UBESVARTE SPØRSMÅL: Hvordan kunne dette skje, spør de etterlatte seg. På en skole i Haltern am See mistet de mistet 16 elever og to lærere i Germanwings 4U9525-ulykken. Foto: , VG

Venter på Germanwings-rapporten: – Det går ikke en dag uten at noen snakker om «dødspiloten»

MONTABAUR (VG) I dag kommer den endelige etterforskningsrapporten etter Germanwings-styrten. Men innbyggerne i Montabaur får neppe svarene de venter på.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Veldig mange kjente til ham. Stjerne i flyklubben, gutten som ble pilot og fløy internasjonale flyvninger for det store selskapet Germanwings. Nå henger ettermælet hans over den lille byen som en mørk sky.

– Byen var død nok fra før. Nå har den også et dårlig rykte. Det går ikke en dag uten at noen snakker om «dødspiloten», sier Ekrem Koca (28) til VG.

Nesten ett år har gått siden annenpiloten Andreas Lubitz styrtet flyet med 149 mennesker om bord inn i de franske Alpene. I dag kommer den endelige rapporten fra de franske flyekspertene. Rapporten kan ikke besvare spørsmålene folk i hans hjemby sitter med.

Koca er jevnaldrende med Lubitz, og har i likhet med ham vokst opp i Montabaur.

– En familie har mistet sin sønn i et tragisk selvmord, men han tok også med seg 149 uskyldige mennesker i døden. Hvordan kunne det skje? Hvordan hindrer vi at noe sånn skjer igjen? Han har påført så mange så uendelig mye smerte, sier Koca.

For mange føles katastrofen enda nærmere fordi tre av ofrene etter ulykken kom fra nærområdet. Christopher, Sebastian og Larissa var alle i tyveårene og hadde feriert i Barcelona da de ble styrtet i døden.

Voldsomt press

I en mursteinsbolig med alle vinduer skalket for, står det «Lubitz» på ringeklokken. I denne rolige blindgaten vokste Andreas Lubitz opp. Her bor fortsatt hans foreldre.

VG snakker kort med Andreas Lubitz' mor. Ingen av foreldrene har latt seg intervjue etter flystyrten, og det ønsker de heller ikke nå.

– Vi har aldri snakket med pressen, og det vil vi heller aldri gjøre, sier hun.

PREGET: Han har forårsaket så mange mennesker en uendelig sorg, sier Ekrem Koca, også fra den lille byen Montabaur og like gammel som Lubitz. Foto: Lia Darjes ,

For et knapt år siden var hele gaten omringet av politisperringer. Så sterkt var trykket fra den internasjonale pressen, at politiet tok grep for å verne om familien.

Les også: Foreldrenes siste hilsen til sønnen

En kvinne VG møter, sang i kor med moren hans og sier de to ofte ble hentet fra korøving av Andreas Lubitz.

– Det er moren hans jeg tenker på nå. Hun har det så fælt. Hun går nesten ikke ut. Tenk å bære byrden av sin egen sønns selvmord og også vite at han var ansvarlig for nesten 150 menneskers død, sier hun. Det er en tragedie på alle mulige måter.

BARNDOMSHJEMMET: I et rolig og velstelt nabolag vokste Andreas Lubitz opp. Her bort fortsatt hans foreldre, som nå skyr offentligheten etter den voldsomme oppmerksomheten i media for snart ett år siden. Foto: Lia Darjes ,

Temaet engasjerer rundt kafébordet der hun sitter med en rekke andre eldre mennesker. Alle har de noe de vil si om Lubitz. I Andreas Lubitz' nære familie er det bare én som har uttalt seg til pressen etter styrten, hans tante:

– Jeg sier det som det er. Han krasjet flyet med vilje. Det er vanskelig for familien å håndtere det, sier hans tante Brigitte W. (79) til avisen Bild.

SAMTALETEMA: På kafeen «Kaffevogl» i Montabaur sitter en gruppe eldre og diskuterer Germanwings-styrten. – Jeg synes veldig synd på hans mor, sier kvinnen til venstre. Foto: Lia Darjes ,

Husker ham på treningssenteret

Lekkasjer fra e-posten til Lubitz peker på en dypt forstyrret og deprimert mann som i årevis hadde slitt med psykiske problemer og selvmordstanker, også da han fortsatt bodde hjemme hos foreldrene. Over alt i småbyen er det spor etter Lubitz. Han var en ivrig sportsmann, og løp flere halvmaraton. I Montabaur trente Andreas Lubitz på treningssenteret «Fit-Up».

HUSKER HAN GODT: Andreas Lubitz pleide å trene på 'Fit-Up' i Montabaur. Christian Schmidt (24) jobber på treningssenteret og møtte han flere ganger. Foto: Lia Darjes ,

– Jeg så ham her flere ganger. Han var ikke en du egentlig la merke til, før bildene av han plutselig var i alle aviser. Det er ganske ekkelt å tenke på at han gikk blant oss her. Jeg synes det er underlig at ingen fanget opp hvor syk han egentlig var, sier 24 år gamle Christian Schmidt som jobber som treningsinstruktør på senteret.

Den lokale flyklubben som tidligere stolt smykket seg med å ha en Germanwings-pilot blant medlemmene, har nå alle vinduer og garasjer skalket for.

Ingen svarer på telefoner eller eposter. Lederen her var blant dem som snakket med VG for et knapt år siden, og fortalte at Andreas Lubitz var en «kompetent og normal ung mann». Nå har også han skjermet seg fra saken.

Fabian (22) sitter på en benk på torget og sier rapporten fra de franske ekspertene ikke vil gjøre en forskjell. Selv vil han bare bort fra Montabaur.

– Jeg må innrømme at jeg har spurt meg selv om det kan være noe med denne byen som gjorde han så deprimert. Han må ha hatt det grusomt for å gjøre noe så fælt. Og nå har han ødelagt for oss som er igjen her.

STENGT: Den lokale flyklubben var en gang stolt av å ha Germanwings-piloten Andreas Lubitz som medlem. Da VG besøkte Montabaur, var det ingen aktivitet ved flyplassen. Foto: Lia Darjes ,

VIL BORT: – Denne byen er ødelagt. Andreas Lubitz sine grusomme handlinger vil for alltid ligge over denne byen, sier Fabian (22). Han vil helst flytte bort. FOTO: LIA DARJES, VG Foto: Lia Darjes ,

SLIK MINNES LUBITZ: «Her hviler, med Gud - 2015 - Andy» star det på det enkle trekorset ved Andreas Lubitz grav på kirkegården i Montabaur. Hans selvmord tok med seg 149 andre i døden. Foto: Michael Probst , Ap

SORGTUNG BY: Forsatt henger Germanwings-styrten som en tung sky over Andreas Lubitz hjemby Montabaur. Foto: Lia Darjes ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder