Kennedy-dynastiets forbannelse

Kaldblodige attentater, flyulykker, overdoser og kreft. Gang på gang har Kennedy-familien blitt rammet av uforståelige tragedier.

  • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over seks år gammel

- Det henger et tragisk slør over familien, fastslår professor emeritus i Nord-Amerikastudier, Ole Moen.

Da John F. Kennedys ble begravet i november 1963, gråt en hel nasjon med de etterlatte. Det var ikke første gang familien brått mistet en av sine nære, og det skulle heller ikke blir den siste.

LES OGSÅ: De så alt - øyenvitnene forteller til VG (krever innlogging)

Glamour og tragedie

Parallelt med makt og berømmelse har Kennedy-dynastiet blitt forfulgt av plutselige og tragiske dødsfall.

- Det ligger en tosidighet her hvor glamour og tragedie er i samspill. Det er ofte slik at dynamiske familier har et tragisk motaspekt, og Kennedy-familien er et typisk eksempel på det, sier Moen.

Hvor var du da Kennedy ble skutt? Del din historie med VGs lesere!

Da skuddene falt i Dallas, mistet styrtrike Joseph og Rose Kennedy sin andre sønn. Faren hadde pekt ut eldstemann Joseph jr. som familiens presidentkandidat, men ambisjonene fikk en brå stopp da 29-åringen mistet livet under et flytokt i 1944.

Samme skjebne

Til tross for det dystre bakteppet, bestemte lillebror Robert Kennedy seg for å ta opp kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i 1968.

BRØDRENE: (F.v) Edward Kennedy, Robert Kennedy og John F. Kennedy avbildet i Det hvite hus i august 1963. De to eldste ble begge ofre for kaldblodige attentater i ung alder, mens yngstemann Edward døde av kreft som 77-åring. Foto: AP


Optimismen og entusiasmen rundt hans kandidatur fikk en brutal slutt da den tidligere justisministeren ble skutt og drept under et valgkamparrangement i Los Angeles.

Attentatene mot de to brødrene etterlot en nasjon i sjokk. Men heller ikke den neste generasjonen Kennedy har vært skånet for tragedier.

Diskuter på sosiale medier med hashtagen #vgjfk!

22. november - på 50-årsdagen for Kennedys død - vil VG dekke den historiske hendelsen som om det skjedde i nåtid.

I 1984 døde Robert Kennedys sønn, David Kennedy, av en overdose på et hotellrom i Florida. Han hadde fått i seg en cocktail av kokain, smertestillende og antidepressiva. Syv år senere dør broren i en skiulykke i Colorado.

40 meters dyp

Før myten om Kennedy-forbannelsen rakk å legge seg, ble familien rystet av et ny tragedie:

John F. Kennedy jr, ofte kalt John- John, rørte USA til tårer da han hilste farens båre som treåring. 21. juli 1999 ble han funnet på 40 meters dyp sammen med kona Carolyn og søsteren hennes.

John jr. førte selv småflyet som forsvant fra radaren på vei til et bryllup på feriestedet Martha's Vineyard utenfor Boston. Etterforskningen konkluderte med at hans manglende erfaring var årsaken til at flyet styrtet.

Varslet ikke om ulykke

Sagaen om Kennedy-klanen inneholder også skandaler som gang på gang har ryddet avisenes forsider.

Etter Robert Kennedys død så mange på lillebroren Ted som en naturlig kandidat til embetet. Men en dødsulykke i 1969 satte en effektiv stopper for alle presidentambisjoner:

HØYT RESPEKTERT: Senator Edward (Ted) Kennedy var en svært innflytelsesrik senator da han døde i en alder av 77 år. Foto: AP


Den unge passasjeren Mary Jo Kopechne druknet da den unge senatoren kjørte utfor en bro etter en fest på øya Chappaquiddick i Massachusetts. I stedet for å varsle om ulykken, dro Ted Kennedy tilbake til festen for å hente en kamerat som forgjeves dykket ned til bilen sammen med ham.

Deretter svømte han over sundet til hotellet sitt, skiftet klær og viste seg i resepsjonen midt på natten for å skaffe seg alibi. Først sent dagen etter avga han forklaring for politiet.

Ted Kennedy slapp unna med en betinget straff på to måneder, men alt håp om å nå Det hvite hus var knust. Da han døde av en hjernesvulst i 2009, var 77-åringen likevel en av demokratenes mest innflytelsesrike senatorer.

- Kjendisfamilie

Ole Moen definerer det mektige dynastiet som det nærmeste USA noen gang har kommet et monarki. I dag er imidlertid ikke Kennedy-familien like innflytelsesrik som tidligere, ifølge historiker og forfatter Hans Olav Lahlum.

- Nå oppfatter jeg dem mer som en sosietets- eller kjendisfamilie enn en politisk maktfaktor, sier Lahlum.

KENNEDY-BARNA: John F. Kennedy jr. og søsteren Caroline Kennedy fotografert under en forestilling i New York i 1998. Året etter ble John jr. funnet død på 40 meters dyp. Foto: AP


I 2010 var en æra i amerikansk politikk over, da Kongressen sto uten representanter fra Kennedy-familien første gang på 60 år.

Står uten kandidater

Mange hadde håpet at John F. Kennedys datter, Caroline, ville ta opp arven etter faren. Hun viste en interesse for en plass i Senatet, men trakk seg fra prosessen og er i dag ambassadør i Japan.

I 2012 ble imidlertid Robert Kennedys barnebarn, Joseph Kennedy (32), valgt inn i Representantenes Hus. Lahlum mener det gjenstår å se om han kan bli det nye håpet som vil gjenreise Kennedy-navnet.

- Familien har fortsatt et betydelig mediefokus og et maktpotensial. Men det har foreløpig ikke kommet noen nye kandidater som kan realisere det.

Mer om

  1. Kennedy-attentatet

Flere artikler

  1. Robert F. Kennedys barnebarn (22) er død

  2. Kennedy-familien rammet igjen: Mor og sønn (8) antatt døde etter kano-ulykke

  3. Pluss content

    Kennedy-klanens siste håp

  4. - Fikk til mer død enn i live

  5. FBI-sjefen: Vi må overbevise folk om at Oswald var Kennedys drapsmann

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder