Bin Laden truer med nye angrep

(VG Nett) Osama bin Laden innrømmer at han var hjernen bak terrorangrepene mot USA 11. september 2001 i en ny video som ble vist på TV-kanalen al-Jazeera i kveld.

  • Liv Bente Tiedemann

Artikkelen er over 15 år gammel

- Vi bestemte oss for å ødelegge tårnene i Amerika, sier al-Qaida-lederen i opptaket, og sier at angrepene 11. september ble utført fordi «vi er et fritt folk...og vi vil ta tilbake vår nasjons frihet», melder Sky News.

Bin Laden forklarer at han første gang hadde tenkt å angripe USA etter Israels invasjon i Libanon i 1982.

Kritiserer Bush

Han kommer også med kraftig kritikk av hvordan president George W. Bush håndterte situasjonen:

-Det falt oss ikke inn at øverstkommanderende i landet ville overlate 50.000 mennesker i tvillingtårnene til å stå overfor grusomhetene alene, fordi han mente det var viktigere å høre på et barn fortelle ham om sine geiter, sa bin Laden.

Bush ble varslet om angrepet mens han var på et skolebesøk i Florida, og ble sittende i syv minutter før han gikk.

Første gang på et år

Det er første gang på over et år at al-Qaida-lederen viser seg i et videoopptak. I opptaket snakker han rolig og tydelig, og foran seg har han noen papirer. Han er kledd i en tradisjonell turban og kappe.

Det hvite hus mener videoen ekte og dessuten innspilt nylig.

-Våre etterretningsmiljøer sier de tror den er ekte og at den ble tatt opp nylig, sier Scott McClellan, som er talsmann for Det hvite hus.

TV-kanalen al-Jazeera, som har sin base i Qatar, har ikke opplyst om hvordan de fikk opptaket, melder AP.

- Til tross for at vi går inn i det fjerde året etter 11. september, fortsetter Bush å føre dere bak lyset og skjule sannheten for dere. Derfor er det ingen grunn til ikke å gjenta det som skjedde, sier han.

- Sikkerheten deres ligger ikke i hendene til Kerry eller Bush eller al-Qaida. Sikkerheten deres ligger i deres egne hender...

Det er uklart hvilken virkning videoen kan få for valget i USA tirsdag. Noen velgere kan bli minnet om at bin Laden fortsatt er på frifot uten at Bush har greid å fakke ham, mens andre kan reagere ved å stille seg lojalt bak landets leder.

Les også

Mer om

  1. Krigen mot terror

Flere artikler

  1. - Her møter bin Laden New York-terroristene

  2. CIA: - Bin Laden er i Pakistan

  3. Al-Qaida i Irak sier de sto bak drap på sunnileder

  4. Zawahri: - Valg kan ikke frigi muslimsk land

  5. Al-Qaida: USA ut av alle muslimske land

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder