– Stemmer på Hillary hvis vi må

FORTSETTER KAMPEN: Bernie Sanders har et hektisk program under nominiasjonskamp-innspurten i California. Her fra en valgrally i Ventura torsdag hvor VG var på plass. Foto: Scanpix

Bernie Sanders-supportere er forberedt på tap

VENTURA (VG): Bernie Sanders (74) nekter å gi seg i nominasjonskampen mot Hillary Clinton (68), til tross for at sjansene hans er minimale. Spørsmålet aller stiller seg er hvem supporterne vil støtte om han taper.

 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over fire år gammel

Senator Sanders driver for tiden heftig valgkamp i California. Staten er med sine 475 delegater den viktigste av delstatene som gjenstår i nominasjonskampen. Ifølge de siste meningsmålingene ligger den karismatiske senatoren åtte prosent bak Hillary i California. I forsøket på å slå Clinton reiser han rundt i solstaten og holder folkemøter i ekspressfart.

Les også: Sanker Sanders-stemmer fra Norge

VG var torsdag til stede på Sanders' valgrally ved Ventura College utenfor Los Angeles.

Flere tusen samlet seg på campus-området og koste seg i solen mens de ventet på at Sanders skulle dukke opp. Det hele var til forveksling lik en hvilken som helst musikkfestival.

Les også: Bernie Sanders til VG: – Mye å lære av Norge

Ifølge analytikere er Hillary Clinton helt avhengig av at Sanders-supporterne velger å stemme på henne om hun skal ha en sjanse mot Trump. Særlig blant yngre velgere står Sanders sterkt, en gruppe Clinton sliter med å få tak i.

En meningsmålinger gjort for Washington Post og ABC den siste uken indikerer at så mange som 20 prosent av Sanders velgermasse vurderer Trump over Hillary.

Dette gjelder ikke for supporterne VG snakket med.

MOR OG DATTER: Sabina McAleer stemte i sin tid på Bill Clinton, men har byttet side. Taper Bernie er hun tilbake hos Hillary. Her med datteren Shianne. Foto: Leif-Åge Reme


– Jeg kommer til å stemme på Hillary hvis jeg må, sier Sabina McAleer (60) til VG. Hun er på rallyen med datter Shianne (22).

– Det må bli Hillary, det beste av to onder, sier journaliststudenten og sikter til en eventuell presidentkamp med Trump og Clinton.

Både mor og datter er enige om at ingenting er verre enn Trump.

– Dette landet vil være i opprør om Trump blir valgt. Det vil være et rent helvete, legger Sabina til.

– Gir seg ikke før kongressen

BERNIE-TRO: – Bernie er den eneste kandidaten som virkelig forstår viktigheten av klimaendringene, et av de største probleme i vår tid, sier Michelle Ellison (37) til VG. Foto: Leif-Åge Reme

Hjemmeværende Michelle Ellison (37) tror ikke Sanders får nominasjonen, men tror heller ikke Bernie vil gi seg før demokratenes kongress i juli.
– Det betyr noe at han forblir i kampen til siste slutt. Om ikke annet enn for å få Hillary mer i den retningen. Selv om han ikke sikrer nominasjonen, setter han de progressive ideene på agendaen som klimaforandring og økonomisk likhet, utdannelse og helsereform, sier Ellison til VG.

Dersom valget står mellom Hillary og Trump, velger hun Clinton. Skulle Sanders velge å stille som uavhengig tredjekandidat, stemmer hun på han, selv om det vil splitte stemmene og kan gi Trump et fortrinn.

– Om Bernie stiller som uavhengig så er det bare å si velkommen til Trump som president. Men jeg tror ikke han kommer til å gjøre det, sier Greg Quinn (54).

Han har med både slekt og venner til rallyen. Også Quinn tviler på Bernies vinnersjanser og er klar for å stemme på Hillary.

IKKE HILLARY: For pensjonert politimann Marc-David Zued (68) er det Bernie eller ingenting. Foto: Leif-Åge Reme

Elsker Bernie-verdiene

– Men jeg støtter hvem som helst så lenge det ikke er Trump. For det viktigste de neste fire årene er ikke hvem som blir president, men hvem som blir nominert til Høyesterett.

VG+: Tatoverer Sanders' ansikt på kroppen i Vermont

Pensjonert politimann Marc-David Zued (68) synes ikke valget er like lett.

– Bernie står for alle verdiene jeg har delt med mine foreldre og mine kjære gjennom hele livet. Rettferdighet for alle, økonomisk likhet, likhet for alle uavhengig av rase, hudfarge og tro, sier Zued til VG.

– Hvem stemmer du på om Hillary vinner?

– Vel, det gjenstår å se. Det er avhengig av en mengde faktorer, inkludert hvem hun velger som visepresident. Jeg kommer til å følge samvittigheten. Jeg er bekymret for fremtiden til mine barn og barnebarn. Om Bernie stiller som uavhengig kandidat stemmer jeg på han. I begynnelsen trodde jeg at jeg kunne stemme på Hillary, men nå vet jeg ikke om jeg kan det.

Les også: Inntekten til Bernie Sanders halvvert

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Bernie Sanders
 3. Hillary Clinton
 4. Demokratene, USA

Flere artikler

 1. Clinton-supportere til VG: – Sanders må trekke seg

 2. Inntekten til Bernie Sanders halvert

 3. Bernie Sanders nekter å gi seg

 4. Clinton kjemper hardt for å parkere Sanders i Kentucky

 5. Sanders planlegger å permittere kampanjemedarbeidere

Fra andre aviser

 1. Trenger seier i California for å fremstå som sterk

  Bergens Tidende
 2. Imperiet slår tilbake

  Bergens Tidende
 3. Hver femte Sanders-velger kan gå til Trump

  Aftenposten
 4. Kan Trump skremme Sanders til å bli glad i Hillary Clinton?

  Aftenposten
 5. Leder: Demokratenes selvskading

  Fædrelandsvennen
 6. Sanders nekter å gi opp: - Vi skal fortsette å kjempe

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder