UNGDOMSFESTIVAL: Festivalen We are Sthlm trekker hundretusener av mennesker gjennom dagene den arrangeres. Foto: Alexander Tillheden , ALEXANDER TILLHEDEN, WE ARE STHL

Svensk politi anmelder seg selv etter overgrepsskandale

Löfven raser: Et dobbelt svik mot unge kvinner

Svensk politi har fått massiv kritikk for å holde tilbake kjennskap om overgrep på musikkfestivalen We are Sthlm. Nå anmelder de seg selv.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Politiet skal straffeforfølge lovbrudd og skyldige mennesker. Men man skal ikke på noen måte forsøke å skjule noe, vi har et problem med det og det skal opp i dagen, sier den svenske statsminister Stefan Löfven til nyhetsbyrået TT.

Statsministeren er skarp i sin kritikk mot svensk politi etter at det søndag ble kjent at de har hatt kjennskap til at guttegjenger forulempet jenter på den store ungdomsfestivalen We are Sthlm i Stockholm, men at denne informasjonen ikke ble formidlet videre. Det var Dagens Nyheter som brakte dette frem, og avisen har hatt tilgang til interne logger som ble sendt til politiet med informasjon om hendelser på festivalen.

KRITIKK: Statsminister Stefan Löfven er nådeløs i sin kritikk mot svensk politi. Foto: Jørgen Braastad , VG

Han kaller politiets arbeid et dobbelt svik mot unge kvinner.

Les også: Mener overgrepene i Köln var planlagte

– Jeg kjenner et veldig sterkt sinne over at unge kvinner ikke skal kunne gå på musikkfestival uten å bli krenket, seksuelt trakassert og angrepet. Det er et stort problem for dem som blir rammet og for hele vårt land. Vi skal ikke vike og vi skal ikke vende blikk bort, sier statsministeren.

Har anmeldt seg selv

Det ble mandag ettermiddag klart at politiet i Stockholm har valgt å anmelde seg selv for sin håndtering av saken. Det er avdelingen for Særskilte utredninger som vil ta seg av granskningen.

– Her har vi åpenbart sprukket. Det er helt uakseptabelt at unge jenter ikke skal kunne gå på konsert uten å bli seksuelt forulempet. Vi må kikke selvkritisk på hvordan vi kan sikre en relevant og korrekt informasjon framover, sier regionpolitisjef i Stockholms-politiet, Ulf Johansson til Expressen.

Köln på nyttårsaften: Michelle (18) sier hun ble omringet av 30 menn

Rikspolitisjef Dan Eliasson holdt mandag ettermiddag en pressekonferanse om saken.

– Et tafs på en rumpe eller et bryst uten at noen har sett hvem det er, det er ikke lett. Veldig mange anmelder ikke dette, sier han og legger til at man til tross for politiets håndtering i denne saken kan stole på svensk politi.

– De tok oss på rumpa og brystene

17 år gamle Fanny forteller til Aftonbladet at hun var på festival i 2014, og at hun da ble utsatt for seksuell trakassering fra flere gutter.

– Guttene var veldig nærgående. De tok oss på rumpa og på brystene og overalt, sier hun til avisen.

UNGDOMSFESTIVAL: We are Sthlm er en festival hvor det samles flere hundre tusen mennesker i dagene den arrangeres. Foto: Alexander Tillheden , ALEXANDER TILLHEDEN, WE ARE STHL

Fanny og venninnene hennes forsøkte å ta seg ut fra publikumshavet, og hun forteller at guttene da forsøkte å stanse dem og at noen skal ha slått til dem. Guttene forsøkte ikke å omringe venninnegjengen, men jenta forteller at de kom bakfra og begynte å tafse på dem. Hun mener de fleste hadde en annen bakgrunn enn etnisk svensk.

– Man kjente seg maktesløs, det var virkelig ikke trivelig. Det gikk knapt an å verne seg, sier hun.

Les også: Mener overgrepene i Köln virker planlagte

17-åringen synes det er dumt at det har tatt så lang tid før overgrepene ble gjort kjent.

– Jeg synes det er synd at det må skje noe som i Køln for at det skal rapporteres. Hvorfor tok ingen dette opp da det hendte?

Selv har hun ikke anmeldt forholdet.

– Jeg så ikke politiet der, og det kjennes vanskelig når man ikke vet hvem man skal anmelde, sier hun.

En mann som jobber med sikkerheten på festivalen forteller at rundt 150 jenter fortalte at de hadde blitt utsatt for overgrep på festivalen i fjor.

– Overgrepene har pågått i flere år, minst tre, og det øker hver år, sier han til nyhetsbyrået TT.

Kan ha skjedd masseovergrep også i Malmö

Mandag ettermiddag meldte Expressen at de har fått tilgang til en rapport som sier at jenter også i Malmö kan ha vært utsatt for seksuell forulemping. Politirapporten skal være skrevet etter nyttårsfeiringen i byen.

«Noe som stakk seg ut fra tidligere år, var at et par hundre som jeg ser som «enslige fra Afghanistan» drev omkring i byen og var generelt bråkete. Flere tilfeller hvor store gjenger av disse omringet folk, fremfor alt berusede jenter/kvinner, og forulempet dem. Ingenting som gjennom natten ble anmeldt», står det å lese i rapporten ifølge avisen.

Kronikk: Truende stillhet

Informasjonsansvarlig i Malmø-politiet, Lars Förstell, bekrefter overfor avisen at det skjedde seksuell trakassering nyttårsnatten.

– Denne informasjonen kom til oss på fredag, og nå ser vi om vi har fått inn noen anmeldelser for seksuell trakassering som vi kan koble til dette, men vi har hittil ikke funnet noe, sier han.

Krever at politisjefen går av

Ifølge Aftonbladet krever nå Sverigedemokraterna at rikspolitisjef Dan Eliasson går av etter skandalen. Partiets leder Jimmie Åkesson mener Eliasson ikke liker Sverigedemokraterna, og at han derfor ikke vil klare å være objektiv.

Det er ikke rikspolitisjefen enig i.

– Svensk politi skal være helt nøytrale i forhold til det politiske systemet, sier Eliasson til Aftonbladet,

– Man stoler på objektiviteten og nøytraliteten på interne undersøkelser hvor sjefen er utpekt av regjeringen, og jeg har ingen mulighet til å påvirke dette arbeidet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder