EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker er mer optimistisk enn EU-president Donald Tusk, som kaller seg «forsiktig optimist». Her er Juncker i EU-parlamentet i februar. Foto: Yves Herman Reuters / NTB Scanpix

Skjebnemøte for flyktningsituasjonen: Juncker: – Ganske sikkert at vi får avtale med Tyrkia

OSLO/BRUSSEL (VG) EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker føler seg ganske sikker på at det blir enighet om en flyktningavtale med Tyrkia denne uken.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over fire år gammel

EUs stats- og regjeringssjefer skal diskutere den foreslåtte avtalen på et toppmøte i Brussel torsdag og fredag.

– Jeg er ganske sikker og trygg på at vi vil oppnå en avtale med Tyrkia i dag eller i morgen, sa Juncker på en pressekonferanse før åpningen av toppmøtet.

EU-president Donald Tusk har på sin side tatt mer forbehold, og sagt at han er «forsiktig optimist» med tanke på utsiktene for flyktningavtalen. Det er planlagt et møte mellom EU og den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu fredag.

VG-SPESIAL: FESTNING EUROPA

Mange av flyktningene som reiser via Tyrkia til EU, kommer fra Syria, og Juncker kommenterte situasjonen i det krigsherjede landet på pressekonferansen. Han stilte seg positiv til Russlands tilbaketrekking fra Syria, noe han tror kan begrense strømmen av flyktninger ut av landet.

– Det kan godt hende at dette vil redusere antallet flyktninger som kommer til Europa, sa Juncker.

Les også: Slik skal EU reddes fra flyktningkollaps

Solberg håper på Tyrkia-plan

Statsminister Erna Solberg håper på en løsning, men advarer om at det kan oppstå nye migrasjonsruter.

STATSMINISTER: Erna Solberg i Brussel. Foto: Nora Thorp Bjørnstad ,

– Det er klart at det er en indre strid i EU blant landene. Særlig nå kjenner vi på Hellas' frustrasjon. De er veldig klare på at de er under enormt press nå, og trenger Europas hjelp sårt. I andre enden av skalaen har vi flere land Øst-Europa, de landene som ikke har tatt i mot så mange flyktinger. Satt opp mot Hellas er det gnisninger der, sier Solberg.

– Hvor viktig er det for Norge at det blir en avtale?

– Det er helt avgjørende. Vi i Norge er avhengige av hvordan Schengen forvalter sine yttergrenser. Hvis ikke de gjør det, så blir vi landene i nord meget attraktive for mennesker på flukt.

EU ønsker å få til et omfattende migrasjonssamarbeid med Tyrkia. På det møtet får ikke den norske statsministeren være med, men hun deltar torsdag på et formøte i sammenslutningen av Europas konservative partier (EPP) i Brussel.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (t.h.) og EU-president Donald Tusk under et møte i den tyrkiske hovedstaden Ankara tidligere denne uken. Foto: Handout Reuters / NTB Scanpix

– Det er positivt om de finner en løsning som gjør situasjonen håndterbar, som sikrer at færre utsetter seg for den farlige ferden over Middelhavet, sier Solberg til NTB.

– Det vil være gunstig i seg selv. Så er det alltid en utfordring at når du tetter en migrasjonsvei, så kan det komme andre, sier hun.

Fra januar i fjor har over en million migranter og flyktninger tatt ferden fra Tyrkia til Hellas. Og flere europeiske ledere frykter at rutene kan flytte seg hvis trafikken over Egeerhavet nå stanses med en avtale.

Les også: Belgisk bensinstasjon sentral i migrant-smugling

Returer

EU og Tyrkia forhandler om en avtale som innebærer at migranter og flyktninger i en begrenset periode skal sendes tilbake til Tyrkia fra Hellas. Til gjengjeld skal EU-land hente syriske flyktninger fra Tyrkia.

Forhandlingene er vanskelige, men den norske statsministeren ser for seg en «viss grad av enighet rundt et rammeverk, og så må masse detaljer sorteres etter det».

Solberg legger til grunn EU-president Donald Tusks forsikring om at enhver avtale skal være innenfor europeiske og internasjonale standarder og forpliktelser for behandling av flyktninger.

FN og andre organisasjoner har fryktet en uthuling av asylretten om det blir kollektive returer fra Hellas til Tyrkia.

– Vi skal ta vare på retten til asyl i dette, sier Solberg.

Flyktningkrisen i fransk havneby: – Calais har blitt en spøkelsesby

– Visumfrihet kan gi tyrkisk migrasjon til EU

I EUs forhandlinger om en flyktningavtale med Tyrkia diskuteres visumfrihet for tyrkere. Det kan åpne for betydelig migrasjon av tyrkere til EU, ifølge stipendiat Einar Wigen.

Skulle Tyrkia få gjennomslag her, tror Wigen at det i første omgang er tyrkiske turister som vil benytte muligheten for enklere reiser inn i EU. Men dette kan endre seg lengre fram i tid.

– På lengre sikt kan det bli betydelig migrasjon ut av landet, sier Wigen, som samtidig understreker at det er vanskelig å si sikkert hva som blir konsekvensene av visumfriheten, sier Wigen til NTB.

Syriske kvinner alene på flukt: – Ingen snakker om å dra til Europa

– Fare for radikalisering

I Tyrkia bor det i dag flere millioner migranter og flyktninger, mange av dem syrere som har flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet.

EU håper en flyktningavtale vil begrense antallet flyktninger og migranter som reiser videre fra Tyrkia til Hellas og andre EU-land. Dette vil i så fall bidra til å holde flyktningbefolkningen i Tyrkia på et høyt nivå.

Wigen mener Tyrkia har gjort mye for flyktningene, men at mange av dem likevel lever under svært vanskelige forhold.

– De har ingen framtid, intet håp, og traumer fra krigen. Dette er en oppskrift på radikalisering, sier Wigen, som er postdoktor ved Universitetet i Oslo.

På sikt tror han radikalisering og ekstremisme kan bli et betydelig problem i den syriske befolkningen i Tyrkia.

Les også: Tror EU-avtale vil dempe flyktningstrømmen

Militæroperasjon

Samtidig som Tyrkia må ta seg av flere millioner flyktninger og migranter, er landet involvert i krigen i nabolandet Syria. Den tyrkiske hæren har mange ganger skutt med artilleri mot kurdiske væpnede grupper i Nord-Syria.

I tillegg har konflikten mellom tyrkiske regjeringsstyrker og væpnede kurdiske grupper sør i Tyrkia blusset opp. En tyrkisk militæroperasjon utløste noe som kunne minne om borgerkrig i disse områdene tidligere i vinter.

Parallelt med de væpnede konfliktene forsøker Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan å flytte stadig mer makt til presidentkontoret. Landets største opposisjonsavis ble nylig overtatt av myndighetene, som også vurderer en utvidelse av terrorbegrepet i lovverket.

Det kan gjøre det mulig å dømme tyrkere for «moralsk støtte» til terrorisme, og for ikke å ta tilstrekkelig avstand fra terrorgrupper.

Les også

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. EU
 3. Tyrkia
 4. Innvandring
 5. Erna Solberg
 6. Hellas

Flere artikler

 1. Enighet om flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia

 2. Solberg: Avmålt optimisme i EU

 3. EUs skjebne i Tyrkias hender

 4. Åpner for visumfri adgang til Norge for 75 millioner tyrkere

 5. EU-landene enige om Tyrkia-plan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder