Ett år siden drapet på Theo van Gogh

Nederland markerte onsdag årsdagen for drapet på den omstridte filmskaperen Theo van Gogh.

  • NTB

Artikkelen er over 14 år gammel

MINNESTUND: Folk la blomster og tente lys da Nederland onsdag markerte årsdagen for drapet på den omstridte filmskaperen Theo van Gogh. Foto: AP

Den 47 år gamle van Gogh ble skutt og drept av en marokkanskættet islamist på åpen gate i Amsterdam.

Statsminister Jan Peter Balkenende var blant de mange hundre som hadde samlet seg på stedet der van Gogh ble drept da han kom syklende til arbeidet 2. november i fjor. Den nederlandske regjeringssjefen ba om mer toleranse og sterkere forsvar for ytringsfriheten.

- Vi kan ikke finne oss i at folk som står for sine meninger trues på livet, framholdt Balkenende.
- Vold er ikke noen løsning, å hisse til hat skaper ingen framgang, diskriminering hjelper ingen som helst, fortsatte den nederlandske regjeringssjefen.

Blod

- Vi må ikke la mennesker som skriver sine budskap i blod, få sette oss opp mot hverandre, sa Balkenende. Han understreket at van Goghs drapsmann var nederlender, selv om han hadde utenlandsk bakgrunn, og at drapet absolutt ikke er noen unnskyldning for fremmedhat.

Amsterdams borgermester Job Cohen sa seg helt enig med Balkenende i hans forsvar for friheten.

- Vi må ha frihet til å tro hva vi vil, si hva vi vil og bevege oss der vi vil, sa Cohen, som senere onsdag skulle delta på et møte om flerkulturell forståelse i Nederland.
Blant debattantene på dette møtet var også Theo van Goghs far Johan. Skoler og kultursentra over hele Nederland holdt onsdag seminarer om emner som ytringsfrihet og frykten for angrep mot vestlige samfunnsverdier.

Drapet

Theo van Gogh var filmskaper, forfatter og en fjern slektning av maleren Vincent van Gogh. Han hadde offentlig stilt seg kritisk til islamismen, og ble drept av den 27 år gamle muslimen Mohammed Boyeri som i juli ble dømt til livsvarig fengsel for drapet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder