iraks nest største by. Britiske militære kilder opplyste onsdag at Umm Qasr er sikret og opprenskningen av havneområdet kan ta til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder