BOLIGEN: Politi i Port St. Lucie venter utenfor huset til foreldrene av Omar Mateen. Foto: Eric Hasert TCPalm.com, USA TODAY, NTB SCANPIX

Faren til gjerningsmannen: – Det handler ikke om religion

Minst 50 drept og 53 skadet etter skyting i Orlando

ORLANDO/OSLO (VG) Omar Mateen (29) er identifisert som gjerningsmannen bak masseskytingen i Orlando hvor 50 ble drept. Faren hans beklager hendelsen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

FBI bekrefter på en pressekonferanse søndag kveld at Omar Mateen ringte nødnummeret 911 før angrepet natt til søndag, hvor minst 50 personer ble drept.

FBI bekrefter at han i samtalen sverget troskap til IS, terrorgruppen som kaller seg den islamske staten, og som også går under akronymene ISIS, ISIL og Daesh. Ifølge CNN og NBC skal han også ha nevnt Boston-bombingen i 2013, hvor tre ble drept og 260 såret.

Bakgrunn: Skyting på nattklubb i USA: 50 personer er drept

Faren til gjerningsmannen Omar Mateen, Mir Seddique, har uttalt seg til NBC News om skytingen på nattklubben Pulse natt til søndag.

– Dette handler ikke om religion, men heller at min sønn ble sint over å se to menn kysse i Miami for noen måneder siden, sier han til NBC News.

Samtidig ønsker han å beklage for hendelsen, og sier at de ikke kjente til sønnens planer.

– Vi ønsker å si at vi beklager hele denne hendelsen. Vi kjente ikke til dette eller planene vår sønn hadde. Vi er i likhet med hele landet sjokkerte.

Legger ned blomster

Tidligere USA-korrespondent, nå VG-kommentator Anders Gievær står ved politisperringene utenfor nattklubben Pulse i Orlando, Florida.

Han forteller om sterke reaksjoner og mennesker som gråter og holder rundt hverandre.

– Downtown Orlando er jo et forlystelseområde for hele verden, som kommer til Disney World og fornøyelsesparkene her. Nå er gaten her jeg står preget av mennesker som holder rundt hverandre og legger ned blomster, fortsatt sjokkerte og satt ut av skytemassakren.

– Dette er et angrep på noen av de mykeste målene man kan tenke seg.

- Han var ikke stabil

Til Washington Post forteller Mateens tidligere kone at hans familie opprinnelig er fra Afghanistan, men at hennes tidligere ektemann er født i New York.

Eks-kona peker ut Mateen gjennom en serie med Myspace-bilder, hvor Mateen blant annet er ikledd skjorter merket New York Police Department.

Videre forteller hun avisen at de to møttes over internett, og at hun senere flyttet til Florida for å gifte seg med ham. De to giftet seg i 2009, men offisielle papirer viser at de ble skilt igjen i 2011.

– Han virket helt normal, og ikke spesielt religiøs da jeg giftet meg med ham. Han dro ofte på treningssenterert for å trene, forteller hun til avisen.

Men etter hvert ble han voldelig, forteller eks-kona. Hun omtaler ham som mentalt ustabil, og sier han slo henne gjentatte ganger i løpet av det korte ekteskapet.

– Han var ikke stabil. Han kunne bare komme hjem og slå meg fordi klesvasken ikke var ferdig, eller sånne ting, sier hun.

– Det er et ideologisk motivert angrep

Identiteten til gjerningsmannen bak massakren er nå bekreftet av amerikanske myndigheter.

– Det er et ideologisk motivert angrep, men vi har ikke noen nøyaktig informasjon om han tilhørte en spesiell gruppe, men det var ikke tilfeldig at nettopp det stedet og tidspunktet ble valgt. Det kunne ha skjedd oss alle, det er naturen til terroren, sier kongressmedlem Alan Grayson under en pågående pressekonferanse.

Borgermesteren i Orlando, Buddy Dyer, bekreftet på pressekonferansen at 50 mennesker er drept i angrepet, og 53 personer er skadet.

29 år gamle Omar Mateen sto ikke oppført på USAs liste over mulige terrorister før angrepet, ifølge BBC.

– Det er med stor sorg at jeg sier at vi ikke har 20, men 50 døde. Vårt fokus er nå å få identifisert de døde, sier borgermester i Orlando, Buddy Dyer, som erklærer unntakstilstand for Orlando.

– Dette er en av de største tragediene vi har sett, sier politisjef Politisjef John Mina.

Flere kritisk skadet

En representant for sykehuset som har tatt imot mange av de skadede, forteller at flere av ofrene har kritiske skader.

– Vi har brukt morgenen til å operere flere av ofrene, og vi fortsetter å behandle dem. Mange er kritisk skadet, og vi forsøker å få kontakt med pårørende for å få identifisert ofrene. Dette kommer til å ta tid, sier han.

– Var det noen kommunikasjon med den mistenkte før dere gikk inn?

– Det var noen kommunikasjon, men vi vil ikke gå ut med dette nå. Dette var en situasjon som inneholdt gisler, ting skjedde veldig raskt. Vi må da hele tiden evaluere hva vi skal gjøre. Dette er noe som vil bli en del av etterforskningen, sier politisjef John Mina.

Grayson opplyste at politiet nå ransaker boligen og eiendelene til gjerningsmannen.

Anser det som terrorhandling

Politiet har anslått at det var nærmere 320 mennesker inne på nattklubben Pulse i Orlando.

Mateen begynte å skyte rundt seg like etter klokken 02.02 lokal tid.

Nattklubben er et populært sted for mange homofile i byen.

29-åringen var bevæpnet med et gevær og et håndvåpen, og politiet har fortalt at han var var organisert og godt forberedt.

Gjerningsmannen ble selv drept i en skuddveksling med politiets antiterrorteam.

Sjef for Orlando-politiet, John Mina, sa at det var ni politimenn involvert i skuddvekslingen med gjerningsmannen, en av dem ble skadet. Han ble truffet av et skudd i hodet, men kevlar-hjelmen han hadde på seg gjorde at han unngikk alvorlige skader.

– Klokken 02.02 hadde vi en politibetjent som var på jobb på nattklubben Pulse, som responderte på meldingene om skyting. Denne politibetjenten havnet i skuddveksling med gjerningsmannen, og det oppsto en gisselsituasjon. Flere politimenn rykket til nattklubben, og klokken 05.00 ble det bestemt at man måtte redde gisler. Vi ble kontaktet av minst 15 mennesker som gjemte seg på blant annet toalettene. Antiterrorteamet rykket så inn, og gjerningsmannen ble drept under en skuddveksling, sa politisjefen.

Ron Hopper og Danny Banks i FBI har uttalt at de betegner angrepet som en terrorhandling.

– Hver gang vi har flere dusin drepte, kan vi kalle det en terrorhandling. Om det er en nasjonal eller internasjonal terrorhandling, skal vi nå finne ut av, uttalte de på en pressekonferanse.

Vitne: – Det var et blodbad

Flere vitner forteller om grusomme scenerinne på nattklubben. En mann forteller at han gjemte seg i et skap da han hørte skuddene.

– Det som har skjedd er helt grusomt. En tragedie, forteller et vitne som var på utestedet i Orlando da gjerningsmannen begynte å skyte. Det var et blodbad, sier han til TV-kanalen WFTV 9.

En annen person som ventet på broren sin ved det lokale sykehuset, forteller at broren er vettskremt etter hendelsen.

– Broren min er traumatisert. Vennen hans ble skutt tre ganger. Han hadde noens blod på T-skjorten sin, forteller broren til mannen som befant seg på utestedet.
Ray Viera var DJ på nattklubben da skytingen begynte.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve dette, sier han til WFTV9.

Han forteller at han skrudde av musikken etter at skytingen begynte.

– Folk sa «kom dere ut», forteller DJen som klarte å komme fra hendelsen med livet i behold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder