I TYRKIA: Sylvi Listhaug besøker kystvakt-basen i Izmir. Her sammen med sjefen for basen Murat Yilmazarslan. Foto: Harald Henden ,

Listhaug om selvmordsbomben i Istanbul: – Angrep kan skje hvor
som helst, når som helst

IZMIR (VG) Ti personer ble drept og 15 skadet i et selvmordsangrep i Istanbul tirsdag formiddag. Samme dag satte innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP) kursen mot Tyrkia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Listhaug, som er i Tyrkia for å blant annet se på hvordan landet håndterer flyktningsituasjonen, er rystet over angrepet som fant sted på Sultanahmet-plassen, et populært turistområde i Tyrkia.

– Det er en forferdelig hendelse og understreker hvilken urolig verden vi lever i. Angrep kan skje hvor som helst, når som helst.

Onsdag er hun på plass i Izmir, hvor hun blant annet skal møte kystvakten for å se på hvordan de arbeider for å håndtere flyktningene som kommer sjøveien.

Bakgrunn: Ti drept i selvmordsangrep i Istanbul

Norske Jostein og Magna Våje Nielsen befant seg på stedet der bomben gikk av. Mens Jostein kom fra angrepet med en splintskade i kneet, kom Magna uskadet fra hendelsen. Paret kunne se rester av mennesker overalt og beskrev situasjonen som grusom.

Kommentar: Peker på IS

I TYRKIA: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug vil de kommende dagene besøke flere steder i Tyrkia. Foto: Harald Henden / VG ,

– Tenker på de berørte

– Hva tenkte du da du hørte om nyheten?

– Først og fremst tenker jeg på de som er berørt og som sto midt oppi det. For min egen del tenkte jeg at denne reisen jeg er på er viktig å gjennomføre, sier Listhaug.

Les også: Øyenvitne i Istanbul: - Jeg hørte et veldig høyt smell, så kom skrikene

Ministeren er i Tyrkia sammen med en delegasjon fra justisdepartementet og utenriksdepartementet, og skal besøke flere steder i løpet av de neste dagene.

Etter to viktige hendelser i fjor har sikkerhetssituasjonen i Tyrkia blitt dramatisk endret. Den islamske stat (IS) utførte sine to første angrep i Tyrkia og våpenhvileavtalen mellom den kurdiske PKK militsen og tyrkiske myndigheter ble brutt.

VIKTIG REISE: For Listhaug har det vært viktig å sette seg inn i hvordan tyrkiske myndigheter jobber med å håndtere flyktningstrømmen. Foto: Harald Henden / VG ,

– Et viktig besøk

Til VG sier Listhaug at det var en prioritet for henne, som fersk innvandrings- og integreringsminister, å sette seg inn i situasjonen i landet og hvordan myndighetene i landet jobber for å håndtere flyktningstrømmen.

– Det var viktig for meg å få gjennomført denne reisen nå. Tyrkia er det landet som flest immigranter reiser gjennom. Det var viktig for meg å besøke landet både for å se hva landet gjør for å stoppe menneskesmuglere og den jobben de gjør for å stanse båtene mange flyktninger kommer med, sier Listhaug.

Like før nyttår kom Listhaug med et høringsforslag som skal føre til at det blir langt vanskeligere for asylsøkere å få permanentoppholdstillatelse i Norge.

– Vi må sørge for at det blir mindre attraktivt for de som ikke har beskyttelsesbehov å komme til Norge.

Brende: - Norge står sammen med Tyrkia

Etter det dramatiske angrepet i går møtte utenriksminister Børge Brende (H) Tyrkias president i den tyrkiske hovedstaden. Brende fordømmer angrepene og sier Norge står sammen med Tyrkia i kampen mot ekstremisme og radikalisering.

– Jeg benyttet anledningen til å fremme vår dypeste kondolanse og slå fast at vi er partnere i kampen mot terrororganisasjonen ISIL, voldelig ekstremisme og radikalisering, sier Brende til NTB etter å ha møtt president Recep Tayyip Erdogan i Ankara tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder