ØNSKER IKKE FOLKEAVSTEMNING: Venezuelas sosialistpresident Nicolás Maduro er svært mye mindre populær enn sin forgjenger Hugo Chávez. Regjeringen hans har gjort det de har maktet for å nekte opposisjonen muligheten til folkeavstemning. Foto: Handout Reuters

Venezuelas regjering vil forby opposisjonsgruppe

Regjeringen i Venezuela ber landets valgkommisjon slette registreringen av opposisjonsgruppen MUD, som ønsker folkeavstemning for å avsette president Nicolás Maduro.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nå anklager sosialistregjeringen opposisjonen for bedrageri.

Anklagene kommer samme dag som opposisjonen håpet å få godkjenning for å be om en folkeavstemning for å eventuelt avsette den svært upopulære presidenten.

Dermed ligger det an til at den politiske situasjonen blir ytterligere spent i et land som står på randen av kollaps grunnet en dyp økonomisk krise.

Debatt: På vei mot stupet

– Vi har bedt om at registreringen av MUD slettes fordi de har tatt del i den største stemmesvindelen i dette landet noensinne, sier Caracas-ordfører Jorge Rodriguez, som er utnevnt av Maduro til å følge med på forsøket på å få i stand en folkeavstemning.

ANKLAGER: Ordføreren i Caracas, Venezuelas hovedstad mener opposisjonen står bak «den største stemmesvindelen i landets historie». Foto: Federico Parra AFP

Rodriguez beskylder opposisjonen for å ha inkludert navnene til døde personer, innsatte og barn blant de 1,8 millioner underskriftene som ble levert inn i mai til støtte for folkeavstemningen, skriver AFP.

Opposisjonen avviser anklagene og mener myndighetene er ute etter å trenere prosessen.

Anne Birgitte bor i Venezuela: – Dette var fremtidens land

Tirsdag var Det nasjonale valgrådets tidsfrist for å avgjøre om opposisjonens innsamlede underskrifter skulle godkjennes. Dette er første steg i en lang og komplisert prosess fram mot en eventuell folkeavstemning.

Maduros motstandere kjemper for å fullføre prosessen innen 10. januar. Klarer de det og folk stemmer for å kaste Maduro, blir det utskrevet nyvalg.

Etter denne datoen vil Maduro eventuelt bli erstattet av hans egen håndplukkede visepresident, som vil sitte ut de siste to årene av presidentperioden.

VG+: Total helsekrise i Venezuela

En nylig undersøkelse viste at 64 prosent av venezuelanere ville ha stemt for å fjerne Maduro i en eventuell folkeavstemning.

Mat- og medisinmangel, hyperinflasjon, plyndring, lynsjing og høy kriminalitet øker folkets misnøye med Maduro, som har erklært nasjonal unntakstilstand i det sør-amerikanske landet.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder