Nye bombeangrep i Thailand - minst fire drept

Elleve bomber har gått av flere steder i Thailand. Fire personer er så langt bekreftet døde. Fredag morgen gikk det av flere nye eksplosjoner sør i landet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

To nye eksplosjoner gikk fredag morgen av utenfor to politistasjoner i feriebyen Surat Thani sør i Thailand – under tolv timer etter at to eksplosjoner gikk av i Hua Hin-provinsen lenger nord i landet.

Ifølge AFP har det også gått av to nye eksplosjoner i Hua Hin fredag morgen, samt to på ferieøya Phuket. Nyhetsbyrået skriver at til sammen fire personer er døde etter eksplosjonene. Over 20 mennesker skal være skadet.

Les også: Militærregimet i Thailand hindrer ikke nordmenn (VG Pluss)

Ifølge Piyapan Pingmuang, talsperson for politiet, har minst elleve bomber gått av ved fem områder torsdag kveld og fredag morgen.

– Tvillingbomber ved klokketårnet har drept en og såret tre, sier Sutthipong Klai-udom hos distriktsmyndighetene i Hua Hin.

Foreløpig er det kommet lite informasjon om bombene som skal ha rammet Phuket.

Politiet: – Ikke terror

Thailandsk politi mener bombeangrepene ikke er knyttet til islamistisk terror, ifølge AP.

– Vi er sikre på at angrepet ikke er knyttet til terrorisme, sier en talsmann for politiet i Thailand som også opplyser om at det er for tidlig å si hvem som står bak angrepet.

– Dette er ikke et terrorangrep. Det er lokal sabotasje knyttet til et avgrenset område, bekrefter også Piyapan Pingmuang, talsperson for politiet.

Ifølge provinsguvernør Wongsiri Promchana i Surat Thani, ble provinshovedstaden med samme navn rammet av to bomber i morgentimene. En av bombene skal ha vært gjemt i et blomsterbed foran kontorene til havnepolitiet. Den andre gikk av foran kontorene til provinspolitiet.

BOMBER: Politietterforskere samler inn bevismateriale etter at en liten bombe eksploderte på stedet i Hua Hin fredag morgen. En rekke andre eksplosjoner rystet feriebyen gjennom natten og morgenen. Foto: Munir Uz Zaman AFP

– Jeg tror dette har sammenheng med eksplosjonene i Hua Hin, sier Wongsiri.

Det første angrepet i serien rammet torsdag kveld Soi Bintabat i Hua Hin-provinsen og tok livet av minst én person. To bomber var plassert i to blomsterpotter som sto rundt 50 meter fra hverandre utenfor en bar i et populært utelivsområde. De gikk av med rundt en halvtimes mellomrom.

Politiet har varslet at de nå skjerper sikkerheten etter eksplosjonene. Militærjuntaen i landet vil ha økt tilstedeværelse på flere steder, og har bedt de militære være ekstra årvåkne før feiringen av dronning Sirikits bursdag fredag, som er en stor dag i Thailand.

VETTSKREMT: Steinar Eidseter (43) er på familietur i Thailand sammen med sønnen Aron Fosseland Eidseter (13) og moren Kjerstin Orset (65). De var i en butikk rett ved der den ene bomben gikk av. Folk er vettskremt, forteller de. Foto: Steinar Eidseter

Gjemte seg i butikk

Steinar Eidseter (43) er på familietur i Thailand med sønnen Aron Fosseland Eidseter (13) og moren Kjerstin Orset (65). De befant seg i en butikk rett ved den ene eksplosjonen torsdag.

– Folk sprang overalt i alle retninger, det var fullt kaos. Alle var vettskremte og løp inn i butikken vi befant oss i for å gjemme seg, forteller Eidseter til VG.

– Alt var veldig kaotisk, vi fulgte strømmen og løp, forteller Eidseter.

Familien klarte å hyre en tuktuk for å komme seg tibake til huset de bor i 20 minutter unna sentrum.

– Moren min er skremt, men sønnen min og jeg er mer nysgjerrige på hva som egentlig har skjedd.Vi er jo urolige, men vi føler oss trygge her vi er nå, forteller Eidseter.

Les også: Turiser er terrormål: 1 av 3 nordmenn sier terror påvirker ferieplaner

–Trodde det var fyrverkeri

To bomber med omkring 30 minuters mellomrom eksploderte i en bargate i Hua Hin i Thailand kort tid før midnatt, lokal tid. Bombene var gjemt i blomsterpotter og detonert med mobiltelefon, opplyser thailandsk politi til BBC.

– Jeg hørte et stort smell rett nedi gata her, men jeg trodde det var et kraftig fyrverkeri, sier Geir Srisoi (49) til VG.

Han og kona Mon Srisoi (30) er på ferie i Hua Hin i Thailand. De hadde akkurat forlatt en svensk restaurant 30 meter fra der bomben eksplodert, da de hørte smellet.

– Alt er sperret av og det er veldig mye politi i gata her nå, informasjonen som er gitt til oss er at politet leter etter flere bomber, forteller Geir Srisoi til VG på telefon fra Thailand.

TETT PÅ: Geir Srisoi (49) og kona var bare noen få meter unna der bombene gikk av i Hua Hin i Thailand. Minst én er drept. Foto: Geir Srisoi

Ifølge Srisoi gikk den ene bomben av utenfor London Bar i gaten Poon Suk RD, samme gate som hotellet deres ligger i.

Ekteparet Srisoi har vært på ferie i Hua Hin i en uke, og skulle etter planen dra nordover på lørdag. Nå vil de prøve å komme seg avgårde allerede i morgen.

– Vi er ikke redde, vi er mer irritert over at det ødelegger ferien vår og gleden av å være her. Vi så frem til å ferie morsdag i Thailand i morgen, men det blir ikke noe av nå, sier Geir Srisoi til VG.

SPERRINGER: Thailandsk politi har sprettet av store deler av området rundt gaten Poon Suk Road, der en av bombene skal ha gått av. Foto: Geir Srisoi

UD har ingen informasjon som tyder på at nordmenn er rammet per nå.

– Vi er i kontakt med vår ambassade i Bangkok for å få fullstendig oversikt, sier Kristin Enstad i UD til VG.

Såkalte tvillingbomber er relativt vanlig i Thailands tre sørligste provinser, der et væpnet separatistopprør har herjet i flere år, skriver BBC. Men slike angrep er sjelden i Thailands turistområder.

Den svenske turisten Emelie Ohlsson forteller at hun hørte et kraftig smell.

– Så kom folk løpende og sa at det hadde gått av en bombe mellom barene. De skjedde på en av de største bargatene, sier hun til svenske Aftonbladet.

Deretter kom flere ambulanser til stedet.

– Folk er skadet. Ambulansene kjørte først inn i gaten der eksplosjonene hørtes, men deretter rygget de, forteller Ohlsson.

Sammen med kjæresten tok hun seg raskt vekk fra området.

– De sa til oss at vi skulle dra derfra, sier hun.

Mann truffet av prosjektil

Svenske Peter bor i Hua Hin og driver bar sammen med slektninger.

– Bomben gikk av i nærheten av kjæresten min sin bar. Politet og militæret har sperret av gatene. Etter kanskje 45 minutter hørte jeg enda et smell. Det var bare 20 meter fra baren min, sier Peter til Aftonbladet.

Peter forteller videre at splinter fra bomben nådde frem til baren hans.

– En mann i baren ble truffet av en prosjektil, jeg så at han falt fremover, som om han var blitt skutt. Jeg sprang frem, dro han til siden og dukket ned bak baren, forteller han til avisen.

Peter, som har bodd i Hua Hin de siste to årene, mener det er veldig uvanlig med slike hendelser i området.

– Dette er ikke normalt og kom helt uventet, alle er dypt sjokkert, sier han.

Kjent turistmål

Det er flere norske reiseselskaper som tilbyr reiser til området, blant dem Star Tour.

– Vi har så vidt jeg vet ingen kunder i området og det er ikke en destinasjon for oss før i oktober, men man vet aldri. Vi har bedt vår beredskapsavdeling om sjekke opp, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsrådgiver i Star Tour, til VG.

Hua Hin ligger nord på Malayahalvøya i Thailand, rundt 200 kilometer fra Bangkok, og er et kjent turistmål. Landet hadde 14,9 millioner besøkende i første halvdel av 2015. Turismen står for 10 prosent av BNP.

Bombeangrep i fjor

Siden 2004 er over 6500 mennesker drept i forbindelse med opprøret i de tre sørligste provinsene i Thailand.

I fjor sommer ble minst 22 mennesker drept i et bombeangrep mot helligdommen Erawan i hovedstaden Bangkok. Militærjuntaen som styrer landet, uttalte den gang at det trolig dreide seg om innenlandsk, ikke internasjonal terrorisme.

Se bilder fra åstedet her:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder