WHO har erklært internasjonal krise

Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre

RECIFE (VG) Her i zika-virusets episenter fant vi kvinnen og babyen som er blitt symbolet på epidemien som skremmer verden.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

VG I BRASIL: Fotograf Mattis Sandblad og journalist Ingeborg Huse Amundsen. Foto: ,

I slummen ved Apicupos i millionbyen Refice, nordøst i Brasil, står Daniele Ferreira dos Santos (29) med den to måneder gamle sønnen Juan Pedro på armen.

Det er fuktig og varmt, og Daniele må skru på viften på det himmelblå soverommet for at myggen skal forsvinne. Juan Pedro gråter med stort gap i mors armer, men stopper når hun putter smokken i munnen hans – som andre barn. Men ikke helt.

– Jeg skulle få et normalt barn, slik som datteren min på elleve. Jeg trodde han ville bli en fotballspiller. Men ingenting gikk som planlagt, sier Daniele til VG.

Bakgrunn: Dette er zika-viruset

26 centimeter rundt hodet

Sønnen ble født med mikrokefali, en nevrologisk tilstand som gjør at hodeskallen er for liten og hjernen underutviklet. Kroppen er normal, men det deformerte hodet er bare 26 centimeter i omkrets mot det normale 35 centimeter hos nyfødte.

Brasilianske helsemyndigheter melder om minst 3500 tilfeller av mikrokefali, noe som er ekstraordinært høyt. De fleste er påvist her i den nordøstlige delstaten Pernambuco.

President Dilma Rousseff har erklært krig mot zika-myggen, bare dager før karnevalet og et halvt år før sommer-OL.

Samtidig sprer zika-viruset seg med «alarmerende proporsjoner» i resten av Sør- og Mellom-Amerika, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Nå forskes det på spreng for å bevise korrelasjonen mellom mikrokefali og zika. I tillegg er det fryktet at de nevrologiske konsekvensene er langt større enn de man kan se med det blotte øye, og at flere enn gravide kan rammes.

UVISS FREMTID: Først når Juan Pedro nærmer seg ett år, vil man for alvor forstå konsekvensene av at han er rammet av mikrokefali. Foto: Mattis Sandblad , VG

Fikk feber og hodepine

I Brasil er det blitt påvist at minst seks av babyene er født med hjerneskade fordi moren ble stukket av aedes-myggen, som sprer viruset, da hun gikk gravid.

HJERNESKADE: Vesle Juan Pedro har fått myggnetting i sprinkelsengen i Recife, Brasil. Et skarve myggstikk på moren Daniele Ferreira dos Santos (29) da hun gikk gravid, kan ha skadet ham for livet. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Jeg hadde feber og hodepine i fjerde måned av svangerskapet, og fikk små flekker på kroppen. Det klødde ikke, og alt varte bare i tre-fire dager, forteller Daniele.

Det var ikke før på en ultralyd i femte måned at hun fikk vite at det var noe galt med barnet i magen. Første trodde legen det var vannhode. En spesialist ved et barnesykehus fortalte henne senere at det var mikrokefali.

Les også: Danske og svenske smittet av zikavirus

MORSKJÆRLIGHET: Juan Pedro var et ønsket barn, og han har en elleve år gammel søster som gleder seg over ham. Foto: Mattis Sandblad , VG

«Jeg fikk sjokk»

Juan Pedro ble født i uke 38, to uker for tidlig. Daniele måtte fremskynde fødselen på grunn av problemer med fostervannet.

– Jeg fikk sjokk da jeg fant ut at han var syk. Han var så liten da han ble født. Bare 2,185 kilo tung, forteller Daniele med den vesle gutten i armkroken sin.

I ettertid har hun testet seg for denguefeber og chikungunya-feber, som gir influensalignende symptomer og er myggbåren, slik som zika-viruset. Prøvene ga negativt resultat.

SPRER SEG: Zika-viruset er nå påvist i de fleste land i Sør- og Mellom-Amerika. Foto: WHO/PAHO ,

– Alt er forvirrende. Vi vet ikke om det er på grunn av zika. Ingenting er bekreftet, sier Daniele.

Foreløpig finnes det ingen fullgod test for zika, ei heller finnes det vaksiner.

Først når Juan Pedro blir ett år, vil den 29-år gamle tobarnsmoren få vite mer om fremtidsutsiktene hans. Om han noen gang vil kunne spille fotball.

Sier barnefaren dro fra henne

RAMMER FATTIGE: Daniele bor i slummen i Apipucos i Recife. Myggen som bærer zika-viruset liker seg i fuktige omgivelser, og brer seg angivelig mest i fattige strøk. Foto: Mattis Sandblad , VG

Juan Pedro gråter mer enn andre babyer, og forsøkene hans på å klø seg på kroppen er så mange at han må gå med votter. Legen har skrevet ut smertestillende til ham, slik at guttebabyen skal få noen timer søvn om natten. Daniele frykter synet hans er svekket, for han klarer ikke følge lyset fra en lommelykt med blikket.

Daniele jobber som hotellresepsjonist i et annet slumområde i Recife, der det visstnok skal være enda mer mygg. I Brasil får mødrene fire måneder med fødselspermisjon.

Tiden er i ferd med å renne ut for Daniele. Om to måneder må hun tilbake i jobb. Moren Jacinete og søsteren Diana bor lenger ned i gaten, men Juan Pedros far reiste bort like etter sønnen ble født, sier Daniele.

Mygg-virus: Ber gravide utsette Amerika-reiser

– Han bare dro uten forklaring. Han tok med seg TV-en og DVD-spilleren, og dro. Han støtter oss ikke, forteller hun.

«Det er urettferdig»

Daniele sier at hun ikke får mye støtte fra myndighetene heller, bort sett fra fysioterapi-timer for Juan Pedro i åtte måneder.

– Det er bare de aller, aller fattigste som får hjelp. Det er urettferdig. Jeg må legge frem lønningene mine til myndighetene, for å bevise at jeg ikke kan ta vare på ham alene.

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Brasil

Flere artikler

 1. Pluss content

  Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre: – Skulle få et normalt barn

 2. Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

 3. Storavis: Mødre tar abort i frykt for zika-virus

 4. Slik oppdaget de zika-viruset

 5. Ingen vet hvor lenge Alice Vitoria (tre md.) vil leve

Fra andre aviser

 1. 7 grunner til at zikaepidemien kan være verre enn vi trodde

  Aftenposten
 2. Er det zikavirus i Thailand?

  Bergens Tidende
 3. Gravide advares mot å reise til Amerika

  Bergens Tidende
 4. Hvorfor er zikavirus farlig for gravide?

  Bergens Tidende
 5. Gravide advares mot å reise til Amerika

  Aftenposten
 6. WHO innkaller til krisemøte om zikaviruset

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no