Dødsdømte Osman får en ny sjanse

Den dødsdømte norsk-kurderen Osman Omar Osman er gitt en ny sjanse til å beholde livet. 10. august behandler domstolen i den nordiranske byen Sulaymaniya anken etter at han tidligere i år ble dømt til henging for å ha drept sin kone Marita Strøm.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Marita Strøm fra Namsos (38) var i september i fjor på biltur i Nord-Irak sammen med Osman og de to eldste barna. 4. september fikk Osmans bror, som er bosatt i Namsos, telefon fra familien i Irak med beskjed om at Marita Strøm var skutt og drept. Broren varslet deretter norsk politi.

Domstolen skal bare ta ny stilling til straffeutmålingen. Selve skyldspørsmålet er avgjort.

Tidlig mistenkt

Marita Strøm giftet seg med kurderen Osman Omar Osman i 1999, og paret fikk tre døtre. I august reiste de på ferie til Osmans hjemsted Sulaymaniya i den hensikt å bli der i seks uker.

Under avhør kom det fram at trafikken i det strøk de kjørte gjennom skal ha stoppet opp, og at en bil kom opp på siden av dem. En person i denne bilen skal ha siktet på Marita og åpnet ild. Det var i denne forbindelse at datteren Zara (5) fikk et streifskudd.

Osman ble tidlig mistenkt for ugjerningen, og i politiavhør skal han ha innrømmet å ha betalt to leiemordere for å ta livet av kona. Men da straffesaken kom for retten, forklarte Osman at sikkerhetstjenesten skal ha torturert ham for å tvinge fram en tilståelse.

10. mars i år ble Osman Omar Osman og hans to medtiltalte funnet skyldig i overlagt drap og dømt til døden ved henging. Dette skal være første gang at en person med norsk statsborgerskap er dømt til døden i utlandet.

Forkastet dødsdommen

Osmans irakiske forsvarer satte i gang en ankeprosess, og tidligere i sommer ble det klart at ankedomstolen hadde forkastet dødsdommen. Først var det meningen at ankesaken skulle komme opp i tredje uke av juli, men saken ble så utsatt til onsdag 10. august.

Den rettsinstans som nå skal behandle anken er den sammen som dømte Osman Omar Osman til døden 10. mars i år. Ambassadesekretær Martin Yttervik ved Norges ambassade i Amman vil være til stede ved ankebehandlingen. UD var også representert under rettssaken tidligere i år.

Norske myndigheter hadde etter drapet Nord-Irak i september i fjor problemer med å få parets barn tilbake til Norge, fordi Osman motsatte seg dette. En lokal dommer utferdiget imidlertid en rettslig kjennelse, og 6. oktober var jentene tilbake i Norge.

Det er stilt spørsmål ved om Osman Omar Osman og hans to brødre oppga falske navn og uriktig alder da de i sin tid kom til Norge. En gransking om identitet ble stanset av kommunalminister Erna Solberg av hensyn til behandlingen av drapssaken i Nord-Irak.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder