Frankrikes innenriksminister: – Terroristene vil aldri ødelegge republikken

Frankrikes innenriksminister informerer mandag formiddag om aksjoner og tiltak som innføres etter helgens terrorhandlinger.

  • Marthe Berg
  • Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er erklært unntakstilstand i Frankrike etter terrorangrepene i Paris fredag 13. november, der 129 mennesker mistet livet. På en pressekonferanse mandag formiddag understreker den franske innenriksministeren, Bernard Cazeneuve, at kampen mot terror fortsetter med fyll styrke.

– Krigen mot terror er i gang, både innenlands og utenlands. Etterforskningen fortsetter fremover for å finne hele sannheten om hva som skjedde fredag kveld, sier Cazeneuve på pressekonferansen, og fortsetter:

– Vi vil være nådeløse mot angriperne av republikken - medsammensvorne, de som hjalp til og de som indoktrinerte. Terroristene vil aldri ødelegge republikken, fordi det er republikken som vil ødelegge dem.

Han forteller at en helt eksepsjonell mobilisering finner sted i Frankrike, og at politi og forsvar i natt har gått inn i hjemmene til personer de mistenker har tilknytning til radikalisert islam, og beslaglagt kalasjnikover og ladede pistoler.

Innenriksministeren understreker videre at trusselen om nye terroraksjoner lever i høyeste grad, og er forhøyet i tiden fremover.

Nye pågripelser

Mandag morgen bekreftet den franske statsadvokaten at ytterligere to gjerningsmenn er identifisert etter terrorangrepene i Paris. En av dem skal ha deltatt i det brutale angrepet mot konsertlokalet Bataclan.

Vedkommende er identifisert som Samy Amimour (28). Han ble født i Paris i 1987 og skal ifølge statsadvokaten tidligere blitt siktet for å ha tilknytning til terrorister, skriver France 24. AFP som har vært i kontakt med gjerningsmannens familie opplyser at Amimour reiste til Syria for to år siden.

Les også: Frankrike advarer mot nye terrorangrep

Aksjonerte bredt

Natt til mandag ble det gjennomført 168 aksjoner mot ulike mål rundt i Frankrike. Franske antiterrorstyrker gjennomførte blant annet flere aksjoner og ransakinger i flere byer i landet. Politiet i Lyon opplyser at de har pågrepet fem personer og beslaglagt flere våpen, deriblant en rakettkaster.

I tillegg bombet franske kampfly en rekke IS-mål i ekstremistgruppens viktigste by Raqqa i Syria.

Mandag morgen mobiliserer flere hundre menn fra den franske spesialstyrken i en forstad til Brussel, ifølge Le Monde. Målet for operasjonen er ifølge avisen en person som er lokalisert i en gate ved navn Rue Delaunoy.

Se grafikken: Dette har skjedd minutt for minutt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder