JUBEL Motstandere av den historiske fredsavtalen mellom den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen, jubler for resultatet i hovedstaden Bogota. Foto: Ariana Cubillos AP
Valgsjokk i Colombia: Nei til fredsavtale
Norsk eks-statsråd bidro i forhandlingene: – En utrolig skuffelse
FARC og regjeringen varsler videre forhandlinger
Colombias velgere har gitt tommelen ned til den historiske fredsavtalen mellom regjeringen og FARC-geriljaen.
Det viser de offisielle resultatene når samtlige av valglokalene er innrapportert.
Ja-siden endte til slutt på 49,8 prosent av stemmene, mens 50,2 prosent stemte nei til avtalen. Færre enn 54.000 stemmer skilte ja- og nei-siden, ifølge NTB.
Resultatet er stikk i strid med det regjeringen ventet. Målinger gjort på valgdagen har vist at ja-siden lå an til å vinne med over dobbelt så mange stemmer som nei-siden.
På innsiden av norsk fredsdiplomati: Les hele historien om de norske diplomatenes spektakulære oppdrag i jungelen
Foreløpig sier ikke resultatene noe om valgdeltakelsen.
I SJOKK: Tilhengerne av fredsavtalen kan knapt tro at folket har stemt nei. Foto: Ricardo Mazalan AP
Før valget gjorde president Juan Manuel Santos det klart at det ikke finnes noen plan B dersom det colombianske folket valgte å avvise den historiske avtalen mellom regjeringen og Farc-geriljaen.
Presidenten: – Gir ikke opp
Etter det sviende nederlaget lover likevel presidenten å fortsette arbeidet for varig fred i landet.
Bakgrunn: Skjebnesøndag i Colombia
Santos har nå beordret sine forhandlere om å dra tilbake til Cuba, hvor fredsavtalen ble utformet. Der skal de drøfte veien videre sammen med FARCs forhandlere.
– Jeg gir ikke opp. Jeg vil kjempe for fred til den siste dagen i min periode, sier presidenten.
Det historiske bildet: Her signerer de norsk-forhandlet Colombia-avtale
Heller ikke FARC-leder Rodrigo Londoño planlegger å skrinlegge forhandlingene som følge av det overraskende resultatet.
Overfor et samlet pressekorps i hovedstaden Bogota beklaget han at «den destruktive makten til de som dyrker hat og bitterhet har påvirket meningene til det colombianske folket».
– Freden vil seire, sier FARC-lederen.
Fryktet politisk parti
Fredsavtalen, som ble undertegnet forrige mandag etter to års forhandlinger med Norge og Cuba som tilretteleggere, skulle gjøre slutt på det som regnes som den siste store væpnede konflikten på den vestlige halvkule.
Selv om se siste meningsmålingene før valgdagen viste at 66 prosent av velgerne ville godta avtalen, har colombianerne vist stor misnøye til resultatet av fredsforhandlingene.
Les også: Colombias barn betaler en høy pris for krigen
Dersom folket hadde godtatt avtalen, ville FARC-geriljaen avvæpnes og bli et politisk parti.
Kritikerne mener det er urimelig at en gruppe som er stemplet som terrorister, nå skal ønskes velkommen inn i det politiske systemet.
Holmås: – Utrolig skuffelse
Norge har spilt en sentral rolle som tilrettelegger for avtalen. Blant de involverte har tidligere utviklingsminister Heikki Holmås (SV) vært.
– For alle som har vært hardest rammet i den lengstvarende borgerkrigen i Latin-Amerika, er dette en utrolig skuffelse. Særlig ofrenes organisasjoner som har vært avgjørende for at fredsavtalen kom på plass, må se på at fred og et lenge etterlengtet rettsoppgjør nok en gang blir utsatt, sier Holmås til VG.
SKUFFET: Heikki Holmås (SV) var delaktig i forhandlingene rundt den historiske fredsavtalen. Foto: Therese Alice Sanne VG
– Det er helt nødvendig at Norge og resten av verden støtter opp om det splittede colombianske folket, og at landets ledere og opposisjon snur hver stein for å se hva som skal til for å bygge videre på det som er oppnådd gjennom fredsprosessen og samles om en løsning som kan få flertakk i folket, sier han videre.
– Alternativet er antakelig en enda blodigere og mer uforsonlig fremtid. Det er det bare krigshissere som tjener på.
Også organisasjonen Caritas Norge har bidratt i forhandlingene. Generalsektretær Martha Rubiano Skretteberg kaller folkeavstemningen en katastrofe.
– Dette er en katastrofe for Colombia. En avtale som det har tatt fire år å forhandle seg frem til har nå blitt verdiløs. Dette er et veldig stort tilbakeskritt og freden virker nå mer uoppnåelig enn den har gjort på mange år. Jeg ser ikke lenger for meg en løsning de nærmeste årene, sier hun.
Les også
Slutt på femti år med krig: FARC og regjeringen signerte fredsavtale
Colombias regjering og FARC-geriljaen signerte mandag fredsavtalen som gjør slutt på over et halvt århundre med væpnet…Brende: Jobben er ikke gjort i Colombia
I dag signeres fredsavtalen som markerer slutten på 52 års væpnet konflikt i Colombia.Skjebnesøndag i Colombia - folket må velge mellom krig og fred
Den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen er enige om en fredsavtale, men det er opp til folket om den skal…Pablo Escobars sønn hardt ut mot «Narcos»: – Faren min var mye verre i virkeligheten
Sønnen til verdens mest kjente narkobaron anklager Netflix-skaperne for å glamorisere farens liv.Enighet om historisk fredsavtale i Colombia
FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia kunngjør at de har inngått en fredsavtale, melder flere internasjonale…Colombia har tilintetgjort over 100 kokainfabrikker
Colombianske sikkerhetsstyrker har ødelagt 104 fabrikker hvor det ble produsert kokain i jungelen sørøst i landet.
Flere artikler
Fra andre aviser
Nei til fredsavtale i Colombia
Aftenposten
Nobelkomiteens begrunnelse
Bergens Tidende
Fredsprisvinneren til Aftenposten: Prisen er et mandat til å overvinne hindrene
Aftenposten
Nobelkomiteens begrunnelse for prisen til Juan Manuel Santos 2016
Aftenposten
FARC og regjeringen signerte historisk fredsavtale
Bergens Tidende
«Det colombianske folket trenger fred»
Bergens Tidende