Slik var den mistenkte skytedesperadoen

Hovedmistenkt bak masseskytingen i San Bernardino, Syed Rizwan Farook (28) beskrives som en rolig familiefar som levde den «amerikanske drømmen», og skal ha truffet sin kone fra Saudi-Arabia på internett.

  • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

Politiet sier de tror at Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malik (27) var de eneste involverte i skyteepisoden i San Bernardino, som kostet minst 14 mennesker livet og skadet 17.

Han skal ifølge politisjefen ha forlatt en jobbfest etter en krangel, for deretter å returnere med flere våpen.

Farook, som er født i USA, hadde jobbet som matinspektør for helseetaten i byen de siste fem årene, opplyser politiet. Medarbeiderne til drapsmannen beskriver ham som stille og høflig, uten noe åpenbart nag.

De forteller til Los Angeles Times at han nylig hadde reist til Saudi-Arabia og kom tilbake med en kone, som han skal ha møtt på internett. Pares skal ha hatt et spedbarn, og levde tilsynelatende «den amerikanske drømmen», ifølge Patrick Baccari, en matinspektør som delte kontor med Farook.

Fikk sms fra kona: «Er låst inne på et kontor med tre andre»

– Slo meg ikke som fanatiker

Baccari og Christian Nwadike sier Farook, som de hadde arbeidet sammen med i flere år, sjelden startet en samtale. Men den høye, tynne unge mannen med helskjegg var vel likt og tilbragte mye av tiden sin ute i felten.

Flere medarbeidere forteller at Farook var en troende muslim, men diskuterte sjelden religion på jobben.

– Han slo meg aldri som en fanatiker, han slo meg aldri som mistenkelig, sier Griselda Reisinger, en tidligere medarbeider, til Los Angeles Times.

Hun forteller at hun hadde hørt at kontoret nylig hadde arrangert en såkalt «baby shower» for Farook, og at han hadde gått ut i foreldrepermisjon.

Familien i sjokk

Farooks svoger, Farhan Khan, sier han hadde kjent ham gjennom mesteparten av livet.

– Jeg kan ikke uttrykke hvor trist jeg er, sa han i et islamsk senter i Anaheim.

– Jeg har ingen anelse om hvorfor han ville gjøre dette. Jeg er i sjokk over at noe slikt kunne skje, sier han ifølge Los Angeles Times.

BAKGRUNN: 352 masseskytinger i USA i år

Terrorisme?

Khan vil ikke spekulere i hva som var motivet bak svogerens handlinger, men sier han snakket med Farook senest i forrige uke.

Farook og Malik ble begge drept i en skuddveksling med politiet. FBI etterforsker nå om det kan dreie seg om et terrorangrep.

– Vi vet mange lurer på om dette er terrorisme. Vi vet ikke ennå. Det er en mulighet, men vi er ikke sikre, sier visedirektør for FBI i Los Angeles, David Bowdich.

Muslimer tar avstand

Muslimske organisasjoner i California uttrykker forferdelse over angrepet og tar avstand fra gjerningspersonene.

– Det muslimske samfunnet står skulder ved skulder med andre amerikanere i å ta avstand fra enhver forkrøplet tankegang som hevder å rettferdiggjøre slike avskyelige voldshandlinger, sier Hussam Ayloush, direktør ved Los Angeles-kontoret til Council on American-Islamic Relations (CAIR).

Les også

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Forlot juleselskap - kom tilbake og
    skapte blodbad

  2. Ba moren sitte barnevakt - så drepte han og kona 14 mennesker

  3. Her ankommer terror-ekteparet USA

  4. FBI: San Bernardino-paret var radikalisert før de traff hverandre

  5. CNN: California-drapsmann kan ha planlagt angrep i 2012

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder