STOROFFENSIV: Røyk stiger fra det som skal være et angrep fra syriske regimestyrker i Aleppo i november. Foto: AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI ,

Luftangrepene skaper pengetrøbbel for IS

I en mangel på kontanter har IS nå måttet ta grep i sitt såkalte Kalifat, blant annet ved å kutte lønnen til sine krigere.

  • Anita Bakk Henriksen

I tillegg krever terrorgruppen at innbyggerne i Raqqa må betale alle sine regninger i amerikanske dollar fra svarte markedet. De løslater også flere fanger for en kontantbetaling på 500 dollar per person, melder AP.

Ekstremistene som en gang skrøt uhemmet av sine lager med kontanter sliter nå grunnet de mange luftangrepene fra Russland og den USA-ledede koalisjonen, samt flere offensiver fra det syriske regimet.

Les også: Derfor er våpenhvile i Syria nesten umulig

Strøm og mat rekorddyrt

Etter en lengre tid med gode tider har de bygget opp en lojal gruppe med soldater gjennom solide lønninger og andre goder. Nå har dette fått en brå slutt, og de betaler ikke lenger for enkle gleder som energidrinker og Snickers-sjokolade.

Rapporter fra innbyggere i byer som Raqqa, Mosul og Libya forteller at nødvendige goder som strøm og mat har blitt rekorddyrt, samtidig som lønningene har gått merkbart nedover for alle og enhver.

– Dette gjelder alle. Om du jobber innen rettssystemet, butikk eller på skole, lønnen er halvert, opplyser en Raqqa aktivist som holder tett kontakt med hjembyen sin, selv om han selv bor i Tyrkia, til AP.

Han forteller at absolutt alt må betales i amerikanske dollar etter at IS har mistet store våpenlager som en konsekvens av luftangrepene, i tillegg til at de er nødt til å betale sine soldater for å unngå ytterligere tap fremover.

Les også: IS ville opprette egen valuta i gull og sølv

Storoffensiv presser IS

Den synkende oljeprisen er også en nøkkelfaktor til IS sin svekkede inntekt, og bombingen den seneste tiden har i tillegg ødelagt oljerør, kontantlager og infrastrukturen de trenger for å frakte ulovlig gode over områder i Syria og Irak.

Når Tyrkia i tillegg har tatt en avgjørelse om å stoppe utbetalingen til embetsmenn i områder som er kontrollert av IS har hverdagen blitt mye vanskeligere for den islamistiske gruppen.

Den siste storoffensiven fra syriske regjeringsstyrker med Russland i ryggen, setter IS ytterligere under press.

IS kontrollerte byer som Manbij, Jarablus and al-Bab er ikke lenger trygge for ekstremistene som tvinges til å sende sine familier til Raqqa, melder AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder