RUSSISK BOMBING FRA 27. JANUAR TIL 7. FEBRUAR: Kartet er utarbeidet av Institute for the Study of War og viser hvem som kotnrollerer hva, og hvor Russland har fokusert sine angrep den siste tiden. Foto: Kart: Institute for the Study of War ,

Russland foreslår våpenhvile i Syria fra 1. mars

Russland har foreslått en våpenhvile i Syria fra 1. mars, opplyser en vestlig kilde til Reuters. Det er så langt ikke oppnådd noen enighet om forslaget.

Kilden, som omtales som en «vestlig tjenestemann», opplyser til Reuters at USA har innsigelser mot deler av det russiske forslaget.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte tirsdag i Moskva at Russland har lagt fram en konkret plan for hvordan Syria-krisen kan løses. Ifølge Lavrov vurderer USA nå Russlands forslag.

USAs utenriksminister John Kerry ba samme dag Russland om å hjelpe til med å få en umiddelbar våpenhvile på plass. Kerry mener de kraftige russiske flyangrepene i Aleppo og regionen rundt gjør det langt vanskeligere å få på plass nye fredssamtaler for Syria, skriver NTB.

Syrisk opprørsleder til VG: Vil ikke forhandle før bombingen stopper

Nyheten kommer etter en uke med massiv russisk bombing av nordlige Syria, rundt storbyen Aleppo. Bombingen har ført til at titalls tusen mennesker har flyktet fra sine hjem mot grensen til Tyrkia.

Angrepene har også styrket fremrykkingen til diktator Bashar al Assads styrker rundt byen drastisk, og opprørere og sivile står i fare for å bli omringet.

Fredsforhandlingene som fant sted i Genève i Sveits i starten av måneden kollapset, blant annet på grunn av bombekampanjen mot Aleppo.

Kommentar om fredsforhandlingene: For lite og for sent

USA og andre vestlige land hevder at Russland med sine flyangrep bidrar til å forverre situasjonen i Syria, og flere av Sikkerhetsrådets medlemmer ba onsdag om øyeblikkelig bombestans.

– De russiske flyangrepene er den direkte årsaken til krisen rundt Aleppo, sa New Zealands FN-ambassadør Gerard van Bohemen etter onsdagens møte.

– Det syriske regimet og deres allierte kan ikke late som om de strekker ut en hånd til opposisjonen så lenge de bruker den andre hånden til å ødelegge dem, sa Frankrikes FN-ambassadør François Delattre.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder