VIL HA FLERE: Portugals statsminister Antonio Costa har tidligere sagt at han er imot stengte grenser i Europa, og han vil gjerne at Portugal går foran som et godt eksempel. Foto: Emmanuel Dunand , Afp

Portugal vil ha flere flyktninger

Portugal vil gjerne ta imot opptil 10.000 flyktninger fra EU-land som har tatt imot flere enn de kan håndtere. Slik vil landet kompensere for de mange portugiserne som velger å utvandre.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Portugals sosialistiske statsminister Antonio Costa sendte i forrige uke brev til Hellas, Italia, Tyskland og Østerrike. I brevene tilbød portugiserne seg å ta imot opptil 5.800 flere flyktninger enn de 4.500 som de allerede har sagt ja til gjennom EUs kvotesystem.

Costa har tidligere sagt at han er imot stengte grenser i Europa, og han vil gjerne at Portugal går foran som et godt eksempel.

Men til nå ser Portugals positive innstilling ut til å ha vært en godt bevart hemmelighet. Med stusselige 32 asylsøkere, er situasjonen svært annerledes enn i landene øst og nord i Europa.

Lite kjent

Til nå har Portugal kun tatt imot 32 flyktninger, noe som tyder på at landet er lite kjent blant flyktninger og migranter. Dessuten ligger det helt i utkanten av Europa, langt unna ruten som flyktningen har fulgt over Balkan det siste året.

I et forsøk på å lokke flyktninger til landet med den lange Atlanterhavskysten og det gode klimaet, besøkte nylig Portugals ambassadør i Hellas, Rui Alberto Tereno, en gresk flyktningleir for å fortelle hvor deilig det er i landet hans.

Så du denne? Portugal unngår flyktning-refs

Ideen om at flyktningene kan løse Portugals avfolkingsproblemer, ble lansert i september i byen Bragança nordøst i Portugal. Der er det håp om at flyktningene kan bli et etterlengtet tilskudd etter år med fraflytting.

TIL FOTS: Flyktninger og migranter går mot den gresk-makedonske grensen. Svært få finner veien til Portugal helt sørvest i Europa. Foto: , Reuters/Scanpix

Ønskeliste

Men Portugal er samtidig kresen med hvem de ønsker skal komme. På ønskelisten står 2.000 universitetsstudenter, 800 yrkesfagelever og opptil 3.000 flyktninger med kvalifikasjoner innen landbruk og skogbruk.

Nylig besøkte Portugals ambassadør i Hellas, Rui Alberto Tereno, en gresk flyktningleir for å fortelle hvor deilig det er i Portugal.

– Områder som har opplevd å bli avfolket, vil tjene på at det kommer flyktninger. Et stort antall portugisere har emigrert, og visse regioner har behov for litt mer liv, sier leder i Portugals flyktningråd Teresa Tito Morais.

Les også: Norge gir 10 milliarder til syriske flyktninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder