POLITIJAKT: Najim Laachraoui (innfelt) var allerede etterlyst for Paris-terroren da angrepet i Brussel skjedde. Nå kobles han til bombene som ble brukt begge steder. Foto: AFP / Interpol

Terroristens bror: – Jeg er lei meg

BRUSSEL (VG) Mourad Laachraoui (20) er lillebroren til Najim Laachraoui (24). En av Europas mest hatede menn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Najim Laachraoui skal ha konstruert bombene som terroristene brukte i Brussel og Paris. Lillebroren Mourad er landslagsutøver for Belgia i taekwondo og følte seg tvunget til å holde pressekonferanse i går.

– Jeg er lei meg - og redd, fortalte 20-åringen til de fremmøtte journalistene.

– Som advokaten min sa: Vi velger ikke vår egen familie, la han til.

Flere belgiske medier har meldt at Najim Laachraoui var en av selvmordsbomberne på flyplassen i Brussel, men det er ikke bekreftet av påtalemyndigheten. Familien har heller ikke fått informasjon om at han er død.

– Vi vet ingenting, opplyste lillebroren.

Mourad Laachraoui fortalte at familien mistet kontakten med Najim da han reiste til Syria i februar i 2013. Lillebroren beskriver ham som «en hyggelig og intelligent gutt». Han leste mye og i likhet med lillebroren drev også Najim med taekwondo en periode.

SJOKKERT: Lillebroren Mourad Laachraoui (20) tar avstand fra brorens handlinger. Foto: Emmanuel Dunand Afp

Familien er praktiserende muslimer, men Mourad forteller at han ikke vet hvorfor storebroren ble ekstremist.

– Jeg aner ikke. Jeg er ingen psykolog, sa lillebroren på pressekonferansen.

Det var familien som varslet belgisk politi om at Najim Laachraoui hadde reist til Syria. Etterpå har lillebroren forsøkt å finne ham på Facebook for å overtale ham til å komme hjem.

Fransk politi fant DNA fra elektrikerutdannede Najim Laachraoui på selvmordsvestene som ble brukt i Paris i november i fjor. 130 mennesker mistet livet i terrorangrepet.

Det er også mistanke om at Laachraoui konstruerte TATP-bombene som ble brukt til å drepe 31 mennesker på flyplassen og T-banen i Brussel. Mourad forteller at politiet kom hjem til dem og ransaket hjemmet etter Paris-angrepet.

Bakgrunn: De skal ha stått bak terrorangrepet

Najim Laachraoui har også operert under det falske navnet «Soufiane Kayal». Han er koblet til flere leiligheter som er benyttet av terroristene. Hans DNA ble blant annet funnet i en leilighet som ble brukt i forkant av Paris-angrepet.

9. september i fjor ble han stoppet på grensen mellom Østerrike og Ungarn sammen med Salah Abdesalam. Sistnevnte ble pågrepet i Brussel i forrige uke etter å ha vært på rømmen i over fire måneder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder