MAKTSKIFTE: Folk titter på ruinene i byen Mukalla i Jemen etter et luftangrep fra den saudiledede militærkoalisjonen ble utført søndag. Foto: Stringer Reuters

Al-Qaidas sterkeste avdeling drevet ut av by i Jemen

Saudi-Arabia hevder selv at over 800 al-Qaida-medlemmer er drept i luftangrep i Jemen mandag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De regnes for å være al-Qaidas farligste avdeling: al-Qaida på de arabiske halvøy (AQAP). I skyggen av krigen som har herjet Jemen det siste året, har terrororganisasjonen vokst og styrket sine posisjoner i landet.

Natt til mandag kom tilbakeslaget.

Militære styrker støttet av den saudiledede militærkoalisjonen, tok mandag tilbake et oljedepot og byen Mukalla, som var regnet som en viktig by for jihadistene. Koalisjonen ligger i utgangspunktet i konflikt med Houti-militsen i landet, som kontrollerer hovedstaden Sanaa.

– Operasjonen resulterte i at flere enn 800 medlemmer og noen ledere av al-Qaida ble drept, opplyser militære kilder til SPA, det offisielle nyhetsbyrået i Saudi-Arabia.

Tallet på drepte kan ennå ikke bekreftes fra uavhengig hold og det er usikkert om det er noen sivile dødsfall etter mandagens luftangrep.

I Jemen er flere skeptiske til opplysningene:

Ifølge amerikanske myndigheter regnes Al-Qaida-gruppen som holder til i Jemen, som så farlig fordi de flere ganger har utført dødelige angrep i Vesten.

Les også: Jemen på randen av katastrofe

Større operasjon

Operasjonen er del av en større offensiv for å ta tilbake deler av landet som jihadistene har kontroll over. Mandag utførte militærkoalisjonen luftangrep over en provins i de sørøstre delene av Jemen.

– Da vi inntok bykjernen i Mukalla, møtte vi liten motstand fra de militante al-Qaida-medlemmene som har holdt kontrollen i byen. De rømte vestover mot ørkenen i Hadramawt og Shabwa provinsene, sier en militær offiser nyhetsbyrået AFP over telefon.

Kilder i det jemenittiske militæret sier at militære kjøretøy fra emiratene ble brukt da styrkene inntok byen, dette er imidlertid ikke bekreftet fra De forente arabiske emiraters myndigheters hold.

Innbyggere i byen skal på forhånd ha bedt jihadistene å ikke starte en kamper i Mukalla, der det bor omtrent 200.000 mennesker.

Oljedepotet Mina al-Dhaba, som ligger vest for byen, ble også tatt tilbake.

UNICEF: – Åtte barn blir drept eller lemlestet hver dag i Jemen

Luftangrep

Søndag tok den saudiledede militærkoalisjonen kontroll over en flyplass og militærbase rett utenfor Mukalla, som jihadistene har holdt det siste året.

Samme dag eksploderte en bil i en av militærkoalisjonens konvoier, som drepte sju og skadet fjorten soldater.

Jihadistene har dratt nytte av vakuumet som følge av krigen mellom Houthi-militsen, som er støttet av Iran, og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, som støtter president Mansour Hadi.

Hadi har rømt landet, men er fortsatt ansett som Jemens president av FN. Krigen har vart i 13 måneder.

Partene kom fram til en våpenhvile 11. april som ekskluderer jihadister.

Les bakgrunnen: Dette er partene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder