NORSK STØTTE: FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura diskuterte mandag situasjonen i Syria med utenriksminister Børge Brende (H). Her svarer han på VGs spørsmål. Foto: Mattis Sandblad , VG

FN-topp til VG: IS kan ikke overvinnes med bomber

PARKVEIEN 45 (VG) – Man trenger en politisk løsning for å overvinne IS, sier FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura (68), er mandag på Oslo-besøk, hvor han blant annet møter utenriksminister Børge Brende. De diskuterte blant annet de viktige samtalene i Wien, planene for en våpenhvile, men også veien for å finne en politisk løsning på Syria-konflikten.

– Vi har diskutert Norges støtte så langt, men også hvordan vi kan støtte Staffans ekstremt viktige arbeid. Du har verdens vanskeligste, men også verdens viktigste jobb akkurat nå, sier utenriksminister Børge Brende (H) til den svensk-italienske toppdiplomaten.

Den erfarne diplomaten har vært spesialutsending for Syria siden juli i fjor. Siden da har minst 30.000 syrere blitt drept i krigen, terrorgruppen IS har inntatt den antikke byen Palmyra, og en flyktningkrise av historiske dimensjoner er blitt utløst.

– Har et momentum

Spesialutsendingen sier tre ting har endret situasjonen i Syria siden forrige runde med samtaler.

– For det første er det flyktningkrisen, som berører oss alle i Europa; for det andre, det faktum at IS er på fremmarsj; og for det tredje, Russlands militære intervensjon, sier Staffan de Mistura, og understreker:

– Det er et akutt behov for dialog. Utfordringene er nå hvordan man skal komme seg fremover.

Han mener at man nå har et momentum, som det er viktig å opprettholde – og understreker viktigheten av å ikke la hendelsene mellom Tyrkia og Russland overskygge fokuset på det som er det større, mer prekære bildet, som er selve Syria-konflikten.

Bakgrunn: Derfor samarbeider ikke Vesten og Russland om krigen mot IS

– Ville dere ha drømt om at en russisk representant og en amerikaner ville sitte ved samme bord og diskutere Syria? Ville dere drømt for tre uker siden at Saudi-Arabia og Iran ville sitte sammen i syv timer for å finne ut hvordan man kan ende denne forferdelige konflikten? Vi er forsiktig optimistiske, fordi Syria-konflikten har skuffet oss flere ganger, men ærlig talt er det grunn til å være proaktive for å beholde dette momentumet, sier spesialutsendingen.

– Det trengs internasjonalt engasjement for å gjøre syrerne i stand til å ha en intern dialog mellom seg, parallelt med en internasjonalt støttet våpenhvile, sier han.

– Må vinne sunnimuslimene

Han mener at å bombe IS ikke er nok for å overvinne gruppen.

– Å bombe dem er et alternativ som man ikke kommer bort fra for de som selv er blitt bombet av IS. For å bekjempe IS, er det noen som bomber. Men for å vinne dem, trenger man en politisk løsning i Syria. Dette gjelder likeledes i Irak også. Man må inkludere de som føler seg ekskludert, særlig sunnimuslimer, så de ikke føler at det må tolerere IS for å håpe at de en dag vil bli inkludert. Vi må koble dem fra IS, og politisk er nøkkelen til dette inkludering, sier Staffan de Mistura.

– Noen tror man kan bekjempe IS ved å la Assad fortsette, men det vil ikke skje. Da vil man bare få flere unge, sinte sunni-menn til slutte seg til IS, for å kjempe mot han. Så en inkluderende regjering som vi nå jobber mot, må være virkelig inkluderende. Først da kan vi virkelig overvinne IS, sier tillegger utenriksminister Børge Brende.

– Har IS noen rolle i Syria etter at konflikten er over? Kan IS på noe tidspunkt tolereres?

– Det korte svaret er nei, og det lange svaret er nei, sier FNs spesialutsenging for Syria til VG.

Visste du? Slik overlever IS-krigerne Vestens luftangrep

Ikke tale om å dele opp Syria

– Er en fredelig løsning mulig uten at Syria splittes opp i flere stater?

– Vi jobber alle for et forent Syria - for ett land. Det er en del av prinsippene alle ble enige om i Wien-møtene: Nasjonal integritet, suverenitet, ett land. Det betyr ikke at man ikke kan anerkjenne forskjellige realiteter som kommer ut av denne konflikten, og ha en type fleksibel tilnærming for å anerkjenne alle de forskjellige samfunnene og beskytte minoriteter. Men det vil være opp til syrerne, i deres egen nye grunnlov. Spørsmålet om enhet, suverenitet og integritet, er aldri på tale, sier Mistura og legger til:

– I Afghanistan og Irak, hvor jeg også var involvert fra FNs side, kom temaet opp flere ganger. Det ble løst ved å ivareta suvereniteten, integriteten og enheten til landene. Syrere er veldig stolte og patriotiske folk, de elsker landet sitt uten hensyn til om de er sunni, sjia, kurdere eller kristne.

Vil ha «Marshall-hjelp» for Syria

Under presseseansen i regjeringens representasjonsbolig tok utenriksministeren selv på seg rollen som journalist, og stilte følgende spørsmål til FNs spesialutsending:

– For fire år siden var det fortsatt et mellominntektsland, og flyktninger kom til Syria for å søke beskyttelse, mens nå er det en humanitær katastrofe. Det viser hvor raskt noe kan ødelegges når det er krig, men har du tenkt på hvor lang tid det vil ta å gjenoppbygge det som er ødelagt?

– Det er viktig å ikke bare tenke på den akutte hjelpen som gis nå, men man må sette seg inn i hjertet og sinnet til syrerne. Vil de bli glemt med en gang det blir en politisk løsning? Det har skjedd før. Når man har funnet en politisk løsning i Syria, vil man da rette seg til Libya eller en annen krise? Eller vil det bli, kanskje ikke en Marshall-plan, men en større investering i en gjenoppbyggingsplan for å gjøre at syrerne føler at de kan komme til en enighet, slik at ødeleggelsene kan bli reparert, slik at de kan bli i sitt eget land og ikke trenger å reise til andre land for å få en bedre fremtid? Svaret er ja. Det ville vært langt billigere og økonomisk, sett fra et menneskelig synspunkt, enn å måtte ha millioner av flyktninger, sier FNs spesialutsending for Syria.

Brende: Uaktuelt å snakke med IS

Utenriksminister Børge Brende sier til VG at norske diplomater har hatt dialog med ulike grupper i Syria, for å bidra til å samle en moderat opposisjon.

– Hvilke grupper er det snakk om?

– Det er ikke hensiktsmessig å gå i detalj på det når det gjelder det freds- og forsoningsarbeidet vi har gående i Syria, for det vil faktisk svekke mulighetene for å lykkes. Men alt det arbeidet vi gjør i Syria er selvsagt koordinert med FN og Staffan de Mistura – og våre allierte er også fullt ut informert om det arbeidet, sier Brende til VG.

Han understreker at IS ikke er en av gruppene som Norge er i dialog med.

– For å gjøre det krystallklart: Vi har ingen kontakt med terrororganisasjonen ISIL. Det er totalt uaktuelt. Vi har et mål med dette arbeidet, og det er at gruppen skal bekjempes. Så det er målet med å få på plass en ny overgangsregjering, det skal være basisen for å bekjempe ISIL. Man må ha sunnier med seg i Damaskus for å bekjempe ISIL, ellers vil det fortsatt være slik at det kommer sinte, sunni-muslimske menn fra hele verden som fremmedkrigere inn og forsøke å bekjempe det regimet som er i Damaskus, sier utenriksministeren til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder