Tallene som varsler ny dødssommer: Så mange migranter reiser over Middelhavet - og her kommer de fra

BAMAKO/OSLO (VG) Her er bildene som gir en liten forsmak på hva som er i vente de neste månedene. Og tallene som viser hvor mange og hvem migrantene og flyktningene som krysser Middelhavet er.

Artikkelen er over tre år gammel

– Selvfølgelig går det ikke an å stoppe dette. Det er snakk om millioner av mennesker som er klare til å reise. Og alle vil til Europa.

Oumar Sidibe (53) vet hva han snakker om. Han har selv forsøkt å legge ut på den lange reisen, før han ga opp og slo seg ned i Malis hovedstad Bamako.

Her driver han en hjelpeorganisasjon som støtter andre i samme situasjon - migranter eller flyktninger som har måttet gi opp drømmen om Europa.

– Noen av oss flykter fra krig, andre fra fattigdom. Realiteten er at du tjener mer på å vaske toaletter i Frankrike enn du gjør som lege her i Mali. De færreste har en jobb over hodet, og sjansene for å få det, er små. Det vet alle. Og det kan ingen forandre over natten. Derfor er folk villige til å risikere livet for et bedre liv et annet sted, sier han til VG.

MILLIARDINDUSTRI: Slik jobber nettverkene som smugler mennesker til Europa

Nøyaktig hvor mange hundre tusen som i sommer vil forsøke å ta seg fra Nord-Afrika til Europa i sommer, er det ingen som vet.

Ingen Libya-økning

Men den eksplosive økningen på ruten mellom Libya og Italia mange spådde i vår, har foreløpig uteblitt.

– Vi liker ikke å spå fremtiden. Men trafikken fra Libya til Italia til nå i år er nesten nøyaktig lik som i fjor – og året før. Det er bare små endringer både i antall mennesker og hvor de kommer fra, sier Joel Millmann, talsmann for Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM) til VG.

Det viser også grafen under - VGs sammenligning av antallet migranter og flyktninger som har tatt seg fra Libya til Italia fra 2014 og frem til 2016.

Artikkelen fortsetter under grafikken

Tallene - som er oppdatert per 28. mai - viser en liten nedgang, som kildene VG har snakket med beskriver som «vær- og sesongvariasjoner» til tross for en økning de siste to ukene.

Statistikk VG har samlet fra en rekke ulike kilder tegner likevel et klart bilde av én markant endring.

Etter at EU og Tyrkia ble enige om en flyktningavtale, har strømmen av flyktninger og migranter som reiste til de greske øyene stoppet helt opp:

**Den siste uken har det kommet rett over hundre flyktninger og migranter til Hellas.

**Samtidig er 10.000 reddet opp fra synkeferdige, overfylte båter mellom Libya og Italia – lengre øst i Middelhavet. De aller fleste av disse er unge, afrikanske menn.

Flere hundre har også mistet livet.

Ingen Syria-bølge over Middelhavet

– Det er fortsatt tidlig i året. Men vi har ikke sett noe skifte som tyder på at syrere og irakere finner en annen vei og reiser fra Libya til Italia i stedet. Vi ser heller ikke tendenser til at det skal skje med det første, sier Millmann.

Det samme viser tallene VG har hentet inn. Grafikken under viser nasjonaliteten til de som kom til Italia fra Libya i årets fire første måneder.

Artikkelen fortsetter under grafen

Men frykten for at irakere, syrere og afghanere som tidligere dro via Hellas skal finne en rute som går via Nord-Afrika til Italia er til stede. Det samme er frykten for at veksten i antallet som legger ut på ferden mot Italia, som man har sett den siste uken, bare er starten på en økning som vil fortsette uke for uke.

– Det eneste vi vet med sikkerhet, er at vi ikke vet hva som vil skje. Hverken hvor mange som vil komme i løpet av sommeren eller om de som tidligere reiste fra Tyrkia til Hellas vil velge andre ruter, sier Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

– Men foreløpige tall viser at antallet har gått litt ned fra i fjor, og at sammensetningen på hvilke nasjonaliteter som reiser er litt annerledes, sier han.

For i kulissene skjer det en hektisk diplomatisk virksomhet som strekker seg fra land til land på begge sider av Middelhavet for å bremse antallet som reiser. Avtaler med enkeltland eller EU gjør at også afrikanske land har begynt å stramme kraftig inn på migrasjon - for eksempel fra Eritrea til Sudan.

ITALIA: Ber Libya stenge grensene
SLIK STENGER EUROPA: Dette er Europas nye murer

Utenfor kysten av Libya får norske «Siem Pilot» følge av stadig flere militære og sivile fartøyer som deltar i redningsoppdrag og operasjoner mot menneskesmuglere - et oppdrag flere jobber for å flytte nærmere land i Libya.

Samtidig er er utenriksministere fra tolv afrikanske land denne uken samlet til nordisk-afrikansk utenriksministermøte i Oslo – med migrasjon som ett av fire hovedtemaer.

Norges utenriksminister til VG: Bekymret

– At det blir en vanskelig sommer, er det ingen tvil om. EU er bekymret, vi er bekymret, og ikke minst Italia er bekymret for hva de neste ukene og månedene vil bringe, sier utenriksminister Børge Brende (H), som er vert for møtet, til VG.

Bedre kontroll på sikkerhetssituasjonen, slå ned på terrorgrupper, takle dramatiske klimaendringer, sikre unge utdannelse - og ikke minst flere jobber gjennom investeringer og økonomisk utvikling – er bare noen av tiltakene utenriksministrene er enige om.

– Noen av de som reiser er flyktninger, andre migranter. Vi har diskutert hvordan vi kan skape en fremtid for de som ikke ser noen fremtid i landet sitt - uansett årsak, sier Brende.

SE BILDENE: Her tar det norske skipet menneskesmuglerne

Flere av ministrene på møtet representerer land der et stort antall av flyktningene og migrantene kommer fra, deriblant Mali.

Et stabilt Mali er, sammen med å forene restene av det dypt splittede og borgerkrigsherjede Libya, en av suksessfaktorene som skal hindre at migrasjonen øker i årene som kommer.

Malis utenriksminister til VG: Langsiktig jobbing

– For oss i Mali er ikke det viktigste det som skjer i sommer. Dette må vi se i et lengre perspektiv, ta tak i roten av problemet og sørge for at unge får en fremtid, sier Malis utenriksminister Abdoulaye Diop til VG.

MALI-HJELP: Fra kontoret i Bamako i Mali, jobber Oumar Sidibe (53) og resten av organisasjonen hans med å hjelpe migranter i vanskeligheter i Sahel-beltet og Nord-Afrika. Foto: Harald Henden VG

Den ser de foreløpig lite til på kontoret til Oumar Sidibe i Bamako.

– Jeg møter folk som har blitt sendt ut av Europa fem ganger, men likevel prøver igjen. Det forteller om en desperat situasjon, sier han.

– Så dette vil ikke tiltak fra europeiske land klare å stoppe?

Sidibe rister på hodet.

– Aldri. Folk vil fortsette å prøve.

PS! Også antallet asylsøkere som kommer til Norge i 2016 er svært usikkert. VG får opplyst at foreløpige estimater ligger på omkring 25.000 - en betydelig nedgang fra i fjor. Starten på året tyder på at tallet kan bli enda lavere.

FRYKTER NY DØDSSOMMER: Migranter og flyktninger kjemper for livet mens den overfylte båten som skulle ta dem fra Libya til Italia kantrer i Middelhavet tidligere denne uken. Selv om oppmerksomheten er større, er antallet som reiser denne veien faktisk lavere enn på samme tid i fjor. Foto: ITALIAS KYSTVAKT

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder