Donald Trump på valgkampturné: - Ikke send penger til meg

BLUFFTON (VG) Donald Trump (69) forkynner at han ikke trenger penger fra noen for å vinne valget, han har nok penger selv.

  • Brynjar Skjærli
  • Thomas Nilsson
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG er tilstede under Donald Trumps valgmøte i South Carolina hvor den søkkrike presidentkandidaten frir til velgerne.

Han sier at 99 prosent av politikerne ikke har noen annen agenda enn å beholde jobbene sine. Trump hevder å vite dette fordi han som rik forretningsmann har vært svært populær blant politikere, som gjerne vill ha litt av pengene hans for å sikre sin karriere.

Han har blitt bedt om å bidra med penger til valgkamper tidligere. Selv trenger han ikke det, fordi han har pengene selv.

– Jeg behøver ingen penger, ikke send penger til meg, slår Trump fast.

Og han er populær: Oppslutningen skyter i været

På utsiden står golfbilene parkert i den stekende varmen i et privat og lukket boligområde i Bluffton i South Carolina. Inne i den luftkondisjonerte salen har noen hundre eldre, hvite, mennesker samlet seg. De som ikke fikk plass fyller opp en sal i nabobygget, hvor det er satt opp storskjerm.

Forventningsfullt venter de på en opptreden fra mannen som har tatt så å si all oppmerksomhet i starten av primærvalgkampen i USA.

TILLIT: Donald Trump har fått mye kritikk fordi han sa at John McCain ikke var en krigshelt. Mange veteraner støtter likevel Trump, som sier han vil gjøre livet bedre for dem. Foto:Thomas Nilsson,

De får det de kom for. Humor, show, satire og politikk i en bokstavelig talt salig blanding etter at bønnen er unnagjort.

Uten manus starter Trump med å foreslå forbud mot ferdigskrevne taler for de andre presidentkandidatene, for å se hvordan de da klarer seg.

Det hele minner om et stand-up show, der politikere får gjennomgå så ørene flagrer.

Med korte mellomrom kommer 69-åringen med små humoristiske anekdoter som får tilhørerne til å humre, le og klappe. Han tar også opp alvorlige tema.

VGs kommentator: Sint, selvsikker og hardtslående

– Illegal innvandring er et enormt problem. Tidligere snakket ingen om det, nå snakker alle om det, sier Trump og viser til sine tidligere uttalelser som startet spetakkelet rundt hans person, der han anklaget mexicanerne, som kom til illegalt til USA, for å være kriminelle voldtektsmenn som hadde med seg dop.

Retorikken handler i stor grad om at de styrende politikerne er elendige og at han har vist, gjennom sin forretningsvirksomhet, at han er flink.

– Jeg forbedrer ting, det er det jeg gjør.

Drepende handel

– Kina manipulerer valutaen sin mer enn noe land i verden noen gang har gjort. De dreper oss, sier Trump som vil at USA skal ta tilbake arbeidsplasser som er flyttet til Kina.

– Jeg er for frihandel, men du trenger smarte mennesker. Hvis du ikke har smarte mennesker vil frihandel drepe oss. Våre folk har ikke peiling, sier Trump som påstår at han kjenner alle de beste forhandlerne i verden.

Samme argumentasjon brukes mot Iran-avtalen USA vil inngå.

– Hva slags avtale er det, sier han og slår ut med armene, samtidig som han får et spørrende uttrykk i ansiktet.

– Vi skulle ha fordoblet sanksjonene, kanskje tredoblet dem, også satt oss ned for å vente på at de ringte oss. Da ville jeg lagd en helvetes avtale, sier eiendomsmogulen uten den minste antydning til å skulle overvurdere sine egne evner.

Krigshelter

Trump unngikk å bruke mye tid på den store kontroversen den siste uken etter å ha uttalt at den republikanske senatoren John McCain (78), som satt fem og et halvt år fangenskap i Vietnam, ikke var en krigshelt.

I salen satt det flere titalls veteraner som jublet da Trump sa han ville bedre forholdene for veteranene.

At han vil ruste opp er også musikk i ørene til denne gruppen.

– Jeg vil gjøre militæret så sterkt at vi aldri trenger å bruke det, sier Trump.

– Mediene publiserer de det de vil. Hvis du hører på hva han sier, så sier han at han er en helt, sier Vietnam-veteran Patrick McGowan (65) som mener helt eller ikke helt-debatten er tatt ut av sin sammenheng.

Selv ble han skutt da han prøvde å redde soldatkolleger i Vietnam.

– Jeg ser ikke på meg selv som en krigshelt, men hvis jeg var politiker ville jeg kanskje sagt at jeg var en helt, sier McGowan som mener Obama har nedskalert militæret.

– Trump vil få USA tilbake til hva det var, et sterkt land. Han vil røske opp i Washington.

Han leder en gruppe på 600 veteraner.

– Vi snakker om saker som dette, og de sier det på samme måte. Folk tror ikke han støtter veteranene, men han gjør det.

- Klovn

En annen veteran på møtet mente Trumps uttalelse om McCain var en enkelt handling som gjorde at det ble uaktuelt å stemme på ham.

– At denne klovnen sier han ikke er en krigshelt er crazy, sier Greg Greenwood (69) som heller ikke er overbevist over hans forretningsmessige genialitet.

– Denne karen gikk konkurs for 10-15 år siden, og vandret bort fra mange lån han hadde.

Sherry Mende er imidlertid overbevist.

– Talen var vidunderlig. Jeg har vært på en rekke politiske møter, men han er den mest motiverende politiske taleren jeg noen gang har hørt, sier Mende.

– Jeg liker at han vil ta vare på veteranene, at han vil styrke militæret for å sikre landet og at han vil skape arbeidsplasser. Vi har prøvd vanlige politikere, nå trenger vi en forretningsmann.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder