Hundretusener tok til gatene Washington

WASHINGTON D.C. (VG) De strømmet til fra alle kanter. Cirka en halv million demonstrerte for kvinners rettigheter som de frykter blir truet med Trump som president.

Busslast etter busslast, en tett strøm fra alle metrostasjoner og en folkevandring fra alle kanter: Lørdag tok kvinnene til gatene i Washington D.C. i hopetall for «The Women's March» – dagen etter at Donald Trump (70) ble tatt i ed som USAs nye president.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble det anslått at 500 000 mennesker kommer til å ta til gatene i USAs hovedstad lørdag.

Kommentar: En forfengelig mann uten prinsipper

Det er over dobbelt så mange som det opprinnelig var estimert – og tallet kan overstige antall mennesker som var til stede da Trump ble innsatt.

Ifølge Washington Post var folkemengden for stor til at marsjen kunne ende ved Det hvite hus.

I alle USAs delstater arrangeres det lignende kvinnemarsjer lørdag, samt i en rekke land over hele verden. Også i Oslo tar kvinner i dag til gatene.

USA-ekspert: – Blodig alvor for Norge

– Veldig bekymret

VG var til stede midt i den enorme folkemengden i sentrum av USAs hovedstad.

Kvinner fra alle deler av landet hadde dratt til hovedstaden for å demonstrere for sine rettigheter som de nå frykter vil bli truet med Trump ved makten.

– Vi protesterer mot Trumps politikk – og ham som person med tanke på skittkastingen hans om kvinner, sier Lilly Bogosian (60) fra Rhode Island til VG.

Trump i lekket opptak: «Grab them by the pussy!»

Hun demonstrerte sammen med Nancy Compton fra samme delstat og Anny Compton (68) fra Texas.

– Vi er her for å beskytte rettighetene våre som kvinner, fortsetter hun.

KVINNEKAMP: F.v.: Lilly Bogosian og Nancy Compton fra Rhode Island, samt Anny Compton fra Texas har dratt til Washington D.C. kun for å marsjere for kvinner og mangfold. Foto: Klaudia Lech/VG

Sarah McNair (45) har tatt turen fra Massachusetts, mens Jen Gripman (46) har dratt helt fra California for anledningen.

– Nå er ikke tiden for å sitte stille. Vi er nødt til å vise vårt nærvær, sier McNair til VG.

– Er dere her i protest mot Trump?

– Ikke direkte mot ham, men for kvinners rettigheter, helserettigheter, sosiale rettigheter og rettigheten til abort, svarer hun og fortsetter:

TRUMP DRO: Under demonstrasjonen i byen forlot USAs ferske president Det hvite hus. Foto: MARIANNE VIKÅS

– Men vi er veldig bekymret for de fire neste årene.

Les også: Forventer trøbbel mellom Putin og Trump

Midt under demonstrasjonen sperret politiet av en sidegate til demonstrasjonen hvor det gikk mange demonstranter. Da presidentens bil «The Beast» rullet ut av porten begynte demonstrantene å rope og holdt plakatene sine høyt.

Madonna med sterk appell

Popstjernen Madonna dukket overraskende opp under lørdagens kvinnemarsj i Washington.

Stjernen holdt en appell til de hundretusenvis som hadde møtt fram for å demonstrere for kvinners rettigheter og mot president Donald Trump.

Budskapet hennes ble imidlertid for drøyt for den amerikanske tv-kanalen CNN.

– Til dere som tror at dette ikke kommer til å bety noen ting: F*** you, sa popstjernen.

Ifølge Aftonbladet fikk det grove språket CNN til å bryte sendingen. Popstjernen var ikke bare aggressiv, hun kom også med noen oppmuntrende ord.

– Det gode vant ikke denne gangen, men det gode vinner til slutt, sa hun, og fortsatte:

– Velkommen til kjærlighetens opprør, sa hun i en tale som var spekket med kraftuttrykk og skarpe uttalelser.

– Ja, jeg er sint. Ja, jeg er opprørt. Ja, jeg har tenkt en masse på å sprenge Det hvite hus. Men jeg vet at det ikke vil endre noe. Vi kan ikke fortvile, sa Madonna, før hun fremførte flere av sine sanger, blant dem “Express Yourself» og “Human Nature»

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKARPE UTTALELSER: Madonna holdt en appell til de hundretusenvis som hadde møtt fram for å demonstrere for kvinners rettigheter og mot president Donald Trump. Foto: Jose Luis Magana AP

Takknemlighet fra Alicia Keys

Appellen til popstjernen Alicia Keys var litt mer sober ifølge tv-kanalen CBSN News

–Takk for motet deres, for deres kvinnelighet, takk så mye, la oss fortsette å hylle alt som er vakkert med å være feminin, nærmest rappet hun, og fortsatte med et lite stikk til Trumps varslede politikk.

–Vi vil det beste for alle amerikanere, ikke hat, ikke fordommer, ikke muslimregister. Vi verdsetter utdanning, helsetjenester og likhet, sa hun, og ble møtt av stor jubel fra de fremmøtte.

Hjemmestrikkede «pussy hats»

I timene etter innsettelsen av Trump fredag endte Trump-protester i voldelige opptøyer der demonstrantene satte fyr på biler og søppeldunker. Over 200 ble arrestert, mens seks politifolk ble såret.

Det var et betydelig vakthold rundt kvinnemarsjen, med et høyt nærvær av både nasjonalgarden og politi.

GÅR FOR KVINNER: Sarah McNair fra Massachusetts og Jen Gripman fra California marsjerer i Washington lørdag. FOTO: KLAUDIA LECH, VG

Trumps hotell i byen ligger ikke langt unna gaten der marsjen går. Her var det satt opp sperringer og forsterket vakthold i forbindelse med marsjen.

Jen Gripman fra California har de siste to månedene strikket 50 såkalte «pussy hats» – rosa toppluer som mange hadde på seg i demonstrasjonen.

Bortsett fra den hun selv hadde på hodet skulle hun gi bort resten under marsjen.

Til daglig jobber hun som lærer, og fikk tårer i øynene da hun fortalte om de mange vanskelige spørsmålene hun har fått den siste tiden.

– Elevene mine spør meg om de nå mister helseforsikringen og om de kommer til å bli deportert.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder