ØVERSTE LEDER: Flere libyske militsgrupper har sverget troskap til Dem islamske staten. Her er Abu Bakr al-Baghdadi, øverste leder for IS, avbildet i en moske i Mosul tidligere i år. Foto:Reuters,

IS har etablert treningsleire i Libya

Den islamske staten (IS) har etablert treningsleire i Libya, bekrefter lederen for USAs Afrika-kommando, general David Rodríguez.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Rodriguez opplyser at USA følger nøye med på opprørerne, men sier at det foreløpig ikke vil bli aktuelt å angripe dem i Libya, slik man gjør i Irak og Syria.

– De har etablert treningsleire der, sier Rodriguez, som betegner IS-nærværet som foreløpig beskjedent.

– Noen få hundre opprørere befinner seg i leirene, og amerikanske styrker vil fortsette med å overvåke området for å se om IS utvider sitt nærvær, sier han.

Sverget troskap

Den libyske militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI) tok i sommer kontroll over kystbyen Derna øst i Libya.

I oktober sverget militsen troskap til Den islamske staten, og svarte IS-flagg vaier nå over hele byen.

Ifølge CNN strømmer det IS-rekrutter fra hele Nord-Afrika til treningsleirene som er opprettet i fjellene utenfor Derna.

Nærmere 300 libyske opprørere skal også ha returnert fra Syria og Irak, der de har kjempet for IS i den såkalte Battar-brigaden som deltok i erobringen av Mosul.

IS-provinser

Flere andre libyske militsgrupper har også sverget troskap til IS, som dermed har skaffet seg et nærvær langs hele kysten av landet, fra Tripoli i vest og østover til Derna og grensa mot Egypt.

Den øverste lederen for IS, Abu Bakr al-Baghdadi, kunngjorde i november at opprørsgruppen hadde etablert «provinser» i flere arabiske land.

Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til Baghdadi siden han i juni proklamerte opprettelsen av et islamsk kalifat, men IS har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Foruten MSSI i Libya, bekrefter Baghdadi båndene til Ansar Beit al-Maqdis i Egypt, Jund al-Khilafah i Algerie, samt jihadistelementer i Saudi-Arabia og Jemen.

Samtlige steder er det nå proklamert såkalte provinser og utpekt IS-guvernører. I Libya har opprørerne foreløpig proklamert Derna-provinsen – Wilayat Derna.

Kaos og anarki

Aaron Zelin, som er tilknyttet Washington Institute for Near East Policy, tror det kan bli vanskelig å hindre at IS slår rot i Libya.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land for tre år siden styrtet Muammar Gaddafis regime.

Nasjonalforsamlingen og regjeringen som ble etablert etter maktovertakelsen, ble i august fordrevet fra Tripoli av militssoldater fra Misrata. De opprettet sin egen nasjonalforsamling og tok kontroll over departementene, mens de opprinnelige folkevalgte flyktet til Tobruk øst i Libya.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder