Fem angripere drept i mulig terrorangrep i by sør for Barcelona

BARCELONA (VG) I et nytt angrep i feriebyen Cambrils har syv personer blitt skadet, tre av dem alvorlig, ifølge politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ved 01.30-tiden meldte politiet at de hadde iverksatt en politiaksjon i byen Cambrils i Tarragona-regionen, drøyt 100 kilometer sørvest for Barcelona, hvor minst 14 mennesker ble drept i et lastebilangrep torsdag.

Politiet bekrefter at fem angripere er skutt og drept. Situasjonen skal nå være under kontroll, men folk i området blir fortsatt bedt om å holde seg innendørs.

Fredag morgen ligger fem personer fortsatt på sykehus, hvorav én beskrives som kritisk og to som alvorlig skadet, melder politiet på Twitter. Til sammen syv personer ble i utgangspunktet meldt skadet i angrepet.

Er du i nærheten? Ta kontakt med VGs journalister!

Det er ikke meldt om drepte utenom de fem angriperne. Tre politimenn har fått lettere skader i det politiet omtaler som et «mulig terrorangrep».

Bar falske bombebelter

Myndighetene i Catalonia bekrefter fredag morgen at angriperne var utstyrt med falske bombebelter. Det ble på et tidspunkt foretatt en kontrollert sprenging av beltene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den spanske avisen El País skriver at angriperne satte seg i en bil og kjørte på fotgjengere. Føreren skal så ha mistet kontrollen, ifølge avisen La Vanguardia.

Få oversikt: Dette vet vi om terroren i Spania

Hendelsesforløpet er ikke bekreftet fra offisielt hold.

DREPT HER: Politimenn undersøker området der politiet selv drepte fem angivelige terrorister i Cambrils natt til fredag. Foto: Lluis Gene AFP

Ifølge El País ble fire av de angivelige terroristene raskt skutt og drept av politiet, mens den femte personen først ble drept noen timer senere, etter å ha blitt lokalisert av et politihelikopter.

Roser politiet

Det var like etter klokken 17 torsdag at marerittet brøt løs i Spania. En hvit varebil kjørte 500 meter ned gaten La Rambla, Barcelonas paradegate, som tiltrekker seg store mengder mennesker, og bugner av både butikker og fortausrestauranter.

Flere vitner fortelle at varebilen kjørte over flere personer, før gjerningspersonen eller -personene stakk av til fots. 14 mennesker er bekreftet døde og over 100 er skadet i terrorangrepet.

To menn pågrepet: Alt om angrepet i Barcelona her

Politiet melder på Twitter at de jobber utifra hypotesen om at angrepet i Cambrils har en sammenheng med lastebilangrepet i Barcelona og eksplosjonen i Alcanar på onsdag.

TV-kanalen RTVE viser bilder hvor man tydelig kan høre skuddsalver, rop og lyden av sirener.

RTVE sin journalist i Cambrils forteller om en stille, men anspent stemning ved 02.45-tiden. Det er et stort politioppbud ved stedet, og gatene skal være helt tømt for folk.

Trump fordømmer terroren: «Vær harde og sterke. Vi elsker dere!»

Carles Puigdemont, president i Katalonia-regionen, roser politiets innsats.

– Fantastisk arbeid fra politiet under disse tragiske timene, skriver han på Twitter.

Knyttes til hus som eksploderte

Én person ble drept og syv personer skadet i eksplosjonen i Alcanar onsdag kveld, som totalskadet huset i byen rundt 200 kilometer fra Barcelona. Flere flasker med propan og butan skal ha blitt funnet på stedet, ifølge lokale medier.

To menn er pågrepet i forbindelse med det myndighetene behandler som et mulig terrorangrep. Pågripelsene skjedde i Ripoll og Alcanar. Politiet har ikke bekreftet om den tidligere navngitte Driss Oukabir er en av disse.

TOTALSKADET: Spansk politi mener de to angrepene som skjedde med få timers mellomrom i Barcelona og Cambrils, kan knyttes til eksplosjonen som la dette huset i ruiner onsdag. Huset ligger i Alcanar, nordøst i Spania. En person omkom i eksplosjonen, mens syv andre ble skadet. Eksplosjonen ble først beskrevet som et resultat av en gasslekkasje. Huset hvor det skjedde, ble totalt ødelagt, mens flere av nabohusene ble skadet. Inne i ruinene ble det ifølge nyhetsbyrået EPA funnet 20 gassylindre. Foto: Jaume Sellart EPA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder