SKEPTISK: Utenrikspolitisk talsmann Bård Vegar Solhjell i SV mener det norske Syria-oppdraget er for uklart og svakt begrunnet til at han vil støtte det. Foto: Marius Knutsen VG

Ønsker debatt om Syri-oppdraget: SV frykter at Norge vil trene opp fremtidens ekstremister

– Skrekkscenarioet er at vi skal trene opp fremtidens militante ekstremister, sier utenrikspolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det norske oppdraget i kampen mot terrorgruppen IS er utdanning og trening av syriske opprørere i en militærleir i Jordan.

Norske spesialsoldater kan imidlertid være på bakken i Syria allerede i høst.

En kort orientering i den lukkede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget er alt som skal til før spesialstyrkene kan følge «elevene» sine inn i Syria.

– Vi er skeptiske, dels fordi vi ikke ser dette som en del av en troverdig internasjonal strategi for å bekjempe IS, sier SVs utenrikspolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell og peker på erfaringene fra Afghanistan, Irak og Libya.

BAKGRUNN 1: Slik blir de norske spesialstyrkenes Syria-oppdrag

BAKGRUNN 2: Dette er gruppen spesialsoldatene skal trene opp

Usikker på fremtidig lojalitet

De norske soldatene skal i Jordan trene opp arabiske opprørere som etter planen skal slutt seg til den USA-støttede militsen New Syrian Army (NSyA). Dette er en opprørsgruppe som utelukkende skal kjempe mot IS, og ikke mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

– Det er fullstendig uklart hvem det egentlig er vi skal trene, og hvilken herre disse skal tjene i fremtiden. Vi vet ikke om vi trener opp noen som er en del av en demokratisk fremtid i Syria, sier Solhjell til VG.

– Nøyaktig hva er dere bekymret for i den forbindelse?

– Skrekkscenariet er at vi skal trene opp fremtidens ytterliggående ekstremister, sier Solhjell.

– Ikke avklart tilknytning

Rekruttene til militsen skal gjennomgå en lang utvelgelsesprosess, og velges ut fra anbefalinger fra andre som er i styrken, i tillegg til at det gjøres grundig bakgrunnssjekk av dem selv og deres familiemedlemmer. Den norske styrken har i tillegg med seg folk fra etterretningstjenesten, som skal undersøke de som slipper gjennom nåløyet.

FRITHJOF JACOBSEN KOMMENTERER: Derfor sender Forsvaret de skarpeste og mest erfarne soldatene vi har

– Det skulle bare mangle, men like fullt er det uklart hvem de er og det er en realitet at vi ikke kan vite hvilken lojalitet de vil ha i fremtiden. Dette er en gruppe som ikke har en avklart tilknytning på samme måte som for eksempel den kurdiske peshmergaen i Nord-Irak. Terskelen for å sende norske styrker til et relativt farlig oppdrag burde være høyere, mener SV-politikeren.

ASSAD OM NORSK SYRIA-GODKJENNELSE: Grov og uakseptabel innblanding

Krever at Stortinget rådføres

– Vil dere kreve debatt i Stortinget hvis det blir aktuelt å gå inn på syrisk territorium?

– Ja, det vil vi, for det er en såpass stor endring i forhold til det opprinnelige oppdraget, og det er folkerettslig uklart om Norge kan delta i kamper og trening inne på syrisk territorium. Vi er inne i et grenseland som vi synes krever en ny åpen redegjørelse og debatt i Stortinget, mener Solhjell.

LES UDs BEGRUNNELSER FOR Å SENDE SOLDATER INN I SYRIA:
Lang versjon || Kort versjon (.pdf)

– Hva bør vi gjøre med IS om vi ikke skal bekjempe dem militært?

– Jeg mener det er helt riktig med militærmakt mot IS, men man må også bekjempe dem økonomisk og gjennom trening av den irakiske hæren. Dette oppdraget er imidlertid for uklart og svakt begrunnet til at vi vil støtte det, sier Bård Vegar Solhjell til VG.

SE OGSÅ: Dette er gruppene som slåss i Syria

Oversikt: Dette er Norges bidrag i krigen mot IS

• Spesialstyrke-bidraget på 60 soldater (operatører og støttepersonell) som skal drive opplæring av opprørsgrupper i Jordan, er ikke det eneste norske bidraget til den såkalte Operasjon Inherent Resolve, som skal bekjempe IS i Syria og Irak.

• Opp til 120 norske soldater driver opplæring av kurdiske sikkerhetsstyrkeri Nord-Irak.

• Fra sommeren stiller Norge med et kirurgisk team til et amerikansk feltsykehusi Erbil.

• I tillegg er et titalls norske offiserer i tjeneste på ulike hovedkvarter som styrer den internasjonale operasjonen, som består av flere tusen soldater fra over 30 land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder